La Tribunalul Hunedoara s-a desfasurat un nou „episod” din Dosarul „Aurul Dacic”. In fata instantei au fost probate cu martori cateva infractiuni minore, fata de cele pentru care inculpatii au fost trimisi in judecata. „Fiorosii” traficanti de obiecte de tezaur s-au dovedit a fi niste „gainari”, recuperatori de creante si santajisti, potrivit marturiei unui om de afaceri din Alba.
Mai mult, in dosar nu au aparut nici la termenul de joi probe care sa demonstreze traficul de obiecte de tezaur si sapaturile ilegale in situri arheologice.
Marturii nesemnificative
Instanta l-a audiat pe omul de afaceri Ioan Oprean, din Alba, care a povestit, timp de aproape doua ore, cum a fost amenintat si santajat de trei din cei 13 inculpati: Ciprian Groza, Ciprian Hidisan (zis „State”) si Sorin Florin Popa, ultimul decedand intre timp. Mobilul amenintarilor si al santajului era recuperarea sumei de un miliard de lei vechi, pe care martorul o datora altor doi inculpati din dosar. Este vorba despre Ioan Vasinca si Ileana Vasinca.
Depozitia de aproape doua ore a omului de afaceri ar putea fi sintetizata intr-un singur citat: „M-au luat intr-o masina sub pretextul ca vor sa incheie un contract cu firma mea. M-au dus undeva pe un camp, unde mi-au dat pumni in fata si m-au amenintat cu cutitul”. Martorul s-a aratat deosebit de speriat si a cerut sa fie escortat de la Tribunal pana acasa, de teama sa nu fie agresat de inculpatii judecati in libertate.
Sunt asteptate probele zdrobitoare
Procurorii au propus audierea in cauza a unui expert german, specialist in bijuterii antice. Barbara Liptz Deppert din Frankfurt s-a intalnit, in anul 2000, cu un tanar pe care anchetatorii il banuiesc a fi inculpatul Adrian Marcel Nistor, ce i-ar fi aratat doua bratari dacice confectionate din aur si provenite din zona cetatilor din Muntii Orastiei.
Avocatii apararii au solicitat audierea expertului german la urmatorul termen care a fost fixat pentru data de 15 septembrie. Anchetatorii au anuntat ca au reusit sa recupereze, din Occident, o serie de obiecte de aur provenite din tezaurele dacice care au fost instrainate de inculpatii in dosar.
De asemenea, oamenii legii au reusit sa identifice un cetatean roman cu domiciliul in Belgia si cu legaturi cu lumea interlopa din Deva, care detine procese-verbale de predare a doua bratari unei case de licitatii din Germania. In prezent, autoritatile fac eforturi sa recupereze bratarile si ce-lelalte obiecte de tezaur pe care sa le prezinte ca probe impotriva inculpatilor.