Conducerea UDMR s-a întâlnit sâmbătă la Târgu-Mureş cu persoanele sau urmaşii persoanelor care au avut de suferit în timpul conflictului interetnic de la Târgu-Mureş din martie 1990. Întâlnirea a avut loc la sediul fostului preşedinte al Uniunii, Bela Marko, cel care a şi instituit acest gen de întâlniri, prin care UDMR cinsteşte memoria celor implicaţi în conflictele sângeroase şi le acordă un ajutor financiar simbolic celor care sunt încă în viaţă. Printre aceştia se numără şi Pal Cseresznyes, acuzat că în martie 1990 l-ar fi lovit cu bestialitate pe românul Mihăilă Cofariu. Imaginile cu pricina, surprinse de cameramani, au făcut înconjurul lumii la acea vreme.
Bani în plic
Prezent la Târgu-Mureş, noul preşedinte al UDMR, Hunor Kelemen, le-a oferit celor invitaţi la eveniment câte un plic cu 700 de lei şi un buchet de flori, iar în discursul său a făcut un apel la normalitate. „Noi, politicienii, liderii comunităţii maghiare, dar şi românii, trebuie să acţionăm în aşa fel încât niciodată să nu mai aibă loc astfel de evenimente în România, în Ardeal, între români şi maghiari. Nu se poate trăi în normalitate dacă există neîncredere, nu se poate construi un viitor dacă există frică reciprocă şi dacă nu există un respect reciproc între români şi maghiari”, a spus Kelemen.
În paralel cu acest eveniment, societatea civilă, prin vocea liderului Ligii Pro Europa de la Târgu-Mureş, Smaranda Enache, a reluat apelul către procurorul general al României pentru redeschiderea dosarului „Martie 1990″ pentru ca toată lumea să afle adevărul în legătură cu acel conflict. „La 19 martie 2010, la comemorarea a două decenii de la evenimente, târgumureşenii, români şi maghiari, şi-au unit glasul cerând autorităţilor competente, în cadrul unei adunări populare, redeschiderea dosarului evenimentelor din martie 1990. Apelul lor a rămas fără răspuns. În preajma comemorării din acest an a evenimentelor, Liga Pro Europa reiterează solicitarea adresată Procurorului General al României, doamna Laura Codruţa Kövesi, să dispună redeschiderea dosarului de cercetare a evenimentelor din martie 1990 de la Târgu-Mureş”, spune Smaranda Enache într-un comunicat de presă. Ea afirmă că din punctul său de vedere organele abilitate nu şi-au făcut datoria pentru scoaterea la lumină a adevărului în legătură cu acest conflict.