6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialVioara de 700.000 de euro a lui Enescu, fara paza la Cluj

Vioara de 700.000 de euro a lui Enescu, fara paza la Cluj

Vioara la care George Enescu a cantat timp de 30 de ani, evaluata la circa 700.000 de euro, a fost lasata fara paza in atelierul lutierului Pavel Onoaie. Instrumentul muzical a fost adus ieri la Cluj, pentru a fi reparat. Vioara a fost realizata de artistul italian Guarnieri in anul 1730. Ea era instrumentul preferat al celui mai mare violonist roman.
Desi o asemenea comoara ar fi trebuit sa fie strict supravegheata, reporterii Romaniei libere au gasit-o lasata in grija mesterului in varsta de 70 de ani. Autoritatile arunca una in seama alteia responsabilitatea pentru soarta pretioasei viori.
Lutierul clujean va repara toate cele sapte viori, detinute odinioara de George Enescu. Tot Pavel Onoaie a reparat si celebra vioara Stradivarius folosita de Ion Voicu. Guarnieri-ul va ramane la Cluj pana la mijlocul saptamanii viitoare.
Instrumentul la care compozitorul si violonistul George Enescu a cantat aproape 30 de ani, un Guarnieri din 1730 evaluat recent la suma de 700 de mii de euro, a sosit vineri dimineata la Cluj, in mare taina. Vioara este reparata, in aceste zile, in atelierul lutierului clujean Pavel Onoaie. Ieri, la orele pranzului celebrul instrument nu era pazit de nimeni, doar lutierul in varsta de 70 de ani lucra de zor la restaurare.
Contactat telefonic, directorul Directiei de Cultura si Culte Cluj, Marius Marchis, a fost surprins de faptul ca autoritatile au "uitat" sa asigure masurile minime de paza ale viorii. Marchis nici nu stia ieri ca celebra vioara a ajuns la Cluj.
Instrumentul nu este inca asigurat, pentru aceasta este nevoie ca vioara sa fie in stare de functionare.
Secretarul general al Ministerului Culturii si Cultelor, Virgil Nitulescu, a declarat ieri ca nu cunoaste problema deplasarii prin tara a "micii averi" si ca girul actiunii il poarta Muzeul National Enescu. "Vioara este in grija lor. Este raspunderea lor", a mai spus Nitulescu.
Cu toate acestea, incepand cu martie 2006, Muzeul National Enescu a fost trecut in subordinea MCC.
Mesterul Pavel Onoaie a fost ales pentru a reconditiona si a pune la punct "lotul Enescu", format din sapte viori descoperite recent, printre care acest prim instrument, cel mai valoros dintre ele, si alte doua viori Paul Kaul create special pentru compozitorul roman. Onoaie a mai reparat in urma cu mai multi ani si vioara marca Stradivarius, care a apartinut violonistului Ion Voicu. Printre alte viori din atelier, vioara de 700 de mii de euro este greu de recunoscut pentru ochii necunoscatorilor, acest lucru fiind practic singura aparare de care dispune.
Guarnieri-ul va ramane la Cluj pana la mijlocul saptamanii viitoare, autoritatile intentionand sa il reintroduca in circuitul concertistic.
Vioara lui Enescu a ajuns, ieri, la Cluj si este reparata in atelierul lutierului Pavel Onoaie, fara sa fie pazita de nimeni

Cele mai citite

Incendiile devastatoare din California au fost favorizate de vânturile puternice, lipsa precipitațiilor și „setea atmosferică”

Mai mulți factori majori au favorizat la incendiile de vegetație care fac ravagii, de marți, în sudul Californiei, transmite CNN, care citează opiniile mai...

Incendiile devastatoare din California au fost favorizate de vânturile puternice, lipsa precipitațiilor și „setea atmosferică”

Mai mulți factori majori au favorizat la incendiile de vegetație care fac ravagii, de marți, în sudul Californiei, transmite CNN, care citează opiniile mai...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă