3.5 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialSusţinere europeană pentru Alba Iulia

Susţinere europeană pentru Alba Iulia

Ideea împărţirii României în opt regiuni pe criterii geografice a început să prindă tot mai mult contur, dar şi să producă destule dispute între partidele politice. Una dintre ele se referă şi la desemnarea capitalelor de regiune, iar dacă Iaşiul, Timişoara sau Cluj-Napoca sunt de aşteptat să obţină aceste titluri în zonele din care fac parte, zvonurile conform cărora Alba Iulia va lua faţa Braşovului sau Sibiului în Regiunea Centru a stârnit numeroase controverse.

Oraşul “Marii Uniri” a primit în acest sens, însă, un sprijin care ar putea conta decisiv în desemnarea sa drept capitală de regiune. Preşedintele Adunării Regiunilor Europene (ARE), Michele Sabban, a fost prezent, ieri, la Alba Iulia, acolo unde a semnat o declaraţie de susţinere a oraşului ardelean pentru a deveni capitala Regiunii Centru.

Acordul a fost oficializat în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, iar oficialul ARE a promis că declaraţia respectivă, cu titlul “Alba Iulia este un oraş important pentru regiunile Europei”, va ajunge şi pe masa premierului Victor Ponta. “Reforma pentru care România se pregăteşte este foarte importantă. Eu nu am uitat rolul regiunilor române atunci când am fost aleasă prima dată preşedintele ARE. Noi avem nevoie de Alba pentru ARE şi de aceea am semnat o declaraţie de susţinere a oraşului Alba Iulia pentru capitală a regiunii. Pentru organizaţia noastră este important ca acest oraş să devină capitală de regiune, iar acordul pe care l-am semnat în acest sens îl voi înainta şi primului ministru Ponta”, a declarat Sabban.

“Oraş mic? Nu contează”

Principalul motiv pentru care Alba Iulia este contestat în drumul către capitală de regiune este dat de numărul mult mai mic de locuitori pe care îl are în comparaţie atât cu Braşovul, cât şi cu Sibiul, oraş care a fost, pentru un an, capitală culturală europeană. Preşedintele Adunării Regiunilor Europene a explicat de ce acest capitol nu ar trebui să însemne mai nimic pentru cei care vor decide numele viitoarei capitale regionale. “Cred că Alba Iulia merită acest titlu pentru că este un oraş frumos, istoric, care înseamnă foarte mult pentru România.

Este un simbol pentru toţi românii. De asemenea, cred că pentru o capitală regională mai importante sunt parteneriatele regionale existente, dorinţa de a participa în reţelele de reprezentare la nivel european şi deschiderea pe care o are către Europa, decât mărimea oraşului sau industria de care dispune. Ştiu că Alba Iulia are aceste atuuri şi tocmai de aceea colaborarea noastră s-a extins treptat, în 2002 fiind deschis singurul birou ARE din Europa de Sud-Est”, a mai spus Michele Sabban. Pe de altă parte, oficialul ARE a profitat de vizita la Alba Iulia şi a mai încheiat un nou acord de cooperare între judeţul Alba şi organizaţia europeană pe care o conduce. Adunarea Regiunilor Europene reuneşte peste 250 de regiuni din 35 de ţări, dar şi 16 organizaţii inter-regionale. Cele două birouri ARE din Europa sunt la Bruxelles şi Alba Iulia.

Discuţii despre regionalizare

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că discuţiile cu preşedintele ARE, Michele Sabbani, au vizat şi alte aspecte, nu doar colaborarea dintre judeţul Alba şi respectiva organizaţie europeană. Astfel, cele două părţi au luat în considerare atât posibilitatea sprijinirii unui reprezentant român pentru preşedinţia unei comisii din ARE, dar şi stabilirea unei eventuale întâlniri între reprezentanţii judeţelor din România şi comisarul ARE pe probleme de regionalizare.

“Cred că Alba Iulia merită acest titlu pentru că este un oraş frumos, istoric, care înseamnă foarte mult pentru România”, Michele Sabbani, preşedinte ARE.

 

 

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Danemarca: Secretul unei țări unde angajații nu ar renunța la muncă nici dacă ar câștiga la loto

Danemarca este printre primele cinci țări la nivel mondial în ceea ce privește echilibrul între viața personală și muncă, un factor cheie care contribuie...

PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, își deschide sucursală în România

PKO Bank Polski, liderul sistemului bancar polonez, a început oficial activitatea pe piața locală în 2025, prin deschiderea unei sucursale corporate în București. Cu active...

Un accident la schi din Spania a făcut zeci de răniți

Un accident de telescaun produs într-o stațiune de schi din nord-estul Spaniei, situată în Pirinei, în apropiere de granița cu Franța, a făcut sâmbătă...
Ultima oră
Pe aceeași temă