3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialUNPR atacă redutele PNL şi PSD

UNPR atacă redutele PNL şi PSD

Cu un an înainte de alegerile locale, UNPR pare să fi adoptat deviza „tac şi fac”. Fără prea multă vâlvă şi fără să fi beneficiat de o popularitate prea mare în opţiunile exprimate de alegători, formaţiunea politică a generalului Gabriel Oprea a trecut la o nouă strategie. Este vorba de atragerea primarilor rebeli din fiefurile PNL şi PSD din Transilvania. Aceştia sunt văzuţi drept liderii care pot aduce un plus de imagine pentru UNPR în oraşele din Transilvania, într-o măsură capabilă să asigure realegerea unora dintre parlamentarii care s-au înscris în această formaţiune. 

UNPR vrea Dejul

În judeţul Cluj, dominat copios de PDL, PSD a reuşit să obţină un singur mandat de primar de oraş, la Dej. Însă, din cauza conflictului dintre primarul Costan Morar şi deputatul Cornel Itu, actualul preşedinte executiv al PSD Cluj, social-democraţii par să fi pierdut această redută. Costan Morar este curtat intens de UNPR. Şi asta cu atât mai mult cu cât în UNPR se află doi dintre prietenii buni ai primarului din Dej. Deputatul Vasile Soporan, fost prefect de Cluj şi fost preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD, este cel mai vizibil lider regional al acestui partid. „În acest moment, eu sunt singurul parlamentar al UNPR din Regiunea de Nord-Vest”, a declarat, pentru RL, parlamentarul clujean. Iar preşedinte al UNPR Cluj este Ştefan Dimitriu, fostul lider municipal al PSD Cluj-Napoca şi preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie. În cazul în care Costan Morar va deveni membru al UNPR, probabil, el va prelua postul de preşedinte executiv al organizaţiei judeţene.

Migraţie în masă în Hunedoara

În fieful tradiţional al liberalilor, Hunedoara, deja, UNPR a reuşit să atragă politicieni importanţi. Viceprimarii municipiului Deva, liberalii Marcel Morar şi Cosmin Costa, au fost schimbaţi din funcţie, iar apoi au fost excluşi din partid. Deşi argumentele schimbării din funcţie a celor doi adjuncţi ai primarului Mircia Muntean (UNPR, fost lider al PNL) au fost „îmbunătăţirea funcţionării Consiliului Local (CL) Deva”, cel mai probabil liberalii au fost deranjaţi de politica prea apropiată de UNPR pe care au dus-o cei doi viceprimari în ultima vreme. Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean (UNPR), nu a participat la şedinţa extraordinară a CL Deva, dar la finalul ei a spus că se aşteaptă la un aviz negativ din partea Prefecturii Hunedoara în ceea ce priveşte schimbările din funcţie şi le-a urat succes noilor numiţi.

În partid, conducerea, reprezentantă de şeful Consiliului Judeţean, Mircea Moloţ, le-a reproşat celor doi că „s-au situat în afara organizaţiei de partid” şi nu au respectat deciziile luate de PNL şi USL în ceea ce priveşte susţinerea unor proiecte de hotărâri în şedinţele Consiliului Local Deva.

„Aş putea spune că am făcut curăţenie în partid. Cei doi viceprimari s-au situat, de foarte mult timp, în afara organizaţiei PNL Deva. Ei nu au participat la şedinţele forurilor de conducere, nu au respectat deciziile adoptate în cadrul USL, ba chiar au votat împotriva acestora. De asemenea, la o întâlnire a UNPR desfăşurată la Deva au luat loc în prezidiul şedinţei”, a afirmat preşedintele PNL Hunedoara, Mircea Moloţ.

În replică, viceprimarul Marcel Morar a declarat că decizia luată de membrii Delegaţia Permanentă a PNL nu a fost corectă. „Dacă foştii mei colegi de partid îmi vor deveni adversari politici, va fi o onoare pentru mine să interacţionez cu ei”, a spus Morar.

La rândul său, viceprimarul Cosmin Costa a afirmat că este posibil să se înscrie în UNPR pentru că nu se mai regăseşte în rândurile liberalilor. „De multă vreme nu mai făceam parte din PNL şi probabil că, de săptămâna viitoare, mă voi înscrie în UNPR, unde o să fac echipă cu primarul municipiului Deva, Mircia Muntean”, a adăugat Costa.

Recrutări şi în Maramureş

Primarul oraşului Ulmeni, Lucian Ioan Titus Morar, şi primarul comunei Leordina, Ştefan Gavriluţ (Maramureş), şi-au anunţat decizia de a candida din partea Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), pentru un nou mandat de primar la alegerile din anul 2012. ‚’Cel mai mult în luarea acestei decizii a contat calitatea oamenilor care conduc UNPR. Pe domnul Gabriel Oprea îl cunosc de când era ministru al Administraţiei. La fel de bine îi cunosc şi îi apreciez pe preşedinţii Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu, pe secretarul general Neculai Onţanu, pe secretarul general adjunct Ion Toma, pe preşedintele organizaţiei UNPR Maramureş, Emil Ambruş”, a declarat Lucian Ioan Titus Morar.

La rândul său, Gavriluţ a spus că UNPR este singurul partid care, prin oamenii pe care îi are şi prin parcursul său de până acum, oferă garanţia seriozităţii, a competenţei şi a responsabilităţii. 

În Banat, UNPR nu atrage ­primarii USL

UNPR a sperat la Timiş că va primi postul de prefect. PDL nu  a acceptat acest lucru şi i-a cerut premierului Boc să nu facă o astfel de numire, iar pentru UNPR nu rămâne decât să înceapă lupta electorală. Până să treacă la racolat primari de la opoziţie, preşedintele UNPR Timiş s-a supărat pe partenerul de guvernare. Ion Răducanu, preşedintele UNPR Timiş, a reuşit să primească două funcţii de deconcentrate, deşi pretenţiile sale erau mari, inclusiv Drumurile sau Direcţia vamală. Ar vrea să racoleze primari din opoziţie, cu unii se cunoaşte bine, din PSD. Primarii ar veni lângă cei ce sunt la guvernare şi împart bugetul, însă au văzut că în Timiş n-ar avea şanse prea mari dacă ar trece la UNPR. În Caraş Severin, în fieful lui Sorin Frunzăverde, UNPR nu mişcă în faţa PDL. Nu a reuşit să atragă nici un primar de la opoziţie, dar nici funcţii de deconcentrate nu a primit. Situaţia este identică cu cea de la Arad, din fieful lui Gheorghe Falcă. Nici nu se prea mai ştie cine sunt liderii UNPR, deoarece nu mai fac aproape nimic. S-a observat de altfel, că în judeţele unde PDL are organizaţii puternice, UNPR nici „nu se simte”.

Cele mai citite

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă