Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ) Constanta a propus, recent, un plan de restructurare ce vizeaza activitatea Centrului de Sanatate Baneasa. Potrivit declaratiilor directorului general al ASPJ Constanta, dr. Marius Enescu, decizia a fost luata ca urmare a activitatii destul de slabe in conditiile in care cele 30 de paturi ar trebui sa asigure serviciile medicale cetatenilor din zona Baneasa. „Indicii de performanta sunt extrem de scazuti. Se adauga lipsa de explorari functionale si a consultului interclinic. Populatia nu beneficiaza de consultatii de specialitate in ambulatoriu din cauza lipsei de specialisti”, a explicat dr. Marius Enescu. In aceste conditii, performantele economice ale spitalului sunt realizate numai datorita sectiei destinate pacientilor psihici, ceea ce, potrivit directorului ASPJ, „explica dezinteresul pentru deservirea populatiei suferinde din zona Baneasa”.
Ilegalitati scoase la lumina
Dr. Marius Enescu a mai precizat ca toate controalele efectuate, in ultimele luni, pe linie de audit, atat de catre institutia pe care o conduce, cat si de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta, precum si anchetele si inspectiile, au aratat serioase probleme manageriale nu numai in ceea ce priveste personalul si salarizarea acestuia, cat si incalcari ale legii in domeniul economico-financiar. Toate documentele urmeaza a fi prezentate organelor de cercetare specializate. „Planul de restructurare al ASPJ a fost conceput cu scopul ameliorarii situatiei de criza in care se afla sanatatea din zona Baneasa”, a declarat directorul Marius Enescu.
Management deficitar, in detrimentul spitalului
Concluzia ASPJ a fost aceea ca, sub manageriatul dr. Badea Marin, serviciile acordate de unitarea sanitara in cauza au inregistrat, timp de 13 ani, o scadere continua. In plus, s-au adus prejudicii starii de sanatate a pacientilor, lucru relevat si de statistica medicala. „Inactivitatea unitatii descurajeaza angajarea de profesionisti titulari. Noi nu putem sa-i obligam pe acestia sa concureze pe un anumit post pentru a "ajuta" un manager prost. In aceste conditii, solutia a fost de a lega activitatea spitalului Baneasa de cea a uneia sau mai multor unitati”, a mai precizat seful ASPJ Constanta.
Impartit in sectii exterioare
Asadar, unitatea sanitara va fi „impartita” dupa cum urmeaza: stationar cu 15 paturi – sa primeasca urgentele in asteptare si bolile cronice (cinci din aceste paturi vor fi destinate copiilor); modul de urgente functional cu linie de garda acoperita 24 de ore din 24 si ambulatoriu de specialitate care sa asigure consultatii cel putin bisaptamanale in specialitati precum boli interne, chirurgie generala, obstetrica-ginecologie, pediatrie si radiologie. „Consultatiile vor fi efectuate de medici specialisti din Medgidia si Mangalia in cadrul unui plan de management pe care noi l-am depus deja si initiat de Ministerul Sanatatii. De asemenea, un medic specialist va asigura supravegherea psihiatrica pentru sectia de cronici”, a mai adaugat dr. Marius Enescu. Unitatea va beneficia si de o substatie de ambulanta cu personal si toata dotarea necesara. Sectia de psihiatrie cronici va functiona in continuare pana cand pacientii vor putea fi preluati, in masura in care se va dovedi necesar, de catre un spital de boli cronice propus spre infiintare in planul de restructurare al judetului Constanta. In aceasta situatie, in sectia respectiva se va dezvolta activitatea de tip medico-social folosind personalul medical existent. Dr. Marius Enescu a tinut sa sublinieze faptul ca zvonurile referitoare la asa-zisa desfiintare a unitatii sanitare din Baneasa sunt nefondate.