Prin colaborarea cu compania de apă SC RAJA SA, locuitorii din Fierbinţi, Ţăndărei şi Feteşti vor avea noi staţii de epurare, iar reţeaua din Poarta Albă va fi reabilitată.
Conducerea SC RAJA SA Constanţa a semnat, ieri, împreună cu parteneri constructori din judeţul Ialomiţa şi Constanţa, contracte de proiectare şi execuţie lucrări ce vizează ridicarea unor staţii noi de epurare în judeţul Ialomiţa, la Fierbinţi, Ţăndărei şi Feteşti. De asemenea, s-a semnat contractul pentru modernizarea staţiei de epurare de la Poarta Albă, din judeţul Constanţa. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi descentralizate implicate, dar şi reprezentanţi ai constructorilor.
Aceste contracte fac parte din proiectul „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa”, fiind componente ale Programului Operaţional Sectorial Mediu.
Investiţii aşteptate de locuitori
Primarul localităţii Poarta Albă, Vasile Delicoti, a precizat că modernizarea reţelei de apă şi canalizare este un beneficiu aşteptat de mult de către beneficiarii din zonă, mai ales că la Poarta Albă nu s-au mai realizat de zeci de ani lucrări de reabilitare. „Avem o staţie de epurare de foarte mult timp. Aceasta era depăşită din punct de vedere tehnic şi nu mai făcea faţă necesităţilor zonei pentru că în staţia de epurare de la Poarta Albă deserveşte trei localităţi; reţelele din Poarta Albă, Murfatlar şi Valu lui Traian sunt în extindere şi această staţie nu mai putea face faţă, iar cetăţenii din localitatea Poartă Albă simţeau acest efect, acolo fiind un miros în anumite perioade când se scoate nămolul, din cauza faptului că staţia este pe principiul anilor 70. Noi avem deja şi finanţarea pentru apă şi canal din localitate”, a spus edilul. Partenerii programului de extindere a reţelei de apă au spus că staţiile de epurare vor rezolva problemele de mediu. Un procent considerabil al proiectului este cofinanţat de compania de apă SC RAJA SA Contractele au ca termen de finalizare anul 2013. În perspectivă, compania de apă din Constanţa are ca obiectiv modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare din judeţul Slobozia.
Program de 271 milioane euro
„Tot programul operaţional sectorial de mediu pentru Constanţa şi Ialomiţa are valoarea de 271 milioane euro. Din acest program, RAJA cofinanţează cu 74 de milioane de euro. Este un efort impresionant, pe care nu puteaau să-l facă operatorii din localităţile Poarta Albă şi din oraşele cuprinse în proiect. Mă refer la posibilităţile financiare. SC RAJA SA este o companie auditată sever de către auditorii Comisiei Europene tocmai pentru a fi certificată pentru implementarea de fonduri europene. Cu aceste patru proiecte am ajuns la 15 contracte din cele 43 de contracte din Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Aceasta arată un grad de absorbţie excelent”, declară Felix Stroe, directorul general SC RAJA SA.