» Consiliul Judetean Tulcea introduce taxa de acces pe drumurile pline de gropi din nordul Dobrogei.
» Agentii economici considera ca introducerea taxei nu are nici o justificare.
De la 1 ianuarie 2010, soferii autovehiculelor care depasesc greutatea de 2,5 tone vor plati o taxa de acces pe drumurile din judetul Tulcea. Dupa judetul Constanta, Tulcea este al doilea judet care instituie o astfel de taxa. Conform Hotararii Consiliului Judetean (CJ) Tulcea nr. 153/2009, taxa de acces este de 120 lei/an/autovehicul cu o greutate de 2,5 tone si poate ajunge pana la 5.000 de lei/an/autovehicul cu greutate de 12 tone. Aceasta taxa se poate plati pentru o zi, sapte zile, o luna, sase luni sau un an. soferii care nu vor cumpara rovinietele emise de CJ Tulcea vor fi amendati cu sume cuprinse intre 500 si 5.000 de lei, in functie de greutatea autovehiculului. Vicepresedinte Consiliului Judetean Tulcea, Ioan Boieru, a declarat: "Am instituit aceasta taxa pentru ca nu avem resurse bugetare pentru a intretine si moderniza soselele. Taxa va fi platita doar de soferii autovehiculelor cu greutate de peste 2,5 t. Pentru ca autovehiculele de mare tonaj afecteaza structura de rezistenta a drumurilor, taxa de acces pentru acestea este mai mare, la fel si amenda pe care o vor plati daca nu detin rovinieta emisa de CJ Tulcea".
Agentii economici contesta instituirea acestei taxe. Virgil Munteanu, presedinte al Asociatiei Operatorilor de Turism din Delta Dunarii, a declarat ca "taxa de acces pe drumurile judetene constituie o noua lovitura data turismului din Delta pentru ca plata acestei taxe de catre autocare si de autovehiculele care fac aprovizionarea cu marfuri pentru bazele turistice se va reflecta in tarifele practicate in aceasta zona". "Consideram aceasta taxa ilegala si o vom ataca in instanta pentru ca in pretul carburantilor exista inclusa, de mai multi ani, o taxa de drum care este virata de distribuitorii de combustibil in bugetul de stat. Este vorba de taxa de drum instituita, in urma cu mai bine de un deceniu, de Traian Basescu cand era ministru al Transporturilor", a mai spus Munteanu. Administratorii firmelor de transport sustin ca aceasta taxa nu se justifica pentru ca majoritatea drumurilor judetene din nordul Dobrogei sunt pline de gropi. Vicepresedintele CJ Tulcea, Ioan Boieru, recunoaste ca "din 553 km de drumuri judetene, doar jumatate au fost modernizate. Taxa de acces si din amenzile incasate vor ajunge intr-un cont special de investitii pentru drumuri". Trebuie spus ca programul de investitii al CJ Tulcea, din ultimul an, a creat suspiciuni. sefii CJ Tulcea se plang de lipsa fondurilor bugetare pentru modernizarea drumurilor judetene, dar banii pe care i-au alocat acestor lucrari nu au fost cheltuiti judicios. De exemplu, se modernizeaza drumul Sarichioi-Salcioara, care traverseaza poligonul militar Babadag, drum care este inchis frecvent cu bariere din cauza tragerilor efectuate de trupele americane si romane care se antreneaza in acest poligon.
De asemenea, drumul Doua Cantoane-Jurilovca, s-a umplut de gropi la scurt timp dupa ce a fost modernizat. Lipsa fondurilor pentru investitii invocate de sefii CJ Tulcea este greu de sustinut pentru ca, anul acesta, administratia din judetul Tulcea a investit peste trei milioane de euro in modernizarea palatului administrativ al institutiei, un imobil foarte luxos, placat cu piatra de Baschioi. sefii CJ Tulcea au mai investit anul acesta 200.000 de euro intr-o nava de protocol, realizata dupa un proiect unicat.