2.9 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialTrimişi în judecată de DNA pentru fraudarea bacalaureatului

Trimişi în judecată de DNA pentru fraudarea bacalaureatului

17 profesori şi absolvenţi din Galaţi sunt judecaţi de Curtea de Apel Bucureşti pentru fraudarea examenului de bacalaureat de anul trecut.

Procurorii DNA Galaţi au trimis în judecată 17 persoane din Galaţi, 5 profesori, 11 absolvenţi ai bacalaureatului şi un avocat, toţi fiind acuzaţi pentru comiterea unor fapte de corupţie săvârşite cu prilejul examenului de bacalaureat din sesiunea iunie 2010.

În dosarul 6350/2/2011, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, a şi fost fixat un prim termen, pentru data de 29.07.2011.

Profesoarele Maria Onu, directoarea Liceului Particular „D. Cantemir”, şi Mariana Lazanu, membră în comisia de evaluare la centrul din cadrul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei”, considerate de procurorii DNA liderele acestei filiere de fraudare a bacalaureatului, sunt acuzate de asocierea în vederea comiterii de infracţiuni, trafic de influenţă şi luare de mită.

Profesorii Laura Hogea, Cristina Dinu, Andreea Orban şi Carol Bujor, care au făcut parte din comisiile de examinare, de la Seminarul Teologic, Grupul Şcolar de Marină şi Grupul Şcolar „A. Saligny”, sunt acuzaţi de luare de mită, în cazul profesorului Bujor fiind reţinută şi acuzaţia de trafic de influenţă. Fiica profesoarei Maria Onu, Roxana, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, a ajuns în boxa acuzaţilor pentru complicitate la trafic de influenţă.

Absolvenţii care şi-au cumpărate notele de trecere la bacalaureat, Gina Condurache, Viorel Orghei, Nicolae Orghei, Nicuşor Banu, Sorin Gurgiu, Ionel Banea, Florin Fuiorea şi Costel Negrea, sunt acuzaţi pentru cumpărare de influenţă.

Absolventa Liliana Balcan e acuzată şi de asociere cu cele două profesoare, în vederea comiterii de infracţiuni, iar altă absolventă, Lucia Postelnicu, e acuzată de dare mită în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului DNA, prof. Maria Onu a pretins de la un număr de 28 de candidaţi suma totală de 166.000 lei, din care a primit efectiv 18.900 lei, şi le-a promis că va interveni pe lângă profesorii examinatori de la disciplinele limba şi literatura română, istorie şi geografie pentru a promova în mod ilegal cele trei probe scrise.

Rechizitoriul descrie cu minuţiozitate un veritabil păienjeniş al transferării mitei între cele 17 persoane acuzate. 

Libertate condiţionată

„La data de 5 iulie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatelor Onu Maria Elena şi Lazanu Mariana pe un termen de 24 de ore, iar la data de 6 iulie 2010, Tribunalul Galaţi a hotărât luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpata Onu Maria Elena şi faţă de inculpata Lazanu Mariana luarea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea. Faţă de Lazanu Mariana, această măsură a fost înlocuită de Curtea de Apel Galaţi cu cea a obligării de a nu părăsi ţara”, se spune în rechizitoriul DNA.

Cele mai citite

China aprobă un plan de 777 miliarde de euro pentru refinanțarea datoriei guvernelor locale

China a anunțat aprobarea unui plan financiar de 6 trilioane de yuani (aproximativ 777,1 miliarde de euro) pentru a sprijini guvernele locale în refinanțarea...

Vaticanul lansează tururi virtuale AI pentru Bazilica Sfântul Petru, înaintea Jubileului din 2025

Vaticanul a prezentat noi instrumente bazate pe inteligență artificială pentru Bazilica Sfântul Petru, oferind vizitatorilor acces virtual la comorile renascentiste ale locașului de cult...

Trump își conturează echipa de politică externă: Rubio la Departamentul de Stat și Waltz consilier de securitate națională

Președintele ales Donald Trump își definitivează echipa de politică externă, propunând nume proeminente din Congres pentru funcții esențiale. Senatorul din Florida Marco Rubio este preferat...
Ultima oră
Pe aceeași temă