2.2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialZiua Portilor Deschise la IJP Constanta

Ziua Portilor Deschise la IJP Constanta

„Ziua Politiei Romane” a fost sarbatorita intr-un mod inedit la Constanta. Demonstratii in forta ale trupelor speciale de interventie si usi deschise pentru cei care vor sa vada modul si conditiile in care oamenii legii isi fac datoria. Totodata, curiosii au avut privilegiul sa viziteze si celulele de arest de la subsolul Inspectoratului Judetean de Politie, aduse la nivelul ultimelor norme europene de siguranta.

Primele mentiuni certe referitor la Politia Romana apar dupa anul 1800, insa indicii scrise privind organizarea statutara sunt din anul 1508, cand la acea data la Curtea lui Radu cel Mare s-a infiintat un vataf de vanatori. Cativa ani mai tarziu, in timpul domniei lui Mihai Viteazul, acestei formatiuni i-a fost schimbat numele in aga. In 1791 in capitala a fost introdus serviciul de paza. O data cu instituirea acestui serviciu a fost reglementat pentru prima oara portul armelor si s-au emis bilete de identitate. Mai mult decat atat, Alexandru Ipsilanti a infiintat un tribunal pentru cauze cu caracter politienesc, respectiv „Judecatoria Ot Vel Aga”. In timpul ocupatiei rusesti, 1806-1812, agia s-a transformat in politie iar Vel Aga raspundea de paza si ordinea capitalei, in fapt supraveghea respectarea ordinii publice in localuri. Paza de noapte a capitalei era asigurata de 40 de dorobanti calare iar targovetii puneau la dispozitia agiei 12.000 de strajeri pe luna. Primul drapel al politiei, pe care era pictat chipul maicii Domnului si al Ingerului aducator al „Bunei-Vestiri”, a fost inmanat in anul 1822 marelui aga Mihaita Filipescu de catre Grigore Dimitrie Gica. Mai apoi, in 1848, denumirea de „Vel Aga” a fost schimbata in seful Politiei Capitalei iar in 1859 in prefect de Politie. In 1856 s-a infiintat Guarda, formata din cinci companii.

180 de ani in serviciul comunitatii

Din cauza numarului relativ mare de autovehicule, in 1861 s-au pus bazele serviciului circulatiei, de care raspundeau cinci comisari. Un an mai tarziu au aparut primele uniforme si regulamentele pentru circulatia trasurilor publice. In 1864, printr-un decret toate primariile aveau dreptul la o politie comunala, condusa de un primar sau de un functionar numit prefect de Politie, in special in orasele cu peste 3.000 de locuitori. Prima lege organica a Politiei a fost propusa de Vasile Lascar, ministru de interne, in 1903. 26 de ani mai tarziu a aparut Legea pentru organizarea politiei generale a statului, prima lege moderna de organizare a acestei institutii. Acesta fiind si unul dintre motivele pentru care initial „Ziua Politiei” a fost sarbatorita pe data de 8 iulie. Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 a fost infiintata Militia, apoi prin Decretul-lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reinfiinteaza Politia Romana, ale carei competente au fost reglementate ulterior prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 si prin Legea 218 din 23 aprilie 2002. Dupa revolutie Politia a trecut prin multe etape de transformare menite sa asigure siguranta persoanelor, a colectivitatilor, a drepturilor legitime ale cetatenilor, precum si a altor drepturi prevazute in acte internationale la care Romania este parte. Programul si politicile de reforma ale Ministerului Administratiei si Internelor au avut in vedere in primul rand si alinierea la standardele Uniunii Europene. Totodata prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 data de 25 martie a fost desemnata „Ziua Politiei Romane”. Alegerea acestei date este legata de simbolul crestin al Bunei-Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat si pe actualul drapel al Politiei Romane.

