23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialToţi oamenii preşedintelui UDMR

Toţi oamenii preşedintelui UDMR

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a obţinut girul Consiliului Reprezentanţilor Unionali pentru membrii noii sale echipe.

Noul preşedinte al UDMR, Hunor Kelemen, a reuşit să obţină girul Consiliului Reprezentanţilor Unionali, care s-a întrunit la Cluj, pentru membrii echipei sale. Astfel, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a primit funcţia de vicepreşedinte politic. Poziţia sa este echivalentă celei de prim-vicepreşedinte în partide precum PDL ori preşedinte executiv în PC şi îi consolidează lui Laszlo Borbely poziţia în UDMR.

De asemenea, cel care a reinventat organizaţia de tineret a UDMR, Peter Kovacs, a devenit secretar general al UDMR, după ce şi-a dovedit calităţile de bun organizator cu prilejul Congresului de la Oradea, de la finele lunii februarie. Echipa lui Hunor Kelemen este completată cu fostul preşedinte al UDMR, vicepremierul Bela Marko, care şi-a conservat o influenţă consistentă în Uniune atât datorită poziţiei sale guvernamentale, cât şi relaţiilor informale pe care le are cu membrii actualei echipe de conducere.

UDMR seamănă tot mai mult cu un partid clasic

Hunor Kelemen nu doreşte doar înlocuirea unora dintre liderii vechi ai UDMR, ci şi transformarea organizatorică a Uniunii. Sub presiunea partidelor concurente, adică Partidul Civic Maghiar, condus de fostul primar din Odorheiul Secuiesc, Jeno Szasz, formaţiune care a reuşit să adune o serie de aderenţi şi de poziţii în administraţia publică în zona Secuimii, şi viitorul Partid Popular al Maghiarilor din Transilvania, care ar urma să fie înfiinţat de vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, UDMR începe să fie organizat tot mai mult ca un partid clasic şi tot mai puţin ca o uniune culturală, aşa cum a fost creat în anul 1990.

Astfel, până acum, conducerea UDMR era reprezentată de preşedinte şi preşedinte executiv, iar aceştia erau secondaţi de un consiliu cu rol de coordonare, în care erau reprezentaţi mai ales şefii structurilor teritoriale ale UDMR, precum şi de o serie de funcţionari din cadrul Prezidiului Executiv. Rolul de for de dezbatere era şi va fi asigurat în continuare de Consiliul Reprezentanţilor Unionali, for în care sunt reprezentate platformele ideologice şi organizaţiile teritoriale ale UDMR şi care se întruneşte o dată la trei luni.

Hunor Kelemen a impus o serie de schimbări. Practic, nu mai există un post de preşedinte executiv, ci unul de vicepreşedinte politic, care va avea ca prioritate relaţiile cu partidele politice din România, dar şi cu cele din Ungaria, precum şi cu partenerii UDMR din cadrul Partidului Popular European. De asemenea, secretarul general al UDMR va avea rolul de a coordona mai strâns şi mai eficient organizaţiile locale ale Uniunii.

În schimb, a apărut un prezidiu executiv, format din cei mai importanţi lideri ai Uniunii, care va avea şi rolul de grup de reacţie rapidă, secondat de un consiliu de coordonare, care se va implica în conducerea UDMR între două şedinţe ale Consiliului Reprezentanţilor Unionali.

Noua structură înseamnă mai multă disciplină

Practic, toate aceste schimbări au rolul de a întări disciplina în UDMR, acolo unde până acum preşedinţii dispuneau de o largă autonomie şi care, pe plan local, participau la alianţe diferite de cele încheiate de Uniune la nivel naţional. Astfel, deşi UDMR participă la o coaliţie cu PDL şi UNPR, pe plan naţional, există judeţe în care Uniunea maghiarilor a încheiat protocoale de colaborare cu USL ori cu partide membre ale USL. Aşa ar fi Bihor ori Satu Mare. O altă schimbare este legată de reînregistrarea platformelor ideologice din UDMR. Pe viitor, aceste formaţiuni din interiorul Uniunii vor fi validate şi vor avea reprezentanţi în Consiliul Reprezentanţilor Unionali doar dacă membrii lor vor plăti cotizaţii. Astfel, prin această metodă vor fi eliminate acele platforme minuscule, care au fost create mai degrabă pentru a asigura locuri în Consiliu decât pentru reprezenta un curent ideologic.

Primul obiectiv politic

În acest context, Hunor Kelemen a stabilit şi primul obiectiv politic major pe care trebuie să îl îndeplinească noua echipă de conducere a UDMR. Este vorba de adoptarea legii referitoare la statutul minorităţilor naţionale. Această lege va consolida controlul UDMR asupra comunităţii maghiare, spre nemulţumirea celor două partide concurente. „Dacă nu are nici majoritate, nici voinţă politică, atunci viitorul coaliţiei va fi pus sub semnul întrebării”, a sunat ultimatumul dat de Hunor Kelemen partenerilor din coaliţia de guvernare. Deja reprezentanţii PDL Cluj au anunţat că vor susţine adoptarea acestei legi.

Cele mai citite

Suburbiile sudice ale Beirutului, devastate de atacuri aeriene israeliene: mii de oameni evacuați

Suburbiile sudice ale Beirutului au fost transformate în zonă de conflict, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene intense asupra unei regiuni controlate de...

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...
Ultima oră
Pe aceeași temă