Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad, prin Expo Arad International, organizează a XXII-a ediţie a târgului Agromalim, manifestare destinată agricultorilor dar şi celor care activează în domenii conexe agriculturii. În acest an, târgul are o semnificaţie mai specială din cauza perioadei de criză, pentru că este privit de organizatori ca o şansă pentru agricultori de a-şi relansa afacerile în domeniu. La eveniment, considerat a fi cel mai mare târg de profil agricol din Ardeal, ministrul agriculturii Valeriu Tabără i-a încurajat pe agricultori să muncească pământul şi le-a recomandat să se asocieze.
Sute de participanţi şi mii de vizitatori
Interesul acordat de participanţi este demonstrat şi de faptul că 40 % dintre ei sunt la prima participare la Agromalim. Prin prezenţa celor 250 de expozanţi din România, Ungaria, Germania, Italia, Cehia, Danemarca şi Spania, evenimentul se adresează atât fermierilor care deţin exploataţii mari, cât şi micilor fermieri şi agenţilor economici din industria alimentară. Agromalim reprezintă, de asemenea, o bună oportunitate pentru stabilirea de noi contacte, informare asupra ultimelor noutăţi în domeniu, promovare, lansare de noi produse şi servicii, testarea pieţei, analiza concurenţei şi altele.
Târgul a fost luat cu asalt de mii de vizitatori din Ardeal, dar şi din Ungaria, Austria şi Serbia. Aceştia au venit la Arad pentru a beneficia de ofertele promoţionale la utilajele agricole, dar şi pentru a achiziţiona piese, sau chiar animale de rase excepţionale.
Specialiştii şcoliţi la cursuri să arate ce au învăţat
Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, a participat la Târg şi a pus piatra de temelie la cea de-a treia hală expoziţională, care va fi realizată printr-un proiect transfrontalier. El le-a spus fermierilor prezenţi la târgul arădean că din păcate, în România şi în partea de vest a ţării sunt multe terenuri nelucrate, deşi agricultura a început să devină rentabilă dacă se munceşte ştiinţific. „Aveţi în continuare, în partea de vest, din păcate, judeţe cu puternic potenţial agricol, foarte multe suprafeţe necultivate, nelucrate. De exemplu, 54.000 – 64.000 de hectare sunt numai în judeţul Timiş nelucrate. Sunt destule rămase şi în Arad şi în Bihor”, a declarat Valeriu Tabără.
Ministrul a discutat cu producătorii de utilaje agricole şi le-a văzut ofertele, pe care le-a considerat atrăgătoare. Producătorii de legume, fructe, dar şi cei de produse tradiţionale şi-au spus problemele cu care se confruntă, ministrului. Acesta le-a explicat că ar trebui să se asocieze, deoarece aşa vor putea deveni o forţă care să se impună pe piaţă. Le-a dat şi un exemplu, în cazul laptelui, când în urma unui asocieri de unor mari producători, aceştia au reuşit aproape să dubleze preţul laptelui. El a gustat piersicile de Arăneag, cunoscute şi de preşedintele Traian Băsescu. Călin Bibarţ, prefectul Aradului i-a spus ministrului că el cunoaşte foarte bine această livadă, deoarece „a crescut odată cu ea”.
Sprijin pentru staţiunile de cercetare
Valeriu Tabără i-a asigurat pe agricultori că în România vor face agricultură modernă şi că staţiunile de cercetare vor fi ajutate. Deşi majoritatea s-a plâns că întâmpină probleme la proiectele pe care le au, ministrul Agriculturii le-a recomandat specialiştilor prezenţi şi ei la târg să folosească personalul care a participat la diverse cursuri pentru ca să se poată vedea rezultatele acestor cursuri.