Mii de români au trecut graniţa doar ca să guste delicatesele ungureşti.
Distracţie la cote maxime la Festivalul cârnaţilor de la Bekescsaba, unde au participat, până luni seară, mii de români din vestul ţării. Au fost tone de salam şi cârnaţi, butoaie de palincă şi bere, iar sute de echipe au fabricat cârnaţi tradiţionali în Sala Polivalentă din Bekescsaba. Oamenii au stat la cozi interminabile pentru a cumpăra cârnaţi tradiţionali ungureşti.
Evenimentul este cel mai mare de acest gen din Ungaria şi este unicul distins încă din anul 2009 cu premiul „Festival culinar de înaltă calitate”. Sute de comercianţi au expus cârnaţi tradiţionali, care au fost la mare căutare, în ciuda preţurilor destul de mari. Un kilogram de salam a costat 2.500 de forinţi (aproximativ 10 euro), iar unul de cârnaţi a costat 2000 de forinţi (aproximativ 8 euro). Cu toate acestea, festivalul a fost un succes. Cu o jumătate de oră înainte de deschidere, parcările din zonă erau pline ochi, iar vizitatorii au fost nevoiţi să-şi lase maşinile la distanţe de câţiva kilometri.
Regele cârnaţilor îşi primea oaspeţii, cărora le recomanda să guste produsele tradiţionale şi dacă observa că aceştia erau străini, îi sfătuia să mai vină în Ungaria, pentru că aici există o gastronomie impresionantă. Atracţia manifestării au fost cârnaţii şi salamurile uriaşe, de aproape doi metri, care costau câteva zeci de euro, în funcţie de greutate. Autorităţile din Arad, care au participat la acest festival spun că acesta reprezintă un model de urmat pentru turismul românesc.