17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialStuful, la mare cautare in strainatate

Stuful, la mare cautare in strainatate

Stuful constituie o resursa economica valoroasa a Deltei Dunarii. Nevoile celor aproximativ 14.000 de locuitori ai Deltei sunt mici intrucat in aceasta zona se construieste putin iar cei care detin vile sau case de vacanta in Delta apeleaza foarte rar la stuf. Stuful este solicitat insa in tarile din vestul Europei si in Israel pentru constructii, dar si alte activitati economice.

Daca in anii '60 in Delta Dunarii existau zone intinse de stufarisuri iar in fiecare iarna se adunau sute de mii de tone, acum anual mai pleaca din Delta doar vreo 50.000 de tone de stuf. Vina pentru acest declin dramatic revine regimului comunist, care a facut tot felul de experimente in Delta. Localnicii povestesc cu naduf despre aberatiile din anii '60, cand au fost aduse utilaje gigant de recoltat stuf, care insa au ruginit prin balti fara sa produca.
Au urmat apoi in anii '70 si '80 marile actiuni de indiguire, in urma carora baltile de la gurile Dunarii au fost transformate in terenuri piscicole si agricole, ceea ce a diminuat si mai mult zonele stuficole. In prezent mai exista cateva stufarii productive in delta maritima si in bazinul acvatic Razelm-Sinoe. In ultimii ani se inregistreaza o revigorare a afacerilor in acest domeniu. Trei firme, doua din Tulcea si una din Constanta, desfasoara afaceri profitabile cu stuful recoltat iarna din Delta. Acestea au concesionat opt perimetre stuficole si exporta productia in Franta, Italia, Danemarca, Belgia si Germania. Stuful este utilizat la realizarea unor pereti. Este cunoscut faptul ca este un material termoizolant foarte eficient. In plus, acest material de constructii este si ecologic.

Munca grea si prost platita

Recoltarea stufului constituie insa o mare problema. Aceasta lucrare se face doar iarna si numai daca baltile din Delta ingheata bocna. Este nevoie de forta de munca manuala pentru pregatirea balotilor iar oamenii dispusi sa lucreze in conditii de izolare totala pe timp de iarna in Delta sunt tot mai putini. Cu ani in urma aceasta activitate se facea cu detinutii de la Periprava, dar penitenciarul a fost desfiintat. Din acest motiv, doar opt din cele 16 perimetre stuficole scoase la licitatie in ultimii ani de ARBDD au fost concesionate.

Rogojini pentru livezi de portocali…

Alte doua firme din Tulcea care recolteaza stuful din helesteele piscicole din apropierea localitatilor Crisan si Valea Nucarilor fac, de asemenea, afaceri banoase din exportul de stuf. Aceste societati nu exporta stuful propriu-zis, ci il transforma mai intai in rogojini si apoi il livreaza unor proprietari de livezi de portocali din Israel si din alte tari din zona Marii Mediterane. Pomicultorii folosesc rogojinile pentru a acoperi terenul unde cresc portocali. Astfel, iarba este impiedicata sa mai creasca, reducand considerabil cheltuielile cu intretinerea livezilor. Rogojinile din stuf sunt utilizate si de cultivatorii de pepeni tot pentru a combate buruienile din bostanarii. Anual se expediaza la export aproximativ 2.000 de tone de rogojini.

Cele mai citite

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Toni Greblă va restitui Curții de Conturi suma de bani necuvenită

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat joi că va restitui, până la finalul anului, suma pe care Curtea de Conturi a...
Ultima oră
Pe aceeași temă