Tinerii democrati au umplut pana la refuz sala in care, la Costinesti, se desfasoara cursurile scolii de vara. Agenda este foarte incarcata pentru cele patru zile cat dureaza cursurile. Vicepresedintele PD, Adriean Videanu a fost primul care s-a adresat tinerilor democrati. Videanu a spus ca, in afara de faptul ca scoala de vara a devenit o treditie, participarea la acest eveniment este o etapa importanta pentru viitorii lideri ai partidului. In opinia liderului democrat, tinerii trebuie sa se inarmeze cu rabdare si sa inceapa sa se formeze, de pe acum, ca purtarori ai mesajului pe care trebuie sa il transmita Partidul Democrat. Videanu le-a mai spus participantilor la cursurile scolii de vara ca „echilibru” este cuvantul-cheie care domina lumea in acest moment, lucru de care trebuie sa tina seama si democratii. Primarul general al Capitalei le-a recomandat tinerilor sa inteleaga, daca nu au reusit pana acum, ca politica inseamna, mai intai, sacrificiu si abia dupa aceea, cei ce au intrat in acest joc, pot sa o priveasca ca pe o sansa de afirmare. O alta calitate a tinerilor, considerata de Videanu indispensabila, este modestia caracteristica viitorilor lideri politici care trebuie sa dea dovada si de incisivitate, modalitate prin care pot pune in valoare resursele lor si ale partidului.
Membru al PPE
Sorin Frunzaverde, vicepresedinte al PD si presedinte al Consiliului Judetean Caras Severin, le-a vorbit tinerilor despre doctrina democrata si cum se inscrie ea in miscarea populara crestin-democrata europeana. „Partidul Popular European a fost cooptat ca partener atat de democrati, cat si de republicanii din Statele Unite. PD este singurul partid care a parasit Internationala Socialista pentru a se alatura PPE, care reprezinta congregatia unui grup politic ingaduitor. PD avea nevoie de o identitate si a ales”, a declarat Frunzaverde. Vorbitorul le-a explicat tinerilor modul in care s-au derulat lucrurile in '91, cand Frontul Salvarii Nationale s-a scindat intr-o formatiune de stanga, in fruntea careia s-a inscaunat Ion Iliescu, si o alta de centru dreapta, la carma careia a fost Petre Roman. In 2001, Traian Basescu a fost cel care a stabilit calea partidului cu o platforma de centru, iar in 2003, prin constituirea Aliantei PNL-PD, a fost elaborat un program de centru dreapta. „La acea vreme, in Romania existau doua partide social-democrate aflate, culmea, in opozitie. Doctrina adoptata de partid a usurat accesul Romaniei spre Uniunea Europeana, iar PPE a a acceptat PD pentru ca, in acest fel, grupul popular are in tara un reprezentant puternic.
Taranistii mor de ciuda
„PD este parte a PPE, are apartenenta la popularii crestin-democrati europeni, fapt ce a deranjat pe foarte multi. PNTCD este unul dintre partidele care nu agreeaza PD. Procentele din sondaje nu ii sunt favorabile. Pe de alta parte, exista o lege nescrisa a PPE: in cazul in care o grupare politica nu intra, de trei ori consecutiv, in parlamentul tarii respective, este exclus din PPE”, a spus Frunzaverde. Frustrarea crestin-democratilor pare sa nu aiba margini, din moment ce au lansat varianta „monitorizarii” PD. Replica vicepresedintelui PD a fost foarte simpla: „Sa fim seriosi”… Vicepresedintele PD preconizeaza organizarea de alegeri anticipate in primavara viitoare pentru o „guvernare stabila bazata pe majoritate parlamentara”.