13 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialSute de milioane de euro, "ingropate" in minele siderurgiei comuniste

Sute de milioane de euro, „ingropate” in minele siderurgiei comuniste

Ramasitele siderurgiei din Caras-Severin ar putea scoate judetul din pozitia de cea mai saraca unitate administrativ-teritoriala a celei mai bogate regiuni din Romania. Zgura rezultata in urma proceselor tehnologice s-a adunat in timp, locul acumularii fiind denumit „haldina”. In Caras-Severin, asemenea locuri exista in vecinatatea tuturor fostelor combinate: la Resita, la Moldova Noua, la Otelu Rosu. Valoreaza milioane de dolari. Exista firme specializate interesate sa plateasca acesti bani. Chiar daca reusesc sa le cumpere, nu le pot, insa, exploata, pentru ca de scormonitul in zgura si vinderea acesteia la firme care cumpara fier vechi depinde viata catorva mii de oameni.
De cele mai multe ori, cumpararea haldinelor este impiedicata de persoane care au tot interesul sa le poata exploata gratis. Nu se pot imputa, astfel, nimanui pagubele cauzate de utilajele care exploateaza ilegal depozitele de zgura: nici deteriorarea digurilor puse in calea raului Bistra sa nu se reverse, nici drumurile devenite impracticabile sau pasunile distruse de rotile camioanelor, ori casele cu peretii fisurati de la exploziile cu dinamita, menite sa disloce cat mai multa zgura.

Americanii au concesionat la Resita cea mai mare haldina din tara

Cu peste 70 de milioane de tone de zgura care pot fi exploatate, haldina de la Resita este cea mai mare din tara. Fostul primar al municipiului, Mircea Popa, voia sa o acopere cu pamant si sa o transforme in pasune. Au fost interesate de ea patru firme specializate. Au reusit, in cele din urma, sa o concesioneze americanii de la compania „Alexander Mill International Services”, pentru 15 ani, care voiau sa asigure locuri de munca pentru 100 de oameni si sa furnizeze fierul vechi Combinatului Siderurgic Resita. La prima vizita, tiganii i-au alungat cu pietre. Dupa ce au primit acceptul verbal al autoritatilor de a scoate fier vechi de acolo, acum, cei 300 de oameni care traiesc din vanzarea fierului vechi nu vad catre ce activitate s-ar putea orienta pentru a-si putea duce zilele.
Unul dintre agentii angajati sa pazeasca perimetrul a ajuns la spital, dupa ce a fost batut de tigani. Cum paza s-a inasprit, oamenii s-au reorientat catre sectorul cald al Uzinei de Constructii de Masini din zona Mociur din care se fura tot ce se poate fura, dupa ce se lasa noaptea, iar paznicii sunt goniti cu pietre. In zona haldinei, 30 de cladiri, apartinand municipalitatii, sunt avariate din cauza vibratiilor provocate de exploziile dinamitei folosite la exploatarea scortei metalice din haldina.

La Otelu Rosu haldina inca nu a fost vanduta

Haldina de zgura de la fostul „Socomet” Otelu Rosu, devenita „Gavazzi Steel”, figureaza printre cele 5 la suta active ramase nevandute in urma lichidarii judiciare a combinatului. Judecatorul sindic a fost nevoit sa ceara de mai multe ori Politiei sa sanctioneze firmele care exploateaza ilegal fierul vechi din perimetrul combinatului.
Resturile cu „cautare” se numesc „brebi” – reziduuri din cuptoarele otelariei, folosite ulterior la consolidarea albiei raului Bistra. Uriasele bucati de zgura au un continut de 70 la suta fier si sunt platite bine de firmele de achizitionare a acestui metal. Acestea nu se pot, insa, scoate cu mana goala, iar utilajele folosite distrug amenajarile ridicate pentru evitarea viiturilor. Exista un cumparator interesat si pentru ele. „Ductil Steel” Buzau a oferit 250.001 dolari pentru a intra in posesia lor, dar acest lucru nu se intampla, pentru ca o alta firma creditoare a fostului combinat sustine ca a cumparat anterior haldina si terenul.

La Moldova Noua doar fierul vechi mai are cautare

Din „Moldomin” Moldova Noua nu dispare doar zgura. Politistii au fost sesizati de mai multe ori in cazul unor furturi masive direct din combinat. Teoretic, doar o firma are contract de exploatare a fierului vechi incheiat cu conducerea, pentru 250 de tone. Concurenta primeste fierul vechi direct la sediu, adus deseori chiar de angajati ai societatii.
Se vorbeste despre complicitati ale conducerii firmelor care cumpara fier vechi cu lideri locali marcanti ai diverselor partide politice aflate la putere in Caras-Severin, care ar gestiona, direct sau prin intermediari, unele dintre societatile care cumpara „Moldomin” pe bucatele. Sesizarile privitoare la furturile de fier vechi din combinat au fost depuse la toate esaloanele, de la cele locale pana la cele centrale. Patrimoniul „Moldomin” se intinde pe o suprafata care depaseste 10 kilometri patrati, lucru care il face aproape imposibil de pazit.
Reactiile, la nivelul institutiilor abilitate, aproape ca nu exista. Una dintre cele mai mari avutii ale judetului se risipeste spre profitul mafiei fierului vechi din zona, care castiga averi uriase, in timp ce saracilor nu le ramane decat sa sape mai departe prin zgura, cu mainile goale, pentru o bucata de paine.

Cele mai citite

Cristina Neagu, despre sacrificiile din ultimele luni de carieră. „Am nevoie de 40 de minute doar să-mi fac bandajele”

Legendara handbalistă a vorbit despre provocările medicale și eforturile pe care le face pentru a rămâne pe teren până la finalul sezonului. Cristina Neagu se...

Amenzi rutiere trimise acasă: Sistemul e-SIGUR, implementat deja pe trei drumuri din România

Poliția Română a lansat sistemul e-SIGUR, care permite sancționarea șoferilor ce depășesc limitele de viteză fără a mai fi opriți în trafic. Camerele radar mobile...

Transnistria, rămasă fără gaze și căldură, refuză ajutorul dat de Chișinău

Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova,...
Ultima oră
Pe aceeași temă