12.2 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialUDMR imparte Romania in 15 regiuni

UDMR imparte Romania in 15 regiuni

» Presedintele UDMR, Marko Bela, propune impartirea Romaniei in 15 regiuni de dezvoltare economica, ce tin seama de criteriul etnic

Liderii UDMR
considera ca actuala impartire a Romaniei pe regiuni de dezvoltare economica este ineficienta. Presedintele UDMR, Marko Bela sustine ca viitorul Romaniei este regionalizarea, respectiv aducerea deciziei mai aproape de comunitatile locale.
UDMR propune redesenarea regiunilor de dezvoltare in Romania, astfel ca, din cele opt existente in prezent, sa apara 15 regiuni mai mici, alcatuite din doua pana la cel mult patru judete. Liderul UDMR a subliniat ca in formarea regiunilor nu poate fi eliminat criteriul etnic, drept pentru care una din cele 15 regiuni ar urma sa fie Regiunea Tinutului Secuiesc, formata din judetele Mures, Harghita si Covasna.

Proiectul de redesenare a regiunilor de dezvoltare prezentat de UDMR, sambata, la Targu-Mures, a fost elaborat de specialistul Uniunii in probleme de politici regionale, Istvan Csutak.
Acesta afirma ca pe actualele structuri regionale pentru regiunile de tip I, mai dezvoltate, s-au alocat de 2,3 ori mai multe fonduri decat pentru regiunile de tip II, desi acestea din urma aveau nevoie mai mare de fonduri de dezvoltare. De asemenea, Csutak sustine ca 18 judete au primit finantari mult peste media nationala, in dezavantajul altor judete. Potrivit liderilor UDMR, regulamentul CE 1059/2003 impune ca la constituirea regiunilor sa se aiba in vedere situatia geografica, cea economico-sociala, istorica, culturala si de mediu, iar regiunile astfel agregate sa devina structuri omogene. Toate acestea ar trebui, potrivit UDMR, sa permita, ulterior, transformarea regiunilor in unitati administrativ-teritoriale autonome.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat sambata la Targu-Mures ca UE este o uniune a regiunilor si ca, la momentul potrivit, UDMR va solicita din nou modificarea Constitutiei Romaniei si eliminarea din aceasta a sintagmei de stat national unitar.
"Regiunile de dezvoltare sa se transforme in unitati administrative de sine statatoare. Asta este propunerea unei comunitati de 1,5 milioane de persoane. Trebuie sa infiintam regiunea secuimii", a declarat liderul UDMR, care este de parere ca, la redesenarea regiunilor, nu se poate elimina criteriul etnic. si asta pentru ca el are, la randul sau, un rol important si in ceea ce priveste cultura si dezvoltarea economica a regiunilor. Astfel, liderul UDMR a spus ca maghiarii militeaza in continuare pentru crearea regiunii Tinutului Secuiesc. Judetele Mures, Harghita si Covasna au fost grupate, de altfel, intr-o singura regiune in proiectul lui Istvan Csutak.

Cele mai citite

Chiriile cresc în marile orașe: București, Cluj și Brașov, în topul scumpirilor în 2024

În București, chiriile medii au crescut cu 11% de la an la an, prețul mediu pentru o garsonieră fiind de 382 euro/lună Chiriile solicitate pentru...

4 elemente esențiale în designul unei băi pentru un aspect elegant

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

ANM avertizează: ploi, ninsori și viscol în următoarele zile

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi dimineață o avertizare privind condiții meteo dificile începând de vineri, 10 ianuarie, ora 06:00, până sâmbătă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă