Ieri a fost despistat încă un caz de tuberculoză la Căminul de bătrâni din Rădăuţi, numărul acestora ajungând la şase. Spitalul municipal nu ar dori să preia bolnavii, pe motiv că nu are spaţii n angajaţii din primăria rădăuţeană reclamă faptul că asistenta medicală care avea grijă cât de cât de sănătatea bătrânilor din cămin a fost detaşată de conducerea primăriei la grădina zoologică.
Situaţia bolnavilor de tuberculoză de la Căminul de bătrâni din municipiul Rădăuţi este în continuare dramatică. Numărul celor diagnosticaţi cu TBC este în creştere de la o zi la alta, iar soluţia cu mutarea acestora în saloane ale spitalului municipal nu este pe placul conducerii unităţii spitaliceşti din motive evidente.
Viceprimarul Simion Sticleţ, şeful comisiei desemnate de primarul Rădăuţiului, Aurel Olărean, să pună în practică măsurile impuse de Direcţia de Sănătate Publică a declarat că în cursul zilei de ieri a fost diagnosticată o a şasea persoană purtătoare a bacilului Koch, care produce tuberculoza, fiind vorba de încă un bătrân pensionar al stabilimentului. Din fericire, până în acest moment nu au fost evidenţiate cazuri de îmbolnăvire în rândul personalului de serviciu din cămin, însă la câţiva dintre aceştia, existând suspiciuni, au fost recoltate probă de spută. Simion Sticleţ a anunţat că în cursul zilei de astăzi va fi finalizat un raport al comisiei de verificare a modului de ducere la îndeplinire de către Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul primăriei Rădăuţi a măsurilor dispuse de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP).
Acestea sunt – mutarea temporară a persoanelor asistate din pavilionul central al căminului într-un alt spaţiu, propunându-se spre analiză varianta utilizării unui pavilion dezafectat al secţiei de psihiatrie sau alte spaţii ale spitalului municipal, care dispun de paturi; mobilizarea întregului personal angajat al căminului pentru efectuarea controlului medical şi examenului radiologic la dispensarul TBC şi respectarea cu stricteţe a normelor referitoare la efectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei în unitate.
De menţionat că DSP nu a acordat autorizaţie sanitară de funcţionare pentru cele trei corpuri de clădire din incinta căminului de bătrâni deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile minimale. Mai mult, de când au început lucrări de renovare la corpurile de clădire ale căminului, asistaţii au fost mutaţi claie peste grămadă, trebuind să locuiască şi câte patru într-o singură cameră. „Condiţiile de cazare sunt total improprii în prezent, clădirea fiind practic un şantier”, se arată în adresa transmisă primăriei Rădăuţi de DSP. Au fost până ieri investigate radiologic în total 75 de persoane – 48 de internaţi şi 27 de angajaţi ai căminului recoltându-se 25 de probe de spută de la persoanele suspecte a fi infectate cu bacilul koch, atât pensionari cât şi angajaţi ai unităţii.
În evidenţele anuale, în judeţul Suceava sunt înregistraţi în jur de 440 de bolnavi de tuberculoză. Dr. Maria Muha, şefa şecţiei Pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Judeţean Suceava care a vizitat în urmă cu două zile căminul de bătrâni de la Rădăuţi a constatat că spaţiile în care sunt cazaţi aceştia sunt oarecum improprii, fiind vorba de o clădire veche, care a avut o altă destinaţie anterior, însă îşi exprimă speranţa că situaţia se va remedia după ce lucrările de renovare vor fi terminate. Doctorul Muha s-a exprimat şi în legătură cu accentul tot mai mic pus de sistemul naţional de sănătate pentru eradicarea TBC-ului în condiţiile în care România este una dintre ţările cu numărul cel mai mare de bolnavi de acest gen pe cap de locuitor. În plus, de ceva vreme s-a renunţat şi la minima investigaţie medicală care altădată se făcea în momentul internării unei persoane în stabilimente de genul căminelor de bătrâni, care era obligatorie inclusiv pentru depistarea bacilului Koch.