2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialStudenţii ridică piaţa chiriilor

Studenţii ridică piaţa chiriilor

Cele mai căutate rămân apartamentele scumpe, spun reprezentanţii agenţiilor imobiliare.

 

Criză, criză, dar pre­ţul chiriilor a rămas constant în ultimul an de zile. Agenţiile imobiliare se confruntă cu o scădere a activităţii, deoarece cei ce doresc să închirieze folosesc tot mai mult site-urile specializate. Multe apartamente sunt neînchiriate, deoarece proprietarii lor nu pot concepe sume mai mici decât acum doi-trei ani. Chiriaşii spun că întreţinerea costă mult prea mult şi, iarna, numai căldura în unele oraşe la un apartament cu două camere costă mai bine de un salariu minim pe economie.

La Timişoara agenţii imobiliari se aşteaptă la un boom al închirierilor în această perioadă, deoarece vin studenţii pentru a începe un nou an universitar. O garsonieră de 14-18 metri pătraţi situată în zona Complexului Studenţesc poate fi închiriată cu 150 euro pe lună, dar sunt variante de garsoniere mai puţin dotate şi amenajate, la 110 euro pe lună. Un apartament cu două camere poate fi închiriat de la 150 de euro pe lună. „Preţul îl face zona, dar şi amenajările”, explică Călin Pop, agent imobiliar. Adică, un apartament cu două camere în zona Politehnicii sau a Facultăţii de Medicină, mai puţin amenajat, costă 180-200 de euro pe lună, în timp ce în Calea Lipovei sau Steaua, 150 de euro pe lună.

În Odobescu, un cartier relativ central, un apartament cu trei camere este închiriat cu 200 de euro pe lună.

„Mai rentabil pentru studenţi este să-şi închirieze un apartament de două-trei camere şi să-şi împartă chiria. Se ajunge la 70-80 de euro pe lună, la care se adaugă şi cheltuielile. Oricum, e bine”, spune Călin Pop. Studenţii nu preferă apartamente foarte bine utilate şi dotate, ci în primul rând, pe cele ieftine. Vin cu părinţii, le zugrăvesc, le vopsesc, îşi aduc lucruri personale şi, în două-trei zile, apartamentul arată altfel. Un apartament de trei camere în zona Spitalului Judeţean, Dacia sau Cetăţii costă 180-200 de euro pe lună. Casele şi vilele sunt la preţuri accesibile, însă acestea sunt departe de centrul oraşului. De exemplu, un apartament cu trei camere la casă în cartierul Mehala este închiriat cu minim 350 de euro pe lună, iar unul în Calea Lugojului, de la 300 de euro. „În Timişoara sunt însă mulţi specialişti tineri, care lucrează în diverse firme multinaţionale. Ei sunt pretenţioşi, vor apartamente de lux, iar pentru lux, plătesc şi 500 sau 800 de euro la un apartament cu două camere. Sunt apartament cu trei camere, foarte bine dotate, care se închiriază cu 900-1.000 de euro pe lună. Arată ca în reviste”, a declarat Călin Pop, agent imobiliar. Un apartament de lux este închiriat mult mai repede decât unul mai ieftin, spun specialiştii în piaţa imobiliară. La aceste sume se adaugă întreţinerea, care, la Timişoara este constantă tot timpul anului pentru cei care se încălzesc de la reţeaua oraşului. Pentru a nu plăti sume uriaşe iarna, căldura este facturată pe tot parcursul anului.

Apartamente ieftine  pentru chiriaşi

La Arad, situaţia este diferită de Timişoara. Chiriaşii sunt tot mai puţini, deoarece criza economică a micşorat lefurile celor ce muncesc în multinaţionalele din zona industrială. Aşa că au preferat să se mute la ţară, la părinţi şi să facă naveta cu autobuze puse la dispoziţie de firmele din zonă. Studenţii îşi închiriază apartamente, dar vor unele ieftine şi foarte dotate. O garsonieră într-un bloc confort doi sau trei costă 70 de euro pe lună, dar riscul de a rămâne în plină iarnă fără apă curentă este mare, deoarece locatarii nu-şi prea plătesc întreţinerea. Un apartament cu două camere costă de la 130 de euro pe lună. Unul mobilat, cu cablu şi internet este închiriat cu 160-170 de euro în zona UTA, iar unul confort doi, în Vlaicu, cu 130 de euro. Străinii preferă apartamente noi din complexul ARED, situat pe fosta platformă industrială UTA, cu parcare şi pază proprie. În această zonă, un apartament cu două camere costă minim 300 de euro pe lună. În cartierul Aradul Nou, chiriile sunt mai mici, dar şi distanţa este mai mare faţă de oraş. Parterul unei case în zona rezidenţială din cartierul Grădişte costă 250 de euro. În Micălaca, o garsonieră într-un bloc nou costă 200 de euro pe lună. La aceste sume se adaugă şi întreţinerea, care este substanţială în perioada de iarnă. Astfel, la cei ce se încălzesc de la reţeaua de termoficare a oraşului, întreţinerea ajunge la 7-800 de lei pe lună la un apartament cu două camere, în funcţie de izolaţia şi vechimea blocului.

 

Reşiţa şi Deva, chirii mari

Expertul imobiliar Mădălina Craiu a explicat că, deşi era de aşteptat ca la Reşiţa chiriile să fie mai mici, pentru că industria din zonă nu mai funcţionează la parametrii de altădată, piaţa nu reflectă acest lucru. Aşa că, la Reşiţa, chiriile nu sunt chiar mici. Un apartament cu trei camere, mobilat, cu centrală proprie, într-un bloc cu zece etaje din zona Govândari costă 180 de euro pe lună. Un apartament cu două camere, mobilat în Calea Timişoarei, este ofertat la 200 de euro pe lună, iar o garsonieră, mobilată şi renovată, costă 110 euro pe lună. Nici la Deva nu sunt chiar ieftine chiriile. O garsonieră posrneşte de la 100 de euro pe lună, iar un apartament cu două camere, de la 150 de euro pe lună. 

Piaţă complicată

„Piaţa imobiliară este destul de complicată atunci când vine vorba despre apartamente de închiriat. Preţul variază în funcţie de amplasament. Tocmai de aceea, un apartament situat într-o zonă centrală, cu acces la transportul în comun, cu staţia de taxi lângă bloc şi alimentara în apropiere se închiriază mai scump decât un apartament mai bine dotat, dar situat mai departe, unde se ajunge mai greu”, a spus expertul imobiliar Mădălina Craiu.

Cele mai citite

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...

Prognoza meteo pentru Anul Nou și luna ianuarie 2025: Vreme mai caldă decât de obicei

Meteorologii au emis o prognoză detaliată pentru perioada sărbătorilor de Anul Nou și pentru luna ianuarie 2025, anunțând temperaturi mai ridicate decât cele normale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă