» Trei manastiri din judetul Tulcea au fost incluse in oferta turistica din acest an.
» Maicutele de la Saon fac turism de lux pentru statiunea ecologica Parches. Mirifica padure de tei de la Cocos gazduieste mormintele martirilor crestinismului si centrul spiritual romanesc de la Celic Dere se dezvaluie turistilor.
Turismul cultural si religios din nordul Dobrogei nu mai este doar un deziderat al autoritatilor. Operatorii de turism au inscris in ofertele lor "triunghiul manastirilor" tulcene. Este vorba de efectuarea unor vizite la manastirile Saon, Celic Dere si Cocos.
Maicutele de la Saon fac turism de lux
Primii care au facut acest pas spre valorificarea potentialului turismului cultural si religios din aceasta zona au fost administratorii statiunii turistice ecologice de lux de la Parches. Virgil Munteanu, administratorul statiunii Parches, spune ca "am profitat de existenta, la numai cativa kilometri de baza noastra turistica, o Manastirii Saon si am inclus in oferta noastra turistica a manastire. Fiind amplasata intr-o zona mirifica, pe malul Dunarii, in vecinatatea unor balti cu natura neatinsa de mana omului, manastirea a constituit, de la inceput, o atractie pentru europenii veniti sa viziteze Delta. La scurt timp de la includerea manastirii in programul de vacanta al turistilor veniti la Parches, maica stareta de la Saon ne-a propus sa intram intr-o colaborare mai profunda. Astfel am convenit ca maicutele din aceasta manastire sa ofere turistilor aflati in vacanta la Parches o masa pescareasca".
Ineditul unui astfel de demers surprinde turistii vest-europeni sau americani veniti in vacanta la cea mai luxoasa statiune ecologica din Delta Dunarii. Trebuie sa spunem ca nu este un lucru comun ca turistul sa fie servit cu bors de peste, plachie de peste, saramura de peste cu mamaliguta, cu crap la protap sau cu alte specialitati din peste de catre maicute, si nu de ospatari scortosi. Virgil Munteanu spune ca turistii occidentali apreciaza nu doar peisajul din zona manastirii, ci mai ales atmosfera monahala in care se serveste masa la respectiva manastire. Trebuie spus ca toate mancarurile puse pe masa turistilor de maicutele de la Saon sunt totdeauna proaspete. Pestele este prins de maicutele-pescar. Este o surpriza de proportii pentru turistii din Vestul Europei sa le vada pe firavele maicute cum vaslesc, precum pescarii Deltei, pe lacurile din preajma manastirii. Maicutele de aici sunt veritabili pescari profesionisti pentru ca manastirea detine cateva permise de pescuit comercial pe numele unor maicute. Manastirea detine o ferma zootehnica din care maicutele aduc, la cererea turistilor de la Parches care nu mananca peste, carne, lapte, oua si preparate felurite din aceste produse. manastirea are si o crescatorie de pauni, care constituite, de asemenea, o atractie pentru grupurile de turisti.
Istorie cu mireasma de tei
O alta zona cu potential turistic urias cuprinsa in "triunghiul manastirilor" tulcene este Niculitel. In vecinatatea acestei localitati, cunoscuta mai ales datorita podgoriei Sarica Niculitel, unde se produce cel mai bun vin din soiul de struguri Aligotte, se afla Manastirea Cocos. Respectiva manastire, amplasata in preajma celei mai intinse paduri de tei din Dobrogea, pare a fi un taram descris doar in cartile de povesti. Zona are o semnificatie istorica si religioasa aparte. Arheologii au descoperit, in urma cu mai bine de trei decenii, in preajma Manastirii Cocos, o bazilica paleocrestina. Specialistii in arheologie au dezvaluit, dupa cercetari ce au durat cateva decenii, ca Niculitelul a gazduit mormintele martirilor crestinismului Zotic, Camasie, Atal si Filip. Izvoarele istorice existente la Constantinopol vorbesc cu mult inaintea descoperirilor de la Niculitel despre acesti martiri ai crestinismului, dar nu se stia unde se afla mormantul lor. Respectivele marturii spun doar ca ar fi fost ucisi de armatele romane care intentionau sa puna capat raspandirii crestinismului. Arheologii au descoperit in anii ‘70, la Niculitel, bazilica ce a gazduit peste veacuri osemintele acestor martiri, iar locul cunoscut acum sub numele de bazilica paleocrestina constituie un loc de pelerinaj nu doar pentru credinciosii locului, ci si pentru grupurile de turisti veniti sa viziteze Delta Dunarii.
Cel de-al treilea popas turistic din "triunghiul manastirilor" tulcene propus de operatorii de specialitate este la Celic Dere. Istoricii spun despre aceasta manastire, situata in vecinatatea satului Telita, la poalele unei paduri ce poarta numele satului, inscrisa in patrimoniul natural ecologic in cadrul Parcului National Muntii Macinului, ca reprezinta unul dintre cele mai importante centre spirituale romanesti ale Dobrogei. Izvoarele istorice atesta ca aceasta manastire a fost ctitorita de un grup de calugari romani in jurul anului 1830 si a rezistat, cu stoicism, si in timpul ocupatiei otomane a Dobrogei, constituind unul dintre focarele de cultura romaneasca din acele vremuri vitrege pentru Dobrogea.
» Investitii de milioane de euro
"Triunghiul manastirilor" din nordul Dobrogei nu este destul de atractiv din punct de vedere turistic pentru ca drumurile de acces dinspre Tulcea, Braila si Galati sunt nemodernizate. Victor Tarhon, presedinte al Consiliului Judetean Tulcea, a declarat ca "in cateva luni, Uniunea Europeana va aloca fonduri structurale de 20 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii rutiere care va asigura accesul mai facil spre cele trei manastiri si astfel potentialul turistic al respectivei zone va fi valorificat mai bine".