22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialTopul celor mai căutate şcoli

Topul celor mai căutate şcoli

Pentru înscrierea la clasa zero, părinţii s-au îndreptat spre Şcoala „Gheorghe Ţiţeica”, Şcoala „Mihai Viteazul” şi Şcoala „Remus Opreanu”.

În judeţul Constanţa în prezent mai sunt aproximativ 200 de locuri disponibile pentru viitorii elevi ai clasei 0, inclusă în ciclul primar. După cum au declarat ieri reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru clasa pregătitoare în prima etapă s-au înscris 80% din viitorii „boboci”. Precizăm că în prima etapă, elevii care s-au înscris în învăţământul primar au fost din circumscripţia în care îşi aveau domiciliul.

Înscrierea la clasa pregătitoare, pe ultima sută de metri

„Noi am estimat un număr de 6.500 de elevi şi cam pe aici ne aflăm cu numărul de copii înscrişi. Sigur, dacă au mai rămas copii care nu au fost înscrişi din varii motive, unii vin din străinătate, alţii au fost plecaţi, alţii au fost lăsaţi la bunici iar părinţii nu au venit să-i înscrie, trebuie să informăm că vor lua legătura cu şcolile acolo unde vor mai fi locuri. Absolut toţi elevii vor fi înscrişi în ciclul primar pentru anul şcolar, chiar dacă vor veni şi în septembrie“, a precizat Mihaela Anghelescu, inspector şcolar pentru învăţământul primar. Pe 24 mai, ISJ va afişa o listă cu locurile libere, prilej pentru părinţi de a opta pentru şcoala cea mai apropiată de domiciliu, în limita locurilor disponibile. Cele mai căutate şcoli pentru înscrierea la clasa 0 au fost Şcoala „Gheorghe Ţiţeica”, Şcoala „Mihai Viteazul”, Şcoala „Remus Opreanu”, Şcoala „Dan Barbilian”. În plus, se pare că în mediul rural îndeosebi vor funcţiona în continuare şi clase de învăţământ simultan. „Acolo unde am constatat că nu se puteau asigura condiţiile, pentru că erau mai puţini copii, erau mai multe cheltuieli pentru căldură şi nu era spaţiu corespunzător, şco­lile din centru au discutat cu comunitatea locală, cu primăriile, astfel încât să se asigure transportul copiilor, dacă erau şi puţini, către şcoala de centru. Pentru clasa pregătitoare noi identificasem 13 clase. O să vedem până în septembrie totuşi dacă func­ţionează, nu funcţionează”, a completat inspectorul şcolar constănţean.

7 grupe cu orar prelungit în plus

În ceea ce priveşte înscrierea la grădiniţe pentru anul şcolar 2013-2014, situaţia se prezintă la Constanţa astfel. După cea de-a doua săptămână de reînscrieri au fost ocupate 1.600 de locuri. În total, sunt disponibile aproximativ 19.500 de locuri în ciclul preprimar, structurate pe niveluri de vârstă: 5.500 de locuri pentru grupele mici, 5.600 de locuri pentru vârstele grupei mijlocii, 6.100 de locuri pentru grupele mari. La acestea se adaugă 2.300 de locuri pentru cei care împlinesc şase ani după 1 septembrie.

Ca noutate, vor fi înfiinţate şapte grupe cu orar prelungit. „Am încercat să ne gândim la o strategie vizavi de tot ce înseamnă orarul prelungit, pentru că aici, în general, avem noi valul mare de părinţi care doresc să găsească un loc în grădiniţă. Şi pentru acest lucru am găsit ca soluţie transformarea câtorva grupe din grădiniţele cu orar normal, din cel puţin şapte grădiniţe, în grupe cu orar prelungit, asta însemnând alocare de posturi pentru, practic, tura a doua”, a precizat inspector şcolar pentru învăţământul preşcolar, Irinela Nicolae.

În cele şapte grădiniţe hrana va fi asigurată în sistem catering.

Migraţie de la privat către stat

În altă ordine de idei, inspectorul şcolar general, Răducu Popescu, a spus că în acest an există o migraţie sau o reorientare a părinţilor ce au copiii înscrişi la grădiniţe private. „Probabil că este criza cea care a influenţat într-un fel sau altul, dar ne confruntăm cu un val de solicitări din partea celor care vin din zona privată către învăţământul de stat”, a subliniat şeful ISJ. Tot ieri, inspectorul şcolar general a anunţat că este în proiect înfiinţarea unei noi grădiniţe în municipiul Constanţa.

 

Cele mai citite

Monaco a învins-o pe Barcelona! Cine e puștiul minune care a adus victoria

George Ilenikhena, autorul golului de 2-1 în meciul dintre Monaco și Barcelona, a devenit deja un specialist în stabilirea de recorduri. La doar 18 ani,...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Rațiu, dorit în cele mari campionate ale Europei!

Andrei Rațiu a făcut un meci mare în La Liga, la începutul acestei săptămâni, iar prestația sa nu a trecut neobservată. Presa din Spania...
Ultima oră
Pe aceeași temă