-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025

Stiri


Filarmonica „Banatul”, la final de stagiune

Melomanii timisoreni au posibilitatea sa audieze in aceste zile ultimele concerte din actuala stagiune, in care punctul culminant l-a atins Festivalul International „Timisoara Muzicala”. Astazi, 14 iunie, de la ora 19.00, sala de concerte a Colegiului „Ion Vidu” va gazdui un recital cu lucrari celebre de Beethoven, Handel si Schumann, in interpretarea tinerei pianiste Andreea Groszmuk, artista de mare virtuozitate. Inchiderea stagiunii va avea loc vineri, 17 iunie, de la ora 19.00, in aceeasi sala, cand vor fi interpretate capodopere muzicale de Schubert si Ceaikovski. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Giancarlo de Lorenzo din Italia.

Expozitii de exceptie pe simezele timisorene

Fundatia Interart „Triade” a sotilor Sorina si Peter Jecza a deschis la sediul din Calea Martirilor din Timisoara o expozitie de grafica a artistului plastic danez Adi Holzer. Autorul prezinta doua cicluri de lucrari dedicate unor prestigiosi oameni de litere – Andersen si Holderlin. O expozitie interesanta de pictura si sculptura au deschis si artistele timisorene Nora Blaj Demestrescu si, respectiv Slavenca Petre, la sediul „HVB Bank”, devenit un apreciat spatiu destinat artelor. Tot in aceste zile, Centrul Cultural Francez beneficiaza de o incitanta expozitie de fotografie dedicata revolutiilor din Budapesta (1956), Praga (1968), Timisoara si Bucuresti (1989), precum si Belgrad (1999-2000), deschisa de Agentia France Presse. Alte interesante expozitii de fotografie gazduiesc galeriile „Helios” si „Carola's”, Muzeul Banatului si Libraria Humanitas – „Joc secund”.

Festivalul de Folclor al Etniilor din Banat

Muzeul Satului Banatean din Timisoara a gazduit, la sfarsitul saptamanii trecute, cea de-a opta editie a Festivalului Folcloric al Etniilor din Banat, manifestare multiculturala care a antrenat formatii artistice dintre cele mai pitoresti si reprezentative din Timis, Arad si Caras-Severin. La aceasta sarbatoare inedita a cantecului si jocului diferitelor nationalitati au participat Ansamblul Bulgar din Dudestii Vechi, Ansamblul Folcloric German din Biled, Ansamblul Maghiar din Tormac, Ansamblul Ucrainian din Stiuca, Ansamblul Reunit al Cehilor si Slovacilor din judetele Timis, Arad si Caras-Severin, Ansamblul Sarbesc din Beregsau, Formatia de Tineret a Evreilor din Timisoara, Ansamblul Casei de Cultura din Caransebes, Fanfara orasului Recas. O pata de culoare cu totul aparte au oferit-o formatiile de jocuri tiganesti „Porumbeii de Aur” a Casei de Cultura din Oravita si „Romales” din satul Greoni (Caras-Severin). Acest festival, organizat de Consiliul Judetean Timis, Muzeul Satului Banatean si Centrul de Cultura si Arta, a avut ca „nas” Asociatia Culturala a Romilor din Banat si ca invitat Ansamblul profesionist „Banatul”.

Erata

In interviul cu artistul plastic timisorean Emil Florin Grama, aparut in pagina noastra culturala din 7 iunie a.c., dintr-o regretabila greseala, in loc de Simion Gaga se citeste „Simion Lucaciu si sculptorul Victor Gaga”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă