4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialŞpagă de criză la Finanţe: 700 de lei şi alimente

Şpagă de criză la Finanţe: 700 de lei şi alimente

După ce au creat un grup infracţional organizat pentru a primi ilegal rambursări de TVA, finanţiştii maramureşeni se confruntă cu acuzaţia de mită. Dacă în anul 2009 Direcţia de Finanţe Maramureş a fost scena celui mai cutremurător scandal legat rambursările ilegale de TVA, iar în primă fază procurorii DNA au depistat o fraudă la bugetul statului de 15 milioane de lei şi au trimis în judecată nouă angajaţi ai instituţiei, acum un alt eveniment pune sub semnul întrebării corectitudinea finanţiştilor conduşi de democrat-liberalul Teodor Lupuţi, un apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man.

Alţi doi angajţi ai Direcţiei de Finanţe Maramureş sunt cercetaţi pentru luare de mită, după ce trei patroni din satul Şieu au mărturisit că aceştia s-au recomandat „inspectori la Finnaţe şi Garda Financiară” şi le-au pretins bani pentru a nu-i amenda pentru presupuse nereguli pe care le-ar detecta în urma controalelor.

Cât ar putea sta după gratii

Conform poliţiştilor, cei doi au încasat 700 lei şi produse alimentare din partea patronilor firmelor respective. Deocamdată, poliţiştii maramureşeni nu le-au făcut publică identitatea şi au comunicat doar faptul că Grigore M. (43 de ani), originar din Sighetu Marmaţiei, şi Vasile P. (36 de ani), cu domiciliul în Săpânţa, au fost cercetaţi iniţial pentru uzurpare de calităţi oficiale şi înşelaciune, pentru că poliţiştii credeau că ei şi-au atribuit funcţii pe care nu le aveau. Ulterior, în timpul cercetărilor, poliţiştii stabilit că cei doi erau angajaţi „ai unei instituţii publice” şi încadrarea infracţiunii a fost schimbată în „luare de mită”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Maramureş, Dumitriţa Hotea, a confirmat faptul că „cei doi indivizi, pentru a nu-i sancţiona pe administratorii societăţilor comerciale în urma unor pretinse nereguli constatate, au cerut şi primit suma de 700 lei şi produse alimentare”. Angajaţii Direcţiei de Finanţe Maramureş, instituţie a cărei şefi au refuzat să facă orice comentariu, riscă o pedeapsă de până la şapte ani, dacă procurorii le vor putea dovedi vinovăţia. „Fără a emite act de constatare sau chitanţă, cei doi au pretins şi primit de la reprezentanţii societăţilor comerciale bani şi produse cu promisiunea că nu vor avea de suferit alte consecinţe”, a mai precizat reprezentanta IPJ Maramureş. Cauza este cercetată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş. Singurii oficiali care au comentat noul caz în care sunt implicaţi finanţişti care cer şpăgi au fost cei de la Garda Financiară Maramureş, după ce au răsuflat uşuraţi când au aflat că nici un comisar de-al lor nu este implicat. Directorul adjunct al Garzii Financiare Maramureş, Grigore Ghiraş, a menţionat că „agenţii economici trebuie să se ferească de escroci” care se dau drept comisari ai Gărzii Financiare şi le-a cerut acestora „să se legitimeze, să completeze registrul unic de control şi să prezinte ordinul de serviciu”.

Grup infracţional pentru rambursările de TVA

Acest scandal nu este primul care zguduie finanţele maramureşene. La începutul acestui an, a început procesul finanţiştilor corupţi, care au creat un grup infracţional organizat prin care furau din bugetul statului sume de bani sub forma rambursării unor TVA fictive. Frauda demonstrată de procurorii DNA Cluj depăşeşte 15 milioane de lei, iar activitatea infracţională a început din anul 2007. În jaful pus la cale de angajaţii Direcţiei de Finanţe Maramureş au fost atraşi 29 de patroni de firme cărora finanţiştii le cereau să emită facturi fictive, să le înregistreze în contabilitate sau să solicite rambursarea TVA-ului. Conform rechizitoriului de sute de pagini, banii erau predaţi inspectorilor fiscali a căror averi a sporit repede cu vile, maşini de lux şi vacanţe exotice. În timpul cercetărilor, unul dintre acuzaţi s-a sinucis după ce s-a aruncat sub un tren.

Nici unul dintre ceilalţi opt finanţişti acuzaţi iniţial nu se mai află în arest. Ei au fost eliberaţi înaintea sărbătorilor de Paşti. De asemenea, în urma anchetei, o sesizare penală a fost făcută de Curtea de Conturi şi pe numele şefului Direcţiei de Finanţe Maramureş, Teodor Lupuţi, şi a 14 colegi ai acestuia. Curtea de Conturi a cerut anchetarea acestora pentru neglijenţă în serviciu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă