Un număr de 15 români au fost evacuaţi în cursul nopţii din Libia cu un avion trimis de guvernul polonez, relatează Radio Polonia, în timp ce Interfax-Ucraina anunţă că un român se află la bordul unei aeronave ucrainene care a aterizat după miezul nopţii în apropiere de Kiev, informează NewsIn.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, până miercuri se reuşise evacuarea a 112 români din Libia, la bordul unor curse organizate de alte state europene. La rândul lor, autorităţile române au anunţat că vor trimite joi un avion pentru evacuarea cetăţenilor români din Libia.
La bordul aeronavei poloneze cu care au fost evacuaţi cei 15 români s-au mai aflat 15 polonezi şi 20 de britanici, în timp ce aeronava Il-76 ucraineană a transportat 163 de pasageri, între care 125 de ucraineni, cinci ruşi, doi slovaci, 11 polonezi, un român, patru cetăţeni din Kazahstan, un ungur, patru cehi şi zece azeri. Avionul ucrainean a plecat de la Tripoli şi a aterizat joi pe aeroportul Borispil în jurul orei locale 1.00.
Pasagerii care au ajuns în Polonia au relatat că pe aeroportul din Tripoli se petrec scene demne de Infernul lui Dante, străinii încercând să fugă din ţara aflată în pragul unui război civil. Pe aeroport domneşte haosul, o mulţime enormă de oameni încercând să iasă din ţară.
Autorităţile poloneze au fost criticate că întârzie prea mult evacuarea cetăţenilor lor. Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, anunţase miercuri că în jur de 100 de polonezi vor să părăsească Libia, însă îşi exprimase temerea că nu toţi vor reuşi să ajungă la Tripoli. „Vom reacţiona la situaţie în mod flexibil, pentru a asigura evacuarea tuturor cetăţenilor polonezi aflaţi într-o situaţie care, din păcate, nu se ameliorează”, a declarat miercuri Sikorski, care a mai spus că reprimarea manifestaţiilor de către regimul lui Muammar Gaddafi este „inadmisibilă”.
Potrivit Human Right Watch, în jur de 300 de oameni şi-au pierdut viaţa în revoltele din Libia. Estul ţării, în special regiunea din jurul Benghazi, al doilea oraş ca mărime al ţării, este sub controlul protestatarilor, în timp ce regimul controlează Tripoli şi marea parte a vestului ţării.
România va trimite joi un avion pentru evacuarea cetăţenilor români din Libia. MAE a solicitat autorităţilor competente aprobarea pentru obţinerea autorizaţiei de survol. Avionul va pleca din Bucureşti cu destinaţia Tripoli/ Malta/Bucureşti.
Ministrul Teodor Baconschi a precizat că până miercuri fuseseră înregistrate 220 de cereri de evacuare, în evidenţa ambasadei fiind 17 companii cu angajaţi români.
Astfel, 15 petrolişti pe o platformă marină de extracţie sunt în aşteptarea deciziei de evacuare a firmei, în timp ce alţi români au avut de suferit de pe urma tulburărilor interne din Libia. Şase români salariaţi ai unei firme suedeze au fost adăpostiţi de un libian după atacarea campusului firmei, în timp ce alţi trei au fost asediaţi în campusul din Benghazi, apoi au înnoptat în curtea unui libian.
Procedura de extracţie a cetăţenilor români constă în trimiterea unui avion Tarom de circa 200 de locuri în Malta, iar un avion al MApN va obţine survol pentru Tripoli şi va face navetă între Tripoli şi Malta, deoarece acum este greu de obţinut o autorizaţie de zbor pentru avioanele civile, a explicat ministrul.
Problemele evacuării sunt legate de linii de telefonie proaste şi de intermitenţele de semnal a internetului, precum şi de zona foarte mare din care românii trebuie aduşi la Tripoli, capitala libiană. „Mulţi români lucrează şi la 1.000 km distanţă de Tripoli. În condiţiile date, e greu să le asiguri securitatea transferului. Prin urmare, cred că în aceste situaţii este preferabil ca oamenii să rămână pe loc şi să aştepte oprirea violenţelor”, a recomandat Baconschi.
Presa britanică relatase miercuri că în jur de 300 de muncitori străini, printre care s-ar afla şi români, sunt blocaţi în deşertul libian, lipsiţi de protecţie, la 400 de kilometri de coastă, între Benghazi şi Tripoli.
Ministrul Baconschi a evitat să facă o estimare a duratei evacuării, mai ales că unii români nu vor să vină în ţară. „Au fost locuri pe curse de linie bulgăreşti sau turceşti, ambasada le-a comunicat şi nu s-au prezentat. Sperăm ca plecând cu avionul acolo să le dea un imbold psihologic în plus şi să ia decizia. Va fi un om non-stop în aeroportul din Tripoli, la un meeting point”, a mai spus Teodor Baconschi.
MAE a iniţiat o Hotărâre de Guvern, în urma căreia Executivul a aprobat fondurile solicitate (900.000 RON), necesare demarării procedurilor de repatriere.
MAE spune că va pune la dispoziţia persoanelor care se află în Libia, în evidenţa Ambasadei României la Tripoli, în timp real, detalii cu privire la ora de decolare a aeronavei din aeroportul Tripoli. Cetăţenii români au fost rugaţi să confirme intenţia fermă de a părăsi, în regim de urgenţă, teritoriul Libiei, la Ambasada României la Tripoli, numerele de telefon 00218.21.361.52.95; 00218.21.361.29.12, sau la Departamentul Consular din cadrul MAE – la numărul +40-21.319.21.37, linie telefonică de permanenţă (24/24 si 7/7) sau pe adresa de email drco@mae.ro.
Ambasada României la Tripoli acordă sprijin pe linie de asistenţă consulară, în limita competenţelor. În acelaşi timp, prin coordonarea cu grupul de lucru pentru asistenţă consulară la nivel UE, Ambasada României la Tripoli a sprijinit pentru evacuare cetăţenii români care au solicitat acest lucru. Astfel, arată MAE, cetăţenii români au fost direcţionaţi către cursele speciale organizate de statele membre UE, reuşind repatrierea, până în prezent, a 112 cetăţeni.