Ţara cu 90 de milioane de locuitori caută oameni de afaceri din Constanţa care să investească în ea.
Ambasadorul Republicii Vietnam in Romania, Tran Xuan Thuy, a fost prezent, ieri, la Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, pentru a participa la evenimentul organizat în colaborare cu Ambasada Republicii Vietnam la Bucureşti, intitulat „Vietnam – destinaţie pentru investiţii şi afaceri”. După o scurtă alocuţiune a directorului general al CCINA, Dănuţ Jugănaru, invitatul special a vorbit audienţei despre ţara din care provine, un tărâm cu rezonanţă istorică şi geografică. În Vietnam trăiesc în prezent aproximativ 90 de milioane de locuitori şi impresionează printr-o cultură bogată şi variată. „Probabil că aţi auzit vorbindu-se despre un Vietnam eroic care a învins colonialiştii francezi în 1954 şi imperialiştii americani în 1975. Astăzi aş vrea să vă prezint un altfel de Vietnam, o ţară în ţară, o economie emergentă, o piaţă potenţială pentru comerţ şi o destinaţie interesantă pentru investiţii şi turism”, a spus Ambasadorul Vietnamului. Reprezentantul asiatic a oferit informaţii generale despre ţara sa, legate de situarea geografică, suprafaţă, religie, etnii, de asemenea câteva date istorice importante. Ambasadorul vietnamez a menţionat că perspectivele de dezvoltare până în anul 2020 vizează restructurarea economiei, stabilizarea macro-economiei, consolidarea procesului de industrializare şi modernizare. În plus, se au în vedere dezvoltarea resurselor umane şi construirea unei infrastructuri moderne.
O destinaţie turistică şi de investiţii puţin cunoscută la noi
Vietnamul se învecinează cu Laos la Vest, cu Cambogia la Sud-Vest, cu China la Nord şi cu Marea Chinei la Est. Pe plan local, se doreşte promovarea acestui stat în vederea unui schimb de turişti şi a posibilităţii dezvoltării unor oportunităţi de afaceri a întreprinzătorilor români în această ţară pentru că legăturile economice şi de afaceri sunt destul de slab dezvoltate.
„O mai bună cunoaştere a oportunităţilor de afaceri pe care investitorii le au acolo ne va permite pe viitor să abordăm într-o altă manieră aceste tentative de a crea societăţi mixte, de a face mai mult decât un schimb de mărfuri, ceea ce se întâmplă de obicei. E adevărat, este o distanţă relativ mare, dar există alte ţări mai îndepărtate geografic cu care România reuşeşte să aibă relaţii comerciale bune”, a subliniat directorul CCINA, Dănuţ Jugănaru.
Vietnamezii şi-au promovat ţara în faţa oamenilor de afaceri constănţeni.
Cum se poate colabora
„Este o piaţă mare, au nevoie de foarte multe. Eu aş încuraja, de exemplul foarte mult turismul. Au o coastă foarte lungă, cu multe locuri importante. Comerţul nostru exterior este mult prea axat pe câteva ţări ale Uniunii Europene. Trebuie să ne îndreptăm mai mult către alte pieţe şi una dintre ele este Vietnamul.Trebuie să căutăm pieţe noi de desfacere a produselor noastre în alte locuri decât cele tradiţionale”, spune Ion Dănuţ Jugănaru, director general CCINA Constanţa.