Vicepremierul Gheorghe Pogea si presedintele AVAS, Razvan Orasanu, au facut, sambata dimineata, o vizita pe fosta platforma siderurgica de la Calan (judetul Hunedoara). Potrivit declaratiilor celor doi demnitari, scopul acestei actiuni a fost de documentare. De aceeea vizita s-a si vrut extrem de discreta, pentru ca presiunea oamenilor nemultumiti de situatia sociala dezastruoasa sa nu influenteze concluziile documentarii.Vicepremierul Pogea, hunedorean de origine, nu a vrut sa pateasca la fel ca ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, care a fost huiduit la Calan in urma cu o saptamana, cu toate ca este si el originar din zona.
Pogea si Orasanu au inceput vizita de la Calan in ruinele fostului combinat. Apoi s-au deplasat la Primarie, unde au purtat discutii cu primarul orasului Calan, Adrian Iovanesc, si cu reprezentanti ai Sindicatului „Victoria” din cadrul societatii "Amidip”. De la inceput, vicepremierul a tinut sa precizeze ca a venit in zona pentru a gasi solutii pe viitor, si ca ce a fost nu se mai poate repara.
„Ce a fost la Calan numai privatizare n-a fost. Dar asta este, trecutul e trecut si nu ne intereseaza acum. Din partea mea si a Guvernului exista intreaga disponibilitate de a acorda sprijinul necesar pentru revigorarea zonei”, a declarat Pogea, care i-a invitat pe reprezentantii sindicatului si ai administratiei locale la noi runde de discutii la Palatul Victoria. „Am discutat si cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si s-a aratat deschis in a gasi solutii pentru rezolvarea problemei sociale de la Calan”, a mai spus Pogea.
O prima masura concreta este alocarea a 7,4 miliarde lei vechi ca ajutor pentru Primaria Calan. Cu acesti bani, administratia locala va achizitiona 100 de hectare de teren din suprafata ocupata in prezent de ruinele fostului combinat siderurgic. „Avem mare nevoie de aceste terenuri pentru ca au venit investitori care doreau sa creeze locuri de munca aici, dar nu am avut unde sa-i asezam”, a spus primarul Adrian Iovanesc. Pentru ecologizarea suprafetelor ce vor fi cumparate si care sunt ocupate cu activele dezafectate ale combinatului, vor fi accesate fonduri europene.
Totodata, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, proaspat numit in functie, si-a criticat predecesorii. „Imaginea ruinelor vazute la Calan ma convinge acum ca institutia pe care o reprezint a neglijat total, chiar "flagrant", soarta fostului combinat, a declarat Razvan Orasanu.
El a promis ca va face tot ce este legal pentru sprijinirea fostilor angajati.