18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialTroia troienelor

Troia troienelor

Desi meteorologii au spus ca, in aceste zile, va ninge doar in nordul tarii, iarna a intra cu alai mare si in Dobrogea. E drept, nu la fel de violent ca anul trecut, cand troienele ne-au luat prin surprindere. Ieri, la Constanta, a nins ca in basme. Fapt pozitiv, autoritatile locale nu s-au lasat furate de povesti. Stiind din experienta anilor trecuti ca zapada poate fi inselatoare, au trimis din timp pe strazile orasului echipele de interventie. Asa se face ca, de data aceasta, la primele ore ale diminetii s-a putut circula fara probleme pe strazile municipiului Constanta. Nu a fost un examen prea dur, pentru ca duminica a nins linistit. Nu a fost furtuna sau ger, dar conteaza ca primul examen al iernii a fost trecut cu bine. E poate un prim semn ca autoritatile locale s-au maturizat si au capatat experienta in ce priveste rezolvarea problemelor cu care ne confruntam in sezonul rece. Nu acelasi lucru se poate spune despre drumarii care au in grija drumurile nationale si judetene. In aceasta zona par sa se fi statornicit obiceiuri si metehne mai vechi.
Prima problema cu care ne confruntam Ð incapacitatea factorilor de raspundere de a iesi dintr-o anumita stare de inertie, stare care s-a generalizat de cativa ani incoace.
O a doua meteahna – culcatul pe o ureche si tendinta de a lasa pe maine ceea ce se poate realiza astazi. Iarna, dupa cum se stie, delasarea genereaza situatii greu de rezolvat in a doua sau in a treia faza a interventiei. Cei care au de suferit de pe urma acestor carente sunt cetatenii plecati la drum.
Ca sa-si acopere incompetenta, unii dintre cei care raspund de soarta drumurilor si a soselelor dau vina pe… contribuabil, repro-sandu-i ca s-a gasit tocmai acum, iarna, sa plece de acasa! Daca ar fi sa ne luam dupa un exemplar de genul asta, toata lumea ar trebui sa stea de sarbatori acasa!
Ca tot veni vorba de sarbatori, eu unul sper ca in aceasta iarna sa nu ne mai confruntam cu situatii de-a dreptul cinice, cum s-a intamplat in anii trecuti. Ma refer la cei care petreceau si chefuiau de zor in timp ce zeci de conducatori auto se chinuiau sa iasa de sub troiene!
Dobrogea este un fel de Troia a troienelor. Drumarii nostri nu trebuie sa uite acest lucru!

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă