Guvernul a aprobat, ieri, strategia de restructurare a sase companii de stat din sectorul minier-exploatari si minereuri metalifere, care prevede incheierea de asocieri cu investitori privati pentru a pregati companiile pentru privatizare. Documentul vizeaza mai ales firmele din Transilvania si Banat si reprezinta, practic, ultima incercare a statului de a scapa de un domeniu in care pana acum toate strategiile au esuat (atunci cand chiar au existat) si care a „inghitit” bani grei de la bugetul public.
Statul incearca inca o data sa se spele pe maini in ceea ce priveste situatia exploatarilor miniere din Transilvania si Banat. Dupa cativa ani in care diverse „strategii” guvernamentale au fost aplicate in zonele miniere, singurele rezultate care pot fi contabilizate constau intr-o rata foarte mare a somajului si o forma extrema de saracie. Masurile care s-au luat constau exclusiv in disponibilizari masive si inchideri de societati, in paralel cu lipsa oricarei alternative pentru mentinerea unui standard acceptabil de viata al populatiei din zonele respective. De-a lungul acestor ani, au prosperat, in schimb, „firmele-capusa”, uneori cu legaturi pana in Ministerul Economiei si Comertului.
In teorie, aplicarea noilor reglementari inseamna o implicare mai redusa a statului, prin atragerea treptata de investitii din sectorul privat si prin diminuarea graduala a subventiilor pana la eliminarea acestora, in 2007. Intr-o prima etapa, strategia va fi aplicata societatilor „Moldomin” Moldova Noua (judetul Caras-Severin), „Cuprumin” Abrud (judetul Alba) si „Minvest” Deva (judetul Hunedoara), care au primit cele mai multe scrisori de intentie.
Urmeaza apoi, in functie de interesul manifestat de potentialii investitori, „Baita Stei” (judetul Bihor) si „Remin” (judetul Maramures).
Practic, exploatarea resurselor miniere dintr-un perimetru de licenta va face obiectul unui singur contract de cooperare. In cadrul acestui tip de document, investitorul participa cu bani si echipamente, pentru retehnologizarea si modernizarea productiei, management si know-how, preluand o parte din salariati pe baza unor contracte de prestari servicii.
Societatea miniera participa cu active (terenuri, cladiri, mijloace fixe – pe baza unor contracte de inchiriere) sau cu licente. Sumele obtinute de firma din contractele de inchiriere, prestari servicii si redeventa pe care o va plati investitorul pe cantitatea ex-trasa, vor putea fi folosite la plata datoriilor si la rezolvarea unor probleme de mediu.
Contractul va permite societatilor din domeniu sa dezvolte o colaborare pe o anumita exploatare miniera.
Actul normativ interzice, teoretic, transferul licentelor de exploatare miniera existente in prezent. Guvernul a anuntat si criteriile dupa care se va face selectarea investitorilor: experienta in activitatea de exploatare, preparare, procesare a minereurilor neferoase si rare, precum si conservarea si refacerea mediului, fiind nevoie si de angajamente ferme de investitii tehnologice in infrastructura, mediu, precum si pentru preluarea unui numar de angajati.
Selectia ofertelor va avea loc pe baza unei grile de evaluare, care va cuprinde, in principal, oferta financiara si oferta tehnica. Dupa restructurarea societatilor din minerit, in functie de rezultatele evaluarii fiecarei societati, va fi initiat procesul de privatizare. In acest fel, Guvernul incearca pe ultima suta de metri, inainte de integrarea in UE si de sistarea subventiilor, sa scape de una din cele mai grele pietre de moara de la buget.