20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialVinia SA merge pe doua carari. Spre prapastie?

Vinia SA merge pe doua carari. Spre prapastie?

Producatorul local de vin trece prin momente dificile, generate in mare parte de schimbarile de piata si de criza financiara. Sint probleme la plata datoriilor la stat si a salariilor. Managerii se arata insa optimisti si spun ca pina la sfirsitul anului vor reusi sa se achite de obligatiile restante.

Unul dintre cei mai importanti producatori locali de vinuri trece prin momente dificile. Din cauza restantelor de milioane de lei la stat Directia Generala a Finantelor Publice a inceput masurile de executare silita punind sechestru pe mai multe bunuri ale firmei, iar pe unele le-a scos deja de citeva ori la vinzare. Mai mult, fosti angajati ai companiei reclama ca nu si-au mai primit lefurile restante de o perioada importanta de timp. In replica, oficialii societatii declara ca situatia nu este atit de neagra, au probleme financiare, dar ca sint in proces de dezvoltare, existind contracte in derulare atit pe plan intern cit si pe plan extern.

Cifra de afaceri s-a injumatatit

Vinia SA era in urma cu citiva ani unul dintre cei mai importanti producatori locali de vin alaturi de Cotnari si Bucium. Daca in 2006 numara 321 de salarati, o cifra de afaceri de 25,71 milioane lei si un profit de 373.000 de lei, anul trecut compania declara la Finante un numar mediu de 125 de salariati, o cifra de afaceri de 13,7 milioane lei, iar piederile inregistrate se ridicau la 6,7 milioane lei. Azi, Vinia datoreaza statului 3,5 milioane de lei, iar pentru acoperirea restantei DGFPJ Iasi a scos la vinzare mai multe terenuri si cladiri.

Daca la prima licitatie bunurile erau evaluate la un pret de 2,74 de milioane de lei pentru cea de-a doua bunurile au avut un pret mai mic cu 25%. „Pe 22 septembrie a fost organizata cea de-a doua licitatie. La fel ca si la prima incercare de valorificare a acestora, niciun cumparator nu s-a aratat interesat sa achizitioneze aceste bunuri. Pentru cea de-a treia incercare de valorificare a bunurilor, pretul de pornire va fi cu 50% mai mic fata de pretul la care au fost evaluate”, a explicat Maria Taran, purtator de cuvint DGFPJ Iasi.

Se vizeaza esalonarea la plata

In conditiile date Vinia SA poate sa ramina fara unitatea de otet de la Hirlau, care este formata dintr-o cladire in suprafata construita de 2.707 metri patrati evaluata la 220.360 lei plus terenul aferent de 11.179 metri patrati, evaluat la 238.000 de lei fara TVA. Pe linga acestea institutia incearca valorificarea mai multor cladiri si terenuri din Movileni si Ciortesti, dar si unitatea de vin de la Hirlau, toate evaluate la 2,28 milioane lei.

De partea cealalta conducerea companiei afirma ca trece printr-o situatie mai dificila, la fel ca orice alta firma. „Datoriile catre stat vor fi acoperite pina la sfirsitul anului astfel sa putem beneficia de noile prevederi legislative si sa ne fie sterse penalitatile si dobinzile de intirziere. Am facut demersurile necesare pentru esalonarea la plata”, a mentionat Giuli Patriche, directorul general Vinia SA.

„Nu ca in anii trecuti”

Nu doar statul are de recuperat bani de la companie ci si fostii si actualii salariati. „Eu sint in somaj. Am plecat de la ei. Pe 1 septembrie mi-a luat salariul aferent lunii ianuarie. Am mai auzit de la colegi ca de 2-3 saptamini le-au taiat si curentul. Din 16-20 de soferi citi erau, a mai ramas unul singur. Cind mi-am facut dosarul de somaj, mi-au spus ca mai dureaza un pic ca firma nu a platit contributiile la sanatate. Am lucrat zeci de ani la Vinia. Firma asta nu o mai duce mult. Nu au investit nimic, viile nu mai sint ingrijite”, ne-a marturisit unul dintre fostii salariati care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Aceeasi parere o are si un angajat care crede ca nu o sa mai reziste mult in sinul companiei. „Vinia mai produce vin, dar nu ca in anii trecuti. Anul acesta este preconizata o productie de 600 de vagoane de struguri a cite 10.000 de litri vagonul. Au datorii de zeci de milioane de lei la banci, furnizori, la salariati, la stat. Daca ar investi ar pune firma pe picioare, dar nu au bagat niciun ban. Au citeva hectare in proprietate, restul sint in arenda. Nici nu au ce vinde ca sa-si acopere datoriile. Acum traim din inertie. Ne mai invirtim un pic si tot asa”, a detaliat un angajat al firmei care din motive lesne de inteles ne-a rugat sa-i pastram anonimatul.

Tamiioasa Romaneasca din 2006, cel mai bun vin

La rindul lui, Patriche afiseaza un aer optimist si spune ca are restante salariale dar le achita in transe. „Acum avem 120 de salariati si 200 de zilieri. Stiti ce inseamna asta? O caruta de bani care trebuie platiti zilnic. Achitam salariul curent, iar cele restante le platim in transe. Situatia nu este asa de neagra pe cit se vrea a fi. Ne desfasuram in mod normal activitatea, avind in derulare contractele interne cu marile retele de magazine, cu distribuitori interni, cu parteneri externi din U.E., Federatia Rusa, cit si de pe continentul american. Dorim sa ne marim portofoliul de clienti interni si externi si sintem in plin proces de modernizare a cramelor si retehnologizarea sectorului de conditionare si imbuteliere. Avem 750 de hectare in proprietate privata, 300 de hectare in arenda si dorim sa achizitionam pina ajungem la 1.500 de hectare. Ne dezvoltam. Ca sa nu mai spun ca anul acesta vinul nostru Tamiioasa Romaneasca din 2006 a fost declarat cel mai bun vin din Romania”, a adaugat directorul Vinia SA.

Potrivit datelor din bilantul contabil al companiei la sapte luni de zile, Vinia inregistra in total 22,1 milioane de lei datorii catre institutiile de credit, furnizori si alte datorii fiscale. Desi si-au propus o cifra de afaceri lunara de 2 milioane de lei pentru anul in curs, compania reuseste sa realizeze in medie 53% din cit a preconizat.

Conform datelor, intreg patrimoniul Vinia SA are valoarea de 28 de milioane de lei, la 14 milioane lei fiind evaluate terenurile si constructiile, iar alte 14 milioane de lei valorind instalatiile tehnice si masinile.

Conform datelor inregistrate la Registrul Comertului Vinia SA are ca actionar majoritar pe controversatul om de afaceri Catalin Chelu cu 53,11%. Alaturi de el mai detin actiuni la firma ieseana SIF Moldova – 0,16%; CEE Investments Limited – 14,13%; Libron Consulting SA Galati – 19,79%, iar micii actionari mai au 12,81%.

 

Cele mai citite

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...
Ultima oră
Pe aceeași temă