Conducerea Consiliului Judetean Constanta a intocmit o statistica privind modul in care de la bugetul de stat au fost alocate fonduri direct catre localitatile administrate de reprezentantii partidelor ce formeaza Alianta D.A. „Judetul Constanta a primit in total 431,810 miliarde ROL. Localitatile in care primarii sunt de la PSD au trebuit sa imparta peste 105 miliarde ROL, in timp ce reprezentantii PNL si PD au primit peste 324 miliarde. Alesii social-democrati administreaza 27 de localitati, iar cei ai puterii doar 22. Banii au fost repartizati pe parcursul anului 2006 prin hotarari de Guvern. Este o modalitate discriminatorie de a-i trata pe cetatenii care au ales primari social-democrati”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Constanta. Nicusor Constantinescu a reamintit ca judetul nostru s-a numarat printre cele grav afectate de inundatii. In ciuda acestui fapt, ajutorul destinat combaterii efectelor inundatiilor nu a acoperit nici pe departe problemele generate de revarsarile Dunarii sau cantitatile mari de precipitatii.
Aproape 10.000.000 RON pentru municipii
Situatia la nivelul judetului se reflecta si in modul in care s-au repartizat banii pentru cele trei municipii. Cel mai avantajat a fost Mangalia, care pe parcursul anului trecut a primit 6.800.000 RON. Pe cea de-a doua pozitie s-a situat municipiul Constanta, capitala de judet, iar pe cea de-a treiea, Medgidia. Presedintele CJC a atras atentia asupra unui aspect foarte important ce ar putea fi scapat din vedere: numarul de locuitori pentru fiecare localitate in parte. Fiecaruia dintre cei aproape 41.000 de locuitori i-ar fi revenit peste 150 RON, in timp ce pentru fiecare dintre cei peste 307.000 de locuitori ai Constantei s-au alocat doar… 8,7 RON. „Este o jignire nu atat la adresa primarului Constantei, cat la cea a cetatenilor municipiului. Este inadmisibil ca motorul economiei judetului sa beneficieze de un astfel de tratament. Banii se aloca disproportionat fata de necesitatile socio-economice. Puterea are atitudine discretionara in ce priveste modul in care se aloca banii de la bugetul central exact acolo unde administratia locala este condusa de membrii partidelor aflate la guvernare, in special PD si PNL”, a sustinut Nicusor Constantinescu. Situatia ar fi cu totul alta daca autonomia locala ar functiona cu adevarat, daca aeroportul de la Kogalniceanu, portul, infrastructura din turism sau Santierul Naval Mangalia s-ar afla in administrarea Consiliului Judetean Constanta, care ar gestiona sumele care acum iau direct drumul capitalei.
Descentralizarea, o vorba goala
De la alegeri si pana in prezent, reprezentantii actualei guvernari au vorbit in repetate randuri despre importanta descentralizarii. Cu toate acestea, independenta in ce priveste administrarea fondurilor a ramas doar teorie. Nicusor Constantinescu a declarat ca gestionarea banilor este atributia consiliilor judetene, foruri ai caror membri sunt desemnati, prin vot, de cetateni. Tot locuitorii sunt cei care ii trag pe alesi la raspundere, din patru in patru ani, si ii sanctioneaza, prin optiunea de pe buletinul de vot, daca au considerat ca nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor. Or, adoptarea hotararilor de guvern prin care localitatile primesc sume pentru rezolvarea problemelor ocoleste exact forul ales pentru a gestiona, din punct de vedere financiar, situatia din fiecare judet. „Sumele sunt jonglate in birourile ministerelor. Un exemplu in acest sens este localitatea constanteana Oltina, una dintre cele mai afectate de inundatii. Pentru eliminarea efectelor dezastrului s-au alocat doar 3.000 RON, in conditiile in care a fost vorba despre zeci de case distruse si sute de locuinte avariate. Nici macar consilierii judeteni ai Aliantei nu au stiut nimic despre aceasta situatie. La Oltina se vede clar care a fost interesul Guvernului pentru napastuiti… Oamenii stau inca in corturi, desi suntem in decembrie, pentru ca nu s-a reusit finalizarea locuintelor ANL. Ar trebui vazut care este stadiul de executie la casele pe care le-a construit CJC in comparatie cu cele de la stat”, a spus Nicusor Constantinescu.
Avantajul… culorii
Statistica intocmita la Consiliul Judetean Constanta a evidentiat, cu mici exceptii, ca au fost avantajati primarii care au preferat sa isi schimbe culoarea politica. Nicusor Constantinescu a sustinut ca fostii membri ai PSD au fost fie santajati (cu dosare penale), fie au cedat presiunilor exercitate de partidele membre ale Aliantei D.A. Dupa ce si-au schimbat culoarea politica, unii dintre alesi au fost recompensati prin alocarea fondurilor direct de la bugetul de stat. „O astfel de analiza este cinica, dar se poate observa ca au primit mai multi bani cei care au trecut de la PSD la alt partid decat membrii partidului care au candidat la alegerile din 2004”, a spus presedintele CJC. In ce priveste situatia localitatilor afectate de inundatii, Nicusor Constantinescu a semnat peste 50 de proiecte, din care doar 15 s-au transformat in hotarari de guvern prin care s-au alocat bani localitatilor din judetul Constanta.
In compensatie
Pentru a contracara efectul politicii HG-urilor asupra administratiilor locale din judetul Constanta, conducerea Consiliului Judetean a echilibrat balanta cu ajutorul unor proiecte prin care localitatile conduse de social-democrati au primit mai multi bani pentru rezolvarea diferitelor probleme. Astfel, cotele din TVA sau din alte surse au luat drumul bugetelor locale care se vor achita de datoriile acumulate la regiile care au prestat diferite servicii. Este adevarat ca destinatia banilor poate fi schimbata prin hotarari ale consiliilor locale, dar consilierii judeteni au fost informati ca, in cazul in care acest lucru se va intampla, faptasii nu vor mai primi, pe viitor, sumele solicitate.