25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecial66% dintre cetatenii UE sustin o Constitutie comuna

66% dintre cetatenii UE sustin o Constitutie comuna

Sustinerea cetatenilor fata de Uniunea Europeana a crescut la cel mai inalt nivel de dupa anii '90, se arata intr-un eurobarometru citat de EUobserver si preluat de Rompres.

Dintre cei chestionati, 59% au declarat ca statutul de stat membru UE al tarii din care fac parte este un lucru benefic, iar blocul comunitar ca un intreg beneficiaza de o sustinere de 57% – cea mai mare din 1994 – printre cetatenii sai.

Cei mai ferventi sustinatori ai Uniunii sunt danezii, cu o sustinere de 77%, urmati de luxemburghezi – 74%. Pe de alta parte, cele mai mari scaderi ale increderii in UE s-au inregistrat in Cehia – de la 51% in toamna lui 2006, la 46% in prezent – si in Letonia  – de la 43% la 37% -, ambele tari aderand la blocul comunitar in anul 2004.

Cetatenii din trei tari europene sunt in majoritate de parere ca statul din care fac parte mai mult a pierdut decat a castigat de pe urma aderarii. Acestia sunt ungurii (52% spun ca tara a pierdut de pe urma aderarii la UE, 40% ca a avut de castigat), cipriotii (procentul scepticilor este de 46%-44%) si britanicii (44%-43%), se arata in eurobarometru.

In general, sondajul de opinie releva un optimism printre cetatenii europeni, insa o constitutie comuna, desi sustinuta la nivel european de 66% din cei chestionati, este respinsa de majoritatea respondentilor din Marea Britanie, Danemarca si Suedia.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...

Israelul a lovit mii de facilități militare ale Hezbollah din Liban

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a lovit mii de rampe de lansare de rachete în sudul Libanului, de unde mişcarea şiită Hezbollah lansează...

Tipuri de mașini de găurit: cum o alegi pe cea care ți se potrivește?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă