3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialTurism regal la Săvârşin

Turism regal la Săvârşin

Majestatea sa Regele Mihai I îşi petrece de regulă sărbătorile de iarnă în castel, împreună cu familia. La Săvârşin, el primeşte colindătorii.

Castelul de la Să­vârşin atrage anual turiştii dornici să afle amănunte despre Casa Regală a României. Ţăranii din Săvârşin povestesc amănunte despre plecarea forţată a Regelui Mihai I din ţară şi contrazic toate teoriile că Majestatea sa ar fi plecat cu un tren de valori. După 1990, Castelul de la Săvârşin a fost prima proprietate retrocedată Regelui Mihai. Familia regală îşi petrece aproape în fiecare an sărbătorile la castelul de pe Valea Mureşului.

Haiducii şi răsculaţii au trecut pe la castel

Despre Castelul de la Săvârşin se spune că ar fi fost construit în secolul al XVII-lea. Arhiva castelului a fost distrusă de două incendii, care au mistuit toate actele. În arhiva de la Budapesta există însă acte care atestă că această construcţie, care ulterior va deveni castel regal, a fost construită în jurul anului 1650 şi a fost iniţial un conac de vânătoare al familiei nobiliare Foray. În perioada aceea Ivan Foray a vizitat Africa şi la întoarcere a adus la Săvârşin arbori şi plante exotice pe care le-a plantat în parcul din jurul castelului. Proprietatea de la Săvârşin a familiei Foray a fost atacată de lotri. Aceştia l-au luat ostatic pe contele Foray, vicecomite, şi l-au dus la Gurahonţ, unde a fost pus să scrie în casa unui preot cererea de graţiere pentru 50 de ţărani fugari. Datorită prezenţei de spirit a vicecomitelui Foray, Castelul de la Săvârşin a scăpat de incendiere şi de furia răsculaţilor.

După satisfacerea revendicărilor haiducilor de către împăratul Iosif al II-lea, Foray a fost eliberat. Dar câteva luni mai târziu, în timpul răscoalei moţilor conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan, castelul a fost incendiat şi parţial distrus. Contele Andrei Foray a reclădit şi modernizat castelul. Una dintre nepoatele sale s-a căsătorit cu contele Carol de Hunedoara, maghiarizat Huniady, urmaşul lui Iancu de Hunedoara şi al lui Matia Corvin. Aceştia au adunat peste 7.000 hectare de pădure şi un domeniu de aproape 20.000 hectare de teren. Familia Foray păstrează Castelul de la Săvârşin până la sfârşitul secolului al XIX-lea, când, după moartea contelui Hunyady, domeniul a intrat în proprietatea „Societăţii Anonime Corvin”. Acţionarul principal era contele Anton Mocsony. Însă, Mocsony a vândut castelul Casei Regale a României, care a renovat proprietatea de la Săvârşin. Imobilul a devenit, astfel, unul dintre cele mai frumoase castele de pe Valea Mureşului. Au fost construite camere, băi, dar şi o mică uzină electrică şi o instalaţie centrală pentru încălzire. Au fost montate instalaţii electrice şi s-au efectuat importante amenajări interioare. Castelul este înconjurat de un parc prevăzut cu lac şi debarcader, iar parcul este amenajat de specialişti. Familia regală a apreciat mult proprietatea de la Săvârşin şi petrecea aici mai multe luni pe an.

Regele Mihai I, iubit de localnici

Regele Mihai I venea des la Săvârşin în perioada interbelică. Localnicii povestesc că şi-a petrecut mult timp alături de ei. Venea cu avionul personal, ateriza pe câmpul de la Vărădia de Mureş, la câţiva kilometri de Săvârşin. Conducea singur maşina şi, dacă ploua şi pe drum întâlnea vreun sătean, oprea automobilul, îl invita să urce şi-l transporta până în sat. Copiii mergeau de sărbători la castel şi petreceau împreună cu familia regală. Mama sa se plimba prin localitate şi vorbea cu femeile despre problemele din sat. Dar a venit regimul comunist şi în 1947 Regele Mihai I a trebuit să plece din ţară. A oprit trenul la Săvârşin, unde l-a aşteptat întreg satul plângând. A dorit să-şi ia câinii de vânătoare, dar comuniştii nu l-au lăsat să o facă.

Epoca întunecată

În perioada comunistă, Castelul de la Săvârşin a intrat în proprietatea statului; o parte a obiectelor de artă a ajuns la muzeu, iar altă parte a dispărut. Castelul a ajuns casă de protocol pentru ­familia Ceauşescu, apoi a fost lăsat să se degradeze. Au fost păstrate intacte câteva decoraţiuni, inclusiv baia reginei-mame.

Restituirea

După 1990, castelul a fost administrat de Regia Protocolului de Stat până în 2001, când a revenit din nou regelui Mihai I. Familia regală a început renovările, dar a venit criza economică şi lucrările au fost oprite. Principesa Margareta şi soţul său, Principele Radu, vin des la Săvârşin, vizitează zona şi stau de vorbă cu localnicii. Majoritatea sărbătorilor le petrec la Săvârşin. „Regele vine şi acum cu maşina la castel”, spune un localnic care-şi aminteşte de poveştile bunicilor săi, cu familii nobiliare, regi şi regine. Turiştii vin la castel şi de multe ori întâlnesc familia regală. „Este minunat. Am venit, ­ne-am plimbat în parc, am întâl­nit-o pe Principesa Margareta şi am discutat. A fost fantastic”, povesteşte Oana, o româncă măritată în Germania, venită în vizită în România. 

În vizită la rege

De sărbători, localnicii merg la castel, unde familia regală vine aproape în fiecare an. „Bunicul meu mergea să-l colinde pe ­rege. Ani de zile mi-a povestit cum erau atunci sărbătorile. Acum merg şi eu cu fiul meu la colindat. Suntem foarte mulţi colindători şi ne simţim ­minunat”, povesteşte Ioan, un localnic din Săvârşin.

Cele mai citite

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
00:01:22

VIDEO Marcel Ciolacu la Londra: „Statul român înțelege că fără sprijin pentru comunitate, tradițiile se pierd”

Premierul României promite investiții în educație, sănătate și sprijin pentru românii care doresc să revină acasă: „Numai prin servicii de calitate putem spera că...
Ultima oră
Pe aceeași temă