16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSpitalul Hunedoara nu poate sa plateasca sporurile salariale

Spitalul Hunedoara nu poate sa plateasca sporurile salariale

Mai multi angajati ai Laboratorului de analize medicale din cadrul Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara au solicitat Judecatoriei sa blocheze conturile clinicii, pentru a recupera 3,2 miliarde lei. Banii reprezinta sporurile salariale pentru conditii de munca deosebit de periculoase neplatite in perioada ianuarie 2001 – decembrie 2003.

Nu au primit banii

Personalul de la laborator, un numar de 26 de persoane, a actionat in judecata spitalul in anul 2003, iar la finalul procesului, care a durat doi ani, a primit castig de cauza. Sentinta definitiva a fost pronuntata in luna aprilie 2005, de Curtea de Apel Alba Iulia, iar de atunci oamenii incearca sa intre in posesia banilor. Fiecare angajat are de primit sume cuprinse intre 60 si 280 de milioane de lei vechi.
„Potrivit legislatiei in vigoare, personalul care munceste in conditii deosebit de periculoase, e si cazul nostru, deoarece am efectuat analize la bolnavi de TBC si SIDA, beneficiaza de un spor de 50 la suta pana la 100 la suta. Noua ni s-a diminuat sporul la 10 la suta in 2003, iar in urma hotararii Curtii de Apel Alba s-a trecut la un spor de 100 la suta, acordat retroactiv din 2001, pe care nu l-am incasat pana acum”, a spus unul dintre angajatii laboratorului.

Vor esalonarea sumei

Directorul general al Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu”, dr. Gavril Bende Barna, a declarat ca unitatea medicala este in criza financiara. „Eu ii inteleg pe acesti oameni si incerc sa ii ajut. Au o sentinta definitiva care ne obliga sa le achitam sumele. Si o vom face, insa acum nu avem acesti bani”, a spus Bende.
Seful institutiei medicale a adaugat ca va incerca o esalonare a sumei, de comun acord cu angajatii laboratorului de analize medicale. „Am cerut ajutorul Directiei de Sanatate Publica, a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate si al Ministerului Sanatatii, insa nimeni nu ne da acesti bani.”, a mai afirmat medicul.
Cererea de punere sub executare silita a spitalului a fost respinsa de magistratii de la Judecatoria Hunedoara. Purtatorul de cuvant al acestei instante, judecatorul Gheorghita Florincas, sustine ca decizia presedintelui de sedinta va fi motivata in zilele urmatoare.
Angajatii Laboratorului de analize medicale sustin ca vor face plangere penala impotriva conducerii Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu”, deoarece nu a pus in aplicare o sentinta definitiva data de Curtea de Apel Alba Iulia.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă