Judetele locuite masiv de secui, Covasna si Harghita, sunt ultimele in clasamentul prezentei la vot. Nici chiar alegatorii care au mers la urne nu au respectat indicatiile pretioase primite de la conducerea Uniunii Democrate a Maghiarilor. Potrivit cercetarilor sociologice facute chiar in ziua votului, aproximativ 60 la suta dintre alegatorii maghiari au votat impotriva demiterii presedintelui Romaniei. Potrivit centralizarilor realizate de Biroul Electoral Central la ora 17.00 din 19 mai, singurele disponibile, deocamdata, in Harghita se prezentasera la urne doar 18,87 la suta dintre alegatori. In Covasna, votasera 20,59 la suta dintre cetatenii cu drept de vot, iar in Mures, 25,89 la suta. In Satu Mare, un alt judet locuit masiv de maghiari, prezenta la urne era de doar 22,46 la suta.
Referendumul de ieri a aratat ca Marko Bela a fost infrant inca o data de Traian Basescu. Practic, presedintele Romaniei a reusit sa speculeze ruptura aparuta intre membrii conducerii Uniunii si propriul electorat, asa cum in anul 2004, tot Traian Basescu a reusit sa rupa UDMR din coalitia formata de PSD intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale si sa duca Uniunea Democrata a Maghiarilor alaturi de Alianta "Dreptate si Adevar".
Liderul UDMR, Marko Bela, nu a avut altceva de facut decat sa isi recunoasca infrangerea. El a spus ca vointa alegatorilor trebuie respectata si a adaugat ca presedintele trebuie sa isi schimbe comportamentul. Numai ca briefingul de presa tinut de liderul UDMR la Cluj a tinut foarte putin. Iritat de intrebarile ziaristilor, care l-au chestionat in legatura cu o eventuala demisie, el s-a inchis in cabinetul sau din Prezidiul Executiv al Uniunii de pe strada Republicii, desi inainte de anuntarea rezultatelor referendumului acceptase invitatia unei televiziuni de a comenta in direct voturile oamenilor. Nici macar consilierii vicepremierului nu au avut acces la Marko Bela imediat dupa briefingul de presa.
Vantul schimbarii bate de la Cluj
In UDMR, nemultumirile la adresa actualului presedinte incep sa iasa la iveala. In timpul campaniei pentru referendum, unul dintre cei mai influenti lideri ai Uniunii l-a criticat deschis pe Marko. Este vorba de presedintele Comisiei Juridice din Senat, fostul ministru al Minoritatilor Nationale, Peter Eckstein-Kovacs. Acesta a afirmat ca ar fi fost mai bine daca maghiarii ar fi fost lasati sa voteze dupa propria lor constiinta. si in anul 2004, dupa alegerile locale, tot liderii UDMR Cluj au dat semnalul ruperii aliantei cu PSD. UDMR Cluj a fost prima filiala judeteana care a format o coalitie cu PNL si cu PD.