La Galaţi este reluată o tentativă eşuată în 2004, de politizare a conducerii Teatrului Dramatic şi de Marionete „Fani Tardini”, prin numirea unui manager cu carnet de partid. Potrivit mai multor surse din Consiliul Municipal (CLM), ca urmare a pensionării actualului director, Vlad Vasiliu, la conducerea teatrului urmează să fie numit Răzvan Avram, fost consilier municipal PC şi fin al preşedintelui PC Galaţi, Eugen Durbacă. Răzvan Avram este de profesie inginer şi tot pe baza algoritmului politic el a mai fost director al Centrului Cultural Dunărea de Jos în perioada în care naşul său a deţinut mandatul de preşedinte al CJ Galaţi. La ultima şedinţă a CLM, la care consilierii municipali urmau să aprobe componenţa comisiei de examinare a candidaţilor, au fost prezenţi atât actualul director al teatrului, Vlad Vasiliu, cât şi cel pentru care se fac cărţile, Răzvan Avram. Amândoi voiau să se asigure că schimbarea de gardă este în grafic.
Cristi Gheorghe, contracandidatul „maşinăriei politice”
Din trupa Teatrului Dramatic se va înscrie la concurs actorul Cristi Gheorghe, un actor tânăr, foarte iubit de publicul gălăţean. Este fiul actorului Gheorghe V Gheorghe, are 36 de ani, pe lângă actorie a absolvit un master în regie de teatru UNATC Bucureşti şi este actor pe scena teatrului gălăţean din 1999, alături de soţia sa, actriţa Oana Gheorghe. A studiat actoria cu profesorii Ion Cojar şi Ştefan Radof, iar regia cu Alexa Visarion. În portofoliul său, de actor şi regizor, sunt zeci de piese, dar a realizat şi câteva proiecte de apropiere spre activitatea teatrală a unor tineri talentaţi din Galaţi. A fost atras şi de platourile de filmare, fiind cunoscut ca protagonist al rolului Robert, „băiatul cel rău”, din „Filantropica” lui Nae Caranfil. Rămâne de văzut care sunt şansele ca „maşinăria politică” să fie defectată de un tânăr actor, talentat şi care ştie ce înseamnă alegerea repertoriului sau administrarea unui teatru.
Nici comuniştii n-au avut atât tupeu
Numirea unui inginer la conducerea unui teatru este o premieră în cultura gălăţeană, toate cele trei teatre, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Teatrul de Marionete „Gulliverr” şi Teatrul Muzical „Nae Leonard” fiind conduse de-a lungul anilor de personalităţi din cultură. Nici măcar comuniştii nu au avut tupeul de a politiza excesiv conducerile teatrelor. Prima tentativă de politizare a teatrelor a avut loc după alegerile locale din 2004. Atunci, majoritatea din CLM Galaţi, formată din PC (pe atunci PUR), PNL şi PDL (atunci PD), şi-a împărţit pe lângă conducerile regiilor şi funcţiile de directori la cele trei teatre. Teatrul Dramatic „Fani Tardini” a revenit PC, Teatrul Muzical „Nae Leonard” a revenit PDL, iar Teatrul de Marionete „Gulliver” le-a revenit liberalilor. Preşedintele PC Galaţi, Eugen Durbacă recunoştea cu nonşalanţă această împărţire: „Am discutat problema teatrelor şi s-a repartizat Teatrul Dramatic la PUR, cel Muzical la PD şi Teatrul de Păpuşi la PNL”. Atunci nici nu s-a pus problema organizării unor concursuri. Întrebat de ce nu e organizat un concurs pentru ocuparea acestor posturi, Durbacă a explicat că s-ar încălca prevederile legii administraţiei publice locale, în baza cărora „aleşii locali analizează situaţia de la instituţiile subordonate consiliilor, fac propuneri şi le votează”!
Liberalii n-au ştiut să tragă sforile la Teatrul de Marionete
În 2004, numai cei de la PC au reuşit să îşi voteze directorul impus la Teatrul Dramatic, actorul Gabi Constantinescu. Liderii PNL nu s-au priceput să tragă sforile ca să îşi pună omul la conducerea Teatrului de Marionete, iar liderii PDL nu au reuşit să îl urnească de la conducerea Teatrului Muzical pe Florin Melinte, protejatul fostului primar Dumitru Nicolae şi al altor personaje influente din Galaţi. Anul trecut, în timp ce protectorul său era plecat în Suedia, Florin Melinte a fost demis de viceprimarul Nicuşor Ciumacenco. Concursul pentru postul de manager al Teatrului Muzical a fost câştigat de solistul de operă Teodor Niţă, care a primit titlul de doctor la Universitatea de Arte din Iaşi şi este fondatorul Facultăţii de Muzică de la Univesitatea din Galaţi. Teodor Niţă a obţinut nota 9,50. A pierdut concursul „locotenenta” lui Melinte, Laura Sava, care a obţinut nota 7,83.
Liderii PC nu s-au bucurat prea mult de succesul lor. În noiembrie 2004, când au votat schimbarea directorului Teatrului Dramatic Fani Tardini, Mihai Mihail, cu actorul Gabi Constantinescu (PC), la Galaţi era în plină desfăşurare ediţia a 16-a a Festivalului Naţional de Comedie, al cărui amfitrion era chiar directorul ce urma să fie schimbat cu un actor-politician. Atunci, în sala în care consilierii municipali votau au pătruns regizorul Mircea Cornişteanu, actriţa Draga Olteanu Matei, criticul de teatru Florica Ichim şi regizoarea Natalia Stancu, care au protestat cerând înlăturarea imixtiunilor politice în cultură. Deloc impresionaţi de protestul acestor personalităţi ale teatrului românesc, consilierii PC, PDL şi PNL, au votat cu aroganţă trocul politic pe care îl conveniseră. Actorul Gabi Constantinescu a renunţat din proprie iniţiativă la funcţia de director al Teatrului Dramatic, care iscase atâta tărăboi.
10 ani „turnător”, 10 ani director
Cel care se pensionează din funcţia de director al Teatrului Dramatic, Vlad Vasiliu are o poveste interesantă. Înainte de 1989 el a fost timp de 10 ani „turnător” al Securităţii în Teatrul Dramatic, iar după 1989 a fost, tot timp de 10 ani, directorul actorilor, pe care i-a turnat la Securitate. Este revoluţionar (dosar 10257/03.11.2004), dar conform Deciziei 1405/2007 a CNSAS, a fost şi colaborator al Securităţii.
Din Dosarul de Reţea R191550 şi Dosarele Informative I42620 şi I49443, rezultă că Vasiliu a devenit colaborator al Securităţii pe 30.09.1980, sub numele conspirativ „Răzvan”. Avea misiunea să furnizeze informaţii din Teatrul Dramatic şi Clubul Tineretului. El a mai fost director interimar al teatrului în 1990-1991 şi e din nou director din 2005.
Miza politică, un salariu mai mare decât al lui Ponta
Clientela politică este atrasă de postul de manager al Teatrul Dramatic pentru că salariul majorat prin sporuri e mai mare decât salariul primului ministru.
În 2010, pe fondul austerităţii, Teatrul de Marionete „Gulliver” a fuzionat prin absorţie cu Teatrul Dramatic. În schemă, numărul directorilor a crescut de la 3 la 6. Peste cei doi manageri ai fostelor teatre separate, a fost creat un post de manager general. Nu au fost reduse şi salariile managerilor.
Spre exemplu, managerul Vlad Vasiliu are un salariu de încadrare de 1.800 lei, la care se adaugă: indemnizaţia de conducere 50% – 910 lei; spor de vechime 25% – 683 de lei; spor de fidelitate 15% – 471 lei; spor de suprasolicitare nervoasă 35% – 956 lei (cât un salariu de profesor); spor de condiţii grele 15% – 410 lei. La totalul de 5.250 lei a fost aplicată o majorare de 23,6%, ca să ajungă la un salariu lunar de 6.489 lei.