Victor Ciupină predă mandatul de rector, după opt ani. Pentru prima dată, funcţia va fi ocupată prin vot.
Astăzi vor avea loc, la Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC), alegerile pentru un nou rector. Sunt aşteptaţi la urne aproximativ 800 de votanţi – profesori, cercetători şi stu-denţi. În cursa pentru funcţia de conducere a unităţii de învăţământ superior au intrat prof.univ.dr. Mihai Gîrţu – decan al Facultăţii de Fizică, Chimie, Electronică şi Tehnologia Petrolului, prof.univ.dr. Dănuţ Tiberiu Epure – decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice, prof.univ.dr.ing. Mamut Eden, profesor al Facultăţii de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, Director al Centrului pentru Ştiinţe Inginereşti Avansate. Cel de-al patrulea aspirant la funcţia de rector este prof.univ.dr. Marian Cojoc, în prezent prorector pe probleme de învăţământ. Precizăm faptul că prof.univ.dr. Dănuţ Epure este singurul candidat care a intrat în Senat, fiind ales preşe-dintele comunităţii academice cu 77% din voturi. Senatul Universităţii UOC este format în proporţie de 75% cadre didactice şi de cercetare şi 25% studenţi.
În timpul campaniei electorale, candidaţii la rectorat au spus cam aceleaşi lucruri, cu mici diferenţe. Obiectivul principal îl reprezintă modernizarea şi dezvoltarea universităţii, pe toate palierele. În cazul preluării şefiei UOC, dascălii îşi doresc o implicare mai mare a studen-ţilor în viaţa universităţii, sprijinirea şi antrenarea acestora în diferite programe educa-ţionale. Tot pentru studenţi s-a amintit despre înfiinţarea de cantine şi a unei librării în cadrul centrului universitar.
S-a vorbit despre atragerea de fonduri pentru investiţii. De asemenea, s-a subliniat necesitatea dezvoltării centrelor de cercetare. Programele manageriale sunt direcţionate şi către cadrele didactice, pentru care este extrem de importantă desfăşurarea procesului instructiv-educativ în condiţii optime. Timp de trei săptămâni, cei patru candidaţi au avut întâlniri cu dascălii din universitate, de la care au cules propuneri şi sugestii. Profesorii îşi doresc, de exemplu, asigurarea cofinanţării pentru granturi de cercetare, dar şi promovarea revistelor de specialitate existente şi includerea lor în categoria ISI.
Un alt obiectiv vizează dezvoltarea noului Centru de consiliere lingvistică şi comunicaţională. Rămânând în sfera cercetării, unul dintre principalele demersuri propuse este stabilirea de parteneriate public-private cu instituţii şi regii autonome de pe plan local, în scopul realizării de proiecte comune de cercetare şi de valorificare a rezultatelor acestora.
50% plus unu
Este considerat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, dar nu mai puţin de 50% plus unu din numărul total de voturi exprimate. Senatul primeşte rezultatele centralizate de la BEC, vali-dează rezultatele şi le comunică publicului şi Minis-terului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Documentele necesare validării rectorului vor fi transmise Ministerului Educaţiei pe data de 29 februarie, confirmarea acestuia făcându‑se până la data de 1 aprilie. În prezent, UOC numără aproximativ 18.500 de studenţi. Instituţia de la malul mării cu-prin-de 16 facultăţi, 700 de cadre didactice şi 300 de cadre auxiliare.