Procurorii DIICOT au făcut percheziţii la Mănăstirea Sfintei Cruci, acolo unde o călugăriţă este suspectată într-un dosar de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală
Mănăstirea Sfintei Cruci, situată la doi kilometri de Oradea, a fost şi scena unor evenimente mai puţin ortodoxe în ultimii doi ani şi jumătate. Lăcaşul de cult bihorean era locul preferat de către reprezentanţii firmei braşovene distribuitoare de medicamente Ropharma, prin care aceştia au spălat aproximativ un milion de lei. Complice la această afacere era chiar maica stareţă a mănăstirii bihorene, instituţie în a cărui cont bancar au intrat 914.000 de lei şi care ar fi virat mai departe sumele primite. De altfel, aceasta a fost dusă şi la audieri de către procurori. Potrivit poliţiştilor, aceşti bani proveneau din contul unei societăţi comerciale din Braşov cu titlu de sponsorizare şi erau transferaţi ulterior în conturile bancare ale mai multor persoane fizice, angajate la societatea respectivă. Suma totală virată în conturile angajaţilor a fost de 781.895 de lei. De altfel, pe lângă percheziţiile efectuate ieri la Mănăstirea Sfintei Cruci, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Târgu-Mureş, alături de procurorii DIICOT, au mai avut, în acelaşi dosar, alte 22 de descinderi în şapte judeţe din ţară. Ei au pus în executare şi 17 mandate de aducere emise pe numele angajaţilor firmei braşovene, care profitau de pe urma banilor intraţi în conturile instituţiei de cult de lângă Oradea.
Monitorizări de aproape un an
“Activitatea investigativă în cauză a început la data de 19 iunie 2012, când poliţişti B.C.C.O. Târgu-Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea infracţională a grupului organizat. În fapt, începând cu 19 octombrie 2010 şi până în prezent, în contul bancar al unei instituţii de cult au fost efectuate mai multe viramente bancare, cu titlul <<sponsorizare>>, în sumă totală de 914.000 lei. Astfel, în urma cercetărilor efectuate până în acest moment, s-a stabilit că respectivul cont bancar a fost folosit, în perioada de referinţă, doar pentru încasarea sumelor primite din contul societăţii comerciale cu titlul <<sponsorizare>> şi distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice”, potrivit unui comunicat al Poliţiei. Cele 17 persoane pentru care au fost emise mandatele de aducere au încasat în conturile lor personale acei bani care apăreau cu titlul de “achiziţie tablă”, “cherestea”, “răşină” sau “lemn iconostas”. Astfel, în urma acestor activităţi, bugetul statului a fost prejudiciat prin înregistrarea de cheltuieli ireale în contabilitate, ce aveau valoarea de 914.000 de lei, în timp ce prejudiciul fiscal a fost de 292.480 de lei, impozit pe profit şi impozit pe dividende, conform poliţiştilor. “Din analiza documentelor de la dosar, a rezultat faptul că transferurile succesive de bani, efectuate prin conturile societăţii comerciale, al instituţiei de cult, respectiv ale celor 17 angajaţi ai societăţii, au avut ca scop spălarea sumelor de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv a sumei de 914.000 lei, viramente iniţiate din patrimoniul societăţii comerciale”, mai scria în respectivul comunicat.
Cum au funcţionat
Potrivit poliţiştilor care anchetează acest caz, suma de 781.895 de lei a fost ridicată în numerar de către angajaţii firmei braşovene. În final, banii s-au întors în posesia iniţiatorilor procesului de spălare ai acestora, în urma activităţii infracţionale desfăşurate de membii grupului. Dintre percheziţiile făcute de poliţişti şi procurori, cele mai multe au avut loc în Târgu-Mureş, nouă. De asemenea, trei au fost efectuate în Bacău, două în Reghin, Braşov, Oradea şi Iaşi, iar câte una în Iernut, Cluj-Napoca şi Vaslui.
“În contul bancar al unei instituţii de cult au fost efectuate mai multe viramente bancare, cu titlul <<sponsorizare>>, în sumă totală de 914.000 lei”, comunicat Poliţia Române.