Omul anului…
in uniforma

Seful Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, comisarul sef Victor Popescu, a declarat ca „Ziua Politiei este un moment absolut special pentru noi, politistii, prin faptul ca ne ofera prilejul de a ne onora inaintasii, cei care acum mai bine de 180 de ani puneau bazele Politiei Romane moderne”. Comisarul sef a mentionat ca, „in conformitate cu strategia de modernizare a Politiei Romane, in perioada 2004-2007 alaturi de intreaga societate romaneasca avem un examen dificil, acela de integrare in Uniunea Europeana. In acest context au fost depuse eforturi pentru schimbarea imaginii lucratorului de politie, adaptarea la tot ce e nou in sistemul institutional, structural, dar si practic”. Totodata, seful IJP Constanta a facut un apel catre toti lucratorii din sistem sa realizeze faptul ca sunt in slujba comunitatii si ca prin munca lor trebuie sa sprijine oamenii in rezolvarea necazurilor rezultate din incalcari ale legilor si sa faca tot posibilul pentru asigurarea necesarului de siguranta si de a garanta respectarea drepturilor fundamentale consfintite prin Constitutia tarii. Totodata, cu ocazia „Zilei Politiei Romane” au fost recompensati 276 de ofiteri, dintre care 22 au primit prime majorate pentru rezultate deosebite in domeniul profesional, 1.041 de agenti si 87 de salariati civili. In acelasi timp, prin ordin al Inspectoratului General de Politie, au fost inaintati in gradul profesional urmator 216 politisti, dintre care 71 ofiteri si 145 agenti. Un fapt de remarcat este ca ofiterul Nicolae Bosoi, avansat cu aceasta ocazie, a fost incadrat de reprezentantii IGPR in lotul celor 12 politisti care vor concura in baza rezultatelor obtinute pentru cel mai bun politist al anului.

Operatiune antitero

Cu ocazia acestei zile luptatorii DIAS au organizat o operatiune de salvare a unui ostatic. Astfel, in timpul unui control efectuat asupra unui autoturism suspect trei barbati inarmati cu pistoale automate reusesc sa scape si se refugiaza intr-o cladire luand ostatic un trecator. Pentru salvarea si prinderea teroristilor sunt chemati in ajutor luptatorii DIAS. La scurt timp cladirea este inconjurata iar doua echipe speciale incearca sa ia legatura cu rapitorii. Dupa ce tratativele sunt epuizate fara succes politistii se pregatesc de o descindere in forta. Cu ajutorul grenadelor de diversiune si in urma unei interventii ce a durat doar cateva zeci de secunde teroristii sunt prinsi iar ostaticul este evacuat din cladire. Oamenii legii spun ca aceste scenarii, care pentru necunoscatori par doar cateva scene de treatru bine regizate, sunt rezultatul a sute de ore de munca in care luptatorul este invatat sa aiba incredere in colegi si sa cunoasca in detaliu fiecare parte a actiunii. Aceste aplicatii care duc de cele mai multe ori la rutina au insa rolul de a salva viata politistilor care intervin in misiuni periculoase, dar si a celor care sunt sechestrati de infractori.

Dusuri in arest

Pentru alinierea la normele europene Inspectoratul Judetean de Politie a trecut in ultimii ani printr-o intreaga serie de schimbari. Pe langa specializarea politistilor, au fost luate in vedere si dependintele institutiei. Astfel arestul a fost complet renovat si utilat conform ultimelor standarde. Fiecare celula a fost dotata cu dus iar confortul detinutilor a fost o prioritate in timpul amenajarilor. Mai mult decat atat, fiecare camera, dar si holurile arestului sunt monitorizate in permanenta cu sisteme de supraveghere video. In acelasi timp, ca o masura complementara de siguranta, desi pana in momentul de fata nu a fost inregistrata nici o tentativa de evadare, usile au fost dotate cu yale de maxima siguranta importate din Franta. „Toate inregistrarile video sunt si salvate pentru a evita eventualele reclamatii din partea celor retinuti. Nu de putine ori ei au facut plangeri in care sustineau faptul ca au fost agresati de oameni ai legii”, a declarat comisarul sef Victor Popescu. Totodata, poligonul de trageri al inspectoratului a fost renovat si dotat conform ultimelor standarde europene. Sistem de ventilatie, standuri separate pentru fiecare tragator si antifonare pentru diminuarea zgomotului au fost liniile principale ale proiectului. Cu ocazia „Zilei Politiei Romane” a fost organizat un concurs de trageri intre reprezentantii presei, fotoreporterul „Romaniei libere” Adrian Marin, de aceasta data fara obiectiv, clasandu-se pe un binemeritat loc trei in clasamentul final.

Lupta cu infractorii

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, Sarmizia Fetcu, a declarat ca in primele luni ale acestui an politistii constanteni au actionat in special impotriva actelor comise cu violenta. Astfel, pana in data de 17 martie au fost constatate 2.581 de infractiuni, dintre care 1.491 judiciare, 521 economice iar restul de alta natura. Referitor la infractiunile cu autori necunoscuti, pana in prezent au fost inregistrate 1.084 de infractiuni, ele fiind rezolvate in proportie de 75%. Prejudiciul total inregistrat in urma acestor fapte a fost estimat la aproape 37 miliarde de lei si a fost recuperat de politisti in proportie de 70%, respectiv peste 25 miliarde de lei. Totodata de la inceputul acestui an a fost demarata si o actiune pentru reducerea numarului furturilor din buzunare si al talhariilor, care de cele mai multe ori pot avea urmari grave. Desi raportul final va fi intocmit abia la sfarsitul lunii iunie, oamenii legii spun ca numarul acestor fapte a scazut foarte mult.

Hoti dupa gratii

Oamenii legii spun ca reprezentativ in acest sens este incidentul care a avut loc pe data de 15 septembrie 2005. La acea data doi indivizi au patruns in locuinta lui Paraschiv L., in varsta de 72 de ani, din Navodari, si dupa legarea victimei prin violenta au deposedat-o de bunuri in valoare de 500 RON. Fapta a fost inregistrata la acel moment cu autori necunoscuti. Echipa complexa de cercetare a reusit sa-i identifice pe infractori – Aurel P., 35 de ani, din Ovidiu, si Vasile A., 34 de ani, din comuna Saveni, judetul Ialomita. Mai mult decat atat, o data cu extinderea verificarilor facute, politistii au constatat ca cei doi sunt autorii unui alt incident asemanator. Pe data de 28 octombrie 2005 Aurel P. si Mircea P. au patruns in locuinta Mariei B., 67 de ani, din comuna Nicolae Balcescu, pe care au imobilizat-o prin legarea de mani si de picioare, dupa care prin violenta au incercat sa o determine sa marturiseasca unde tine banii proveniti dintr-o tranzactie imobiliara. Surprinsi in flagrant de cativa vecini, ei au reusit sa scape.

Primar incatusat

Pe latura aportului adus de politistii constanteni referitor la retinerea persoanelor date in urmarire generala si internationala reprezentativ este cazul fostului viceprimar al Chisinaului, Anatolie Turcanu. Barbatul a fost dat in urmarire internationala de autoritatile din Republica Moldova, fiind acuzat de mai multe infractiuni economice, al caror prejudiciu se ridica la aproape 1,9 milioane de lei moldovenesti, respectiv 150.000 de dolari. In urma colaborarii cu Interpol – Directia de Investigatii Criminale a IGPR politistii constanteni au reusit sa dea de urma acestuia. Astfel, in urma unei operatiuni bine puse la punct Anatolie Turcanu a fost retinut fara incidente neplacute. Oamenii legii spun ca acuzatiile ce i se aduceau acestuia erau de fals, uz de fals, inselaciune si abuz in serviciu, toate fiind comise in perioada 2000-2003, timp in care era viceprimar al orasului Chisinau. El a fost retinut intr-un apartament pe care fiica lui il cumparase in 2004 in cartierul constantean Faleza Nord. Anatolie Turcanu le-a spus politistilor ca se astepta sa fie arestat avand in vedere ca familia lui il avertizase in urma cu cateva zile. In timpul audierilor fostul viceprimar a marturisit ca se afla in Romania din 2003, cand a venit in concediu de odihna la tratament. Constantin Lian, adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, declara ca barbatul a spus in timpul audierilor ca nu recunoaste acuzatiile care i se aduc si ca a refuzat sa le comenteze. In dosarul in care este cercetat fostul viceprimar este inculpat chiar si directorul Regiei Apa Canal, Constantin Becciev. Cu toate ca in urma masurilor impuse de conducerea inspectoratului s-a reusit o diminuare a ratei infractionalitatii, oamenii legii vor intensifica actiunile pentru protejarea turistilor veniti pe litoral avand in vedere ca in scurt timp se va deschide oficial sezonul estival.

Cele mai citite

Facturile la încălzire explodează: Creșteri și de 30%, față de 2023

Pentru luna decembrie, administratorii de bloc preconizează majorări pe facturi și de 40% Primele facturi la încălzire din această iarnă au început să sosească, iar...

Donald Trump s-a întâlnit cu premierul italian Giorgia Meloni: „O femeie fantastică”

Giorgia Meloni, premierul Italiei, a avut sâmbătă o vizită surpriză la clubul de golf Mar-a-Lago din Florida, unde a fost întâmpinată de Donald Trump,...

Taxa pe stâlp reintrodusă de Guvern: Impact economic și costuri pentru consumatori

Reintroducerea taxei pe stâlp este estimată să aducă la bugetul de stat între 2 și 3 miliarde de lei anual Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe...
Ultima oră
Pe aceeași temă