Protocolul PSD-UNPR a rămas o hârtie fără valoare.
Protocolul dintre PSD şi UNPR, care prevede inclusiv faptul că actualii parlamentari UNPR vor candida în colegiile electorale în care au fost aleşi în urmă cu patru ani, se dovedeşte a fi o mare păcăleală. PSD a avut nevoie de voturile UNPR pentru a da jos Guvernul Ungureanu, pentru a funcţiona fără probleme, dar când trebuie să-şi asume un act semnat chiar de preşedintele partidului, progresiştii sunt puşi la colţ şi făcuţi trădători. Culmea este că nici vicepreşedintele naţional al UNPR nu poate candida în nici un colegiu.
Actele semnate de Ponta nu au nici o valoare
Social-democraţii spun că progresiştii sunt trădători şi nu că acceptă trădători pe listele lor electorale. Nu acelaşi lucru se întâmplă, însă cu parlamentarii care au venit de la PDL la USL.PSD recunoaşte protocolul, dar nu îl respectă pentru că la nivel local sunt orgolii mult mai mari decât semnătura preşedintelui PSD, premierul Victor Ponta.
Aproape tot grupul parlamentar UNPR se confruntă cu aceste probleme şi o treime dintre senatori a renunţat deja la a mai candida, iar vicepreşedintele UNPR nu primeşte nici un colegiu. Maria Barna a fost membru PSD din 2003 până în aprilie 2010. În 2008, a fost aleasă deputat în colegiul 4 din Timiş. A fost preşedinte al Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor până în luna septembrie al acestui an, când a devenit preşedinta Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială a Camerei Deputaţilor. Maria Barna, după demisia din PSD, s-a înscris în UNPR, şi adevenit vicepreşedinta acestui partid şi preşedinta organizaţiei naţionale de femei.
Citeşte şi editorialul: Becali şi liberalii, de Crin Antonescu
La Timiş, PSD vrea un trădător mai mic
Acum, deşi protocolul prevede că îşi meţine colegiul, nu mai este acceptată de către cei din PSD. La nivel local, Sorin Grindeanu, vicepreşedintele PSD Timiş şi viceprimar al Timişoarei, nu o mai vrea pe Maria Barna. Motivul e acelaşi, ca în toată ţara: Barna este o trădătoare. În schimb, Grindeanu îl impune pe Ion Răducanu, preşedinte al UNPR Timiş ca şi candidat în locul deputatului Barna. Ion Răducanu a candidat la alegerile locale la Primăria Timişoarei şi a obţinut 1,70% din voturile timişorenilor. La Timiş, UNPR are doi parlamentari şi nici unul dintre ei nu a fost acceptat de către PSD Timiş să candideze din nou în acelaşi colegiu pe care acum îl reprezintă. Unul dintre parlamentari a renunţat şi a negociat postul de consul general al României la Consulatul de la Vârşeţ. Maria Barna, preşedina organizaţiei de femei, a fost pur şi simplu înlocuită, fără ca cineva să pună problema protocolului PSD-UNPR.
Culmea este că şi Ion Răducanu, susţinut de PSD, a fost ales în 2008 consilier pe listele PSD, s-a certat cu Ilie Sârbu, fost preşedinte al PSD Timiş, şi a demisionat din partid, apoi a trecut la UNPR.
„Când am votat Guvernul Ponta nu am fost traseişti?”
Maria Barna spune că nu mai înţelege ce se întâmplă în USL. A fost făcută traseistă şi trădătoare. „Când am votat Guvernul Ponta nu am fost traseişti?” – s-a întrebat Maria Barna. Ea crede că este discriminată pentru că este femeie. Nici colega sa de la Iaşi, lider al grupului progresist în Camrea Deputaţilor, nu a scăpat de astfel de probleme. PSD nu o vrea nici pe ea, nici pe senatorul Avram Crăciun la Arad, iar lista poate continua. „Poate, preşedintele UNPR va discuta cu Victor Ponta, finul său şi va lămuri situaţia. Că altfel, din decembrie 2012, va rămâne fără partid”, spun liderii locali ai UNPR.