4.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialUtilitatile cresc valoarea terenurilor

Utilitatile cresc valoarea terenurilor

Aglomeratia din mediul urban, poluarea, diminuarea numarului terenurilor pentru constructii ii determina pe constanteni sa se stabileasca in localitatile limitrofe. Una dintre zonele preferate de multi dintre cetatenii municipiului Constanta este Valu lui Traian.
„Populatia creste, daca se poate spune asa, in ritm alarmant. De la 8.000 am ajuns la 14.000 de locuitori cu acte in regula. Este de apreciat faptul ca din ce in ce mai multa lume prefera comuna noastra. Exista tendinta ce a inceput sa se manifeste si la noi, aceea de retragere spre zonele linistite. Dovada „migratiei” catre Valu este data de preturile la terenuri”, a declarat Florin Mitroi, primarul localitatii. Soseaua nationala care traverseaza comuna pare sa atraga ca un magnet potentialii investitori. Mitroi a sustinut ca valoarea terenurilor a crescut, in ultima perioada atat de mult, incat a intrecut chiar si previziunile cele mai optimiste.

60 de euro la sosea

Conducerea administratiei locale Valu lui Traian considera ca investitiile trebuie sa fie motorul care sa puna pe picioare viata economica din localitate. „Exista solicitari pentru crearea in zona a unui parc industrial. Vom scoate la licitatie 2 hectare de teren. Banii pe care ii vom obtine din vanzarea terenurilor ii vom folosi pentru dezvoltarea localitatii. Pentru anul viitor ne-am propus realizarea multor lucruri ce vor avea efecte asupra cetatenilor comunei. Nu vrem sa intram in Europa ca niste rude sarace. Trebuie sa intram cu fruntea sus, asa cum meritam”, a declarat Florin Mitroi. Conditiile de aderare la Uniune, in ce priveste cresterea animalelor, au determinat administratia locala sa ia masuri in consecinta. „Se stie ca, dupa intrarea Romaniei in UE, crescatorii de animale trebuie sa isi mute activitatea in afara localitatii. Pentru ca majoritatea locuitorilor nu aveau cum sa se conformeze noilor cerinte, am hotarat, impreuna cu consilierii locali, ca fiecare dintre crescatorii de animale sa primeasca cate 3.000 de metri patrati de teren cu titlu gratuit. In zona au ajuns si utilitatile, iar lucrarile au fost executate cu bani din bugetul local”, a spus primarul localitatii.

Lucrari la infrastructura

Proiectele elaborate de conducerea administratiei locale Valu lui Traian vor beneficia fie de finantare de la bugetul de stat, fie din fonduri europene. „Pentru realizarea retelei de canalizare in toata localitatea ar fi necesare cam 300.000.000 RON. Este greu de imaginat ca o astfel de suma poate fi asigurata din bugetul local sau chiar central. In prima faza, vor veni bani de la bugetul de stat: 4.000.000 RON pentru a demara punerea in practica a proiectului. Este vorba despre reabilitarea statiilor de pompare, iar din fondurile pe care le vom primi dupa 1 ianuarie 2007, sa realizam reteaua de canalizare. Prin Prefectura Constanta am initiat un proiect de hotarare de Guvern prin care vom obtine fondurile necesare pentru reabilitarea drumurilor. Nu vreau sa ma laud, dar in momentul in care am preluat Primaria, am gasit doar doi kilometri de drum reabilitat. In acest moment putem vorbi despre cai de acces reabilitate in proportie de 80% si sunt convins ca anul viitor tot ce inseamna drum in comuna va fi pietruit”, a sustinut Florin Mitroi. Alimentarea cu apa face obiectul unui alt proiect ce se va pune in practica prin accesarea fondurilor structurale. Administratia locala are in vedere, de asemenea, construirea unei gropi ecologice de gunoi pentru care se va intocmi studiul de fezabilitate.

Venituri la buget

Interesul pentru Valu lui Traian l-a determinat pe primar sa se gandeasca nu numai la binele locuitorilor. Edilul vrea sa ii convinga pe proprietarii de teren ca este bine sa solicite introducerea suprafetelor in intravilan. „Terenurile cu suprafata de 5.000 de metri patrati trebuie parcelate si introduse in intravilanul localitatii. In acest fel, in momentul in care terenul isi schimba proprietarul vor obtine pe el un pret mai bun, iar la bugetul local vor veni mai multi bani”, a sustinut Florin Mitroi. Printre proiectele ce au ca termen de finalizare anul viitor este si cel al pietei localitatii ce se va realiza in parteneriat public-privat. Proiectul este tot o consecinta a ceea ce inseamna indeplinirea unor conditii legate la aderarea Romaniei la UE. Faptul ca producatorii agricoli nu vor mai avea voie sa isi vanda produsele la marginea drumului ca pana acum. „Comercializarea legumelor si fructelor se va face civilizat, intr-o piata moderna, asa cum se intampla in orase. A trecut vremea cand statutul de comuna era asociat cu lipsa civilizatiei. Valu lui Traian tinde spre un alt statut care nu este dat neaparat de locul in care este incadrata din punct de vedere al impartirii administrativ-teritoriale, ci de gradul de civilizatie”, considera Florin Mitroi.

Cele mai citite

Boboteaza: Dezvăluirea Preasfintei Treimi și Sfințirea Apelor

Boboteaza este momentul în care Hristos, ajuns la vârsta de 30 de ani, primește botezul de la Ioan „Cu adevărat, mare este sărbătoarea de astăzi”,...

Industria IT critică eliminarea bruscă a facilităților fiscale: „Era nevoie însă nu peste noapte“

Decizia de a elimina complet facilitățile fiscale pentru industria de IT a stârnit critici vehemente din partea liderilor din sectorul tehnologic și a reprezentanților...

Tradiții pe rit vechi: Ucrainenii și lipovenii din Tulcea se pregătesc pentru Crăciun

În Ajun, mesele sunt decorate cu fân și farfurii goale, în memoria rudelor trecute în neființă Crăciunul pentru creștinii ortodocși de rit vechi este sărbătorit...
Ultima oră
Pe aceeași temă