Valul USL a „inundat” puternic şi zona de vest a României la alegerile locale din 10 iunie. După ce majoritatea primăriilor şi consiliilor locale din oraşele reşedinţă de judeţ a intrat pe mâna alianţei formate din PSD, PNL şi PC, aceeaşi situaţie există şi în cazul consiliilor judeţene. Doar judeţul Arad a rămas fidel PDL, pentru că, dacă Hunedoara şi Caraş Severin şi-au păstrat conducerea USL-istă, Timişul a reprezentat marea victorie a acestei alianţe. Cea mai simplă situaţie a fost înregistrată în judeţul Caraş Severin, acolo unde Sorin Frunzăverde, fost membru PDL, a câştigat un nou mandat în fruntea instituţiei judeţene din tabăra USL. Această formaţiune politică domină şi componenţa Consiliului Judeţean (CJ) Caraş Severin, acolo unde beneficiază de 18 mandate din totalul de 30. Restul este împărţit între PDL, cinci mandate, PP-DD, patru consilieri şi UNPR, care a primit trei mandate. Cum victoria USL nu a putut fi pusă la îndoială, scandalul a izbucnit chiar din interiorul alianţei, mai ales când a venit momentul alegerii celor doi vicepreşedinţi. Cu mai mulţi consilieri decât cei ai PSD, reprezentanţii PNL au forţat obţinerea ambelor funcţii de vicepreşedinte, moment în care colegii lor de alianţă au părăsit sala de şedinţe. Ionesie Ghiorghioni (PNL) a fost votat pentru un post de vicepreşedinte, însă propunerea PSD pentru ocuparea celui de-al doilea loc, Ioan Spânu, nu a fost pe plac celor de la PNL, care l-au scos în faţă pe Ilie Iova. În cele din urmă, social-democraţii au revenit la sentimente mai bune faţă de colegii lor liberali, astfel că Iova a fost votat drept al doilea vicepreşedinte.
USL a rămas pe poziţii în Hunedoara
Dominaţia USL a fost menţinută şi în cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara, iar Mircea Moloţ a câştigat al treilea mandat în fruntea autorităţii judeţene. PSD şi PNL s-au înţeles de minune în Hunedoara, iar ambele partide şi-au trimis câte o persoană în funcţiile de vicepreşedinte, Ioan Rus (PSD), respectiv Tiberiu Balint (PNL). Consiliul Judeţean este alcătuit din 32 de membri, iar mai mult de jumătate dintre aceştia fac parte din USL. Uniunea Social Populară (PDL-UNPR-PNŢCD) a obţinut 11 mandate, în timp ce restul de patru consilieri PP-DD au rolul de a înclina balanţa înspre o formaţiune sau alta atunci când vine vorba despre luarea anumitor hotărâri. Fără îndoială, Timişul reprezintă cireaşa de pe tortul USL. Reprezentanţii acestei formaţiuni politice au dat o dublă lovitură şi au preluat atât Primăria Timişoara, cât şi Consiliul Judeţean. Titu Bojin l-a învins în lupta judeţeană pe fostul preşedinte PDL, Constantin Ostaficiuc, iar USL face legea şi în cadrul CJ Timiş. Acolo, 21 de mandate au semnătura acestei alianţe, în timp ce PDL a obţinut doar 11 consilieri. Cei patru membri PP-DD nici nu mai contează în cadrul unui consiliu condus autoritar de către USL. Cu o asemenea majoritate, nici vicepreşedinţii Consiliului Judeţean nu puteau fi aleşi decât din interiorul alianţei de guvernare, astfel că Marian Constantin şi Călin Dobra au devenit noile ajutoare ale lui Titu Bojin. Singurul judeţ din vestul ţării în care USL nu a avut succes este Aradul. Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu (PDL), a rămas pe poziţie, însă MC-L, alianţa formată din PDL şi PER, are cu un consilier judeţean mai puţin faţă de USL. Din cele 32 de mandate, 13 le revin MCL, în timp USL a primit 14 mandate. Un rol decisiv în stabilirea majorităţii le revine celor doi consilieri UDMR şi celor trei reprezentanţi PP-DD, care completează restul locurilor libere. De altfel, un prim semnal că între MCL şi PP-DD există o oarecare înţelegere a venit la alegerea celor doi vicepreşedinţi, acolo unde fiecare formaţiune s-a ales cu câte un post, Eusebiu Pistru (MCL), respectiv Romulus Guţu (PP-DD).
USL a boicotat şedinţa
Ca şi la şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Caraş Severin, nici în Arad social-democraţii nu au fost mai relaxaţi. Aceştia au fost nemulţumiţi de funcţia de administrator al judeţului, creată, spun ei, de către tabăra PDL din Consiliul Judeţean tocmai pentru a limita la maxim atribuţiile USL în deciziile cu privire la bunul mers al judeţului Arad. Astfel, consilierii USL au boicotat prima şedinţă de constituire a noului for judeţean şi au fost prezenţi doar la a doua „strigare”.