7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialTermoficarea din Bistrita a iesit din criza

Termoficarea din Bistrita a iesit din criza

Consiliul Local Bistrita, intrunit, vineri, in sedinta extraordinara, a aprobat, contractul-cadru de furnizare a gazelor naturale intre compania „E.ON Gaz Romania” si Directia locala de Termoficare. Totodata insa, CL a lasat la latitudinea Prefecturii sa-si asume, prin avizul de legalitate, plata catre furnizorul de gaz a 5,8 milioane RON reprezentand contravaloarea gazului furnizat, in perioada 2005-2006, fostei firme „Proditerm” SA.
In contract se prevede ca „E.ON Gaz Romania” va furniza, anual, peste 1.240.000 metri cubi la pretul final reglementat de 862,61 RON/mc. Compania a conditionat, insa, semnarea documentului de plata sumei de 5,8 milioane RON reprezentand contravaloarea gazului furnizat fostei firme de termoficare „Proditerm” SA, intrata de curand in faliment. In cazul in care juristii Institutiei Prefectului nu vor da aviz de legalitate pentru acest proiect, Compania „E.ON Gaz Romania” nu isi va putea recupera datoria istorica de la „Proditerm” SA, in lipsa unui cadru legal.
Contactat telefonic, prefectul Szilagyi Ioan, care a lipsit de la sedinta din motive de sanatate, a declarat ca nu se poate pronunta daca proiectul este sau nu legal. „Mai intai trebuie sa primim acest proiect si apoi sa vedem daca este sau nu legal. Daca nu este legal si CL Bistrita nu-l va retrage, atunci il vom ataca in contencios-administrativ”, a spus reprezentantul Guvernului in teritoriu.
Daca se va intampla acest lucru, iar compania „E.ON Gaz” nu va dori sa semneze contractul pana cand Institutia Prefectului nu isi da avizul de legalitate, exista riscul ca cele 10 scoli din Bistrita sa ramana din nou fara caldura, stiut fiind faptul ca in lipsa unui contract semnat, compania „E.On Gaz” a mai sistat o data furnizarea gazelor naturale catre uzina termica a orasului.
Tot in sedinta de vineri, consilierii municipali au aprobat studiile de fezabilitate aferente obiectivelor de investitii „Amenajare centrale termice proprii pe gaze naturale la unele imobile de invatamant preuniversitar din Bistrita”. Este vorba de cele 10 scoli care depind de sistemul centralizat de termoficare si au ramas, de doua ori , fara caldura. In ele invata peste 9.500 de elevi care au iesit in strada, de trei ori, nemultumiti de temperaturile scazute din clase. Pentru instalarea centralelor termice proprii ale celor 10 unitati de invatamant, Ministerul Educatiei si Cercetarii a alocat 3,2 milioane RON.

Cele mai citite

Aurul, vedeta anului 2024: Preț record pe uncie și perspective mixte pentru 2025

Evoluția aurului în acest an va depinde de politica Fed, strategia economică a administrației Trump și mediul geopolitic Aurul a încheiat anul 2024 cu o...

ANAF va publica datornicii pentru T4 2024: Firmele cu datorii de peste 100.000 lei vor apărea în „lista rușinii”

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica, în această lună, lista cu debitorii care nu au achitat obligațiile fiscale din trimestrul patru al...

Cotația aurului va fi în creștere și în 2025. Ce ritm va avea

Preţul aurului va continua să crească şi în 2025, potrivit analiştilor de pe Wall Street, însă ritmul de apreciere va încetini după avansul spectaculos...
Ultima oră
Pe aceeași temă