Dispariţia de pe străzile Galaţiului a mii de câini comunitari are ca efect un fenomen ciudat, pentru că au început să se înmulţească pisicile şi şobolanii. Administrarea problemei câinilor fără stăpân e o nebuloasă la Galaţi. Mircea Şerbănoiu, preşedintele Federaţiei de Protecţiea Animalelor şi Mediului (FPAM) a depus la Primăria Galaţi pe 15.11.2011 o adresă prin care a solicitat, în baza Legii 544/2001, informaţiile referitoare la suma totală alocată în perioada 2001-2011, sumele alocate construirii de adăposturi, sumele cheltuite pentru eutanasierea câinilor, numărul câinilor existenţi în 2001 şi numărul total de câini capturaţi în perioada 2001-2011 şi numărul câinilor aflaţi pe domeniul public.
„Nu am primit nici un răspuns de la Primăria Galaţi. Am trimis astfel de scrisori la toate primăriile de municipii din ţară. Am primit răspunsuri şi chiar documente de la majoritatea primăriilor. Am vrut să văd unde mint primăriile, atunci când dă un document prin care spune către Comisia de Administraţie Publică faptul că nu pot să gestioneze această problemă şi sunt în favoarea legii eutanasierii”, spune preşedintele FPAM.
Taxa de ecarisaj, dusă pe apa sâmbetei
În 2011, la Galaţi, taxa de ecarisaj a fost de 2,5 lei/an pentru persoane juridice şi de 50 lei/an pentru persoane juridice, în 2012 taxa fiind de 2,6 lei şi respectiv 53 de lei/an. În 2010, numai 60% dintre contribuabili au plătit taxa de ecarisaj, dar primăria a adunat 678.557 de lei, din care s-a cheltuit pentru sterilizarea maidanezilor şi pentru eutanasierea celor bolnavi 306.459 lei. În 2011, primăria a încasat suma de 664.474 lei, din care a cheltuit numai 264.412 de lei. Gălăţenii dau suficient de mulţi bani pentru rezolvarea legală şi creştinească a acestei probleme, sterilizarea şi construirea de noi padocuri, dar aceşti bani nu sunt folosiţi.
13.000 de câini eutanasiaţi
Legea nr. 9/2008 interzice eutanasierea câinilor, cu excepţia celor cu boli incurabile. E caz penal. Totuşi, potrivit cifrelor, sunt eutanasiaţi anual mii de câini, fără ca cineva să ia atitudine, ca să nu mai vorbim de somnolenţa Poliţiei şi Parchetului. „Anul trecut, conducerea Ecosal a declarat că a eutanasiat 7.000 de câini. Ce boală incurabilă au avut 7.000 de câini? Nici nu au putut să demonstreze în scris acest lucru, fapt pentru care noi am acţionat în instanţă”, spune Corina Grigore, preşedinta Asociaţiei „Ajutaţi-l pe Lăbuş”.
Şi în 2010 a fost raportată capturarea de pe străzi a aproximativ 6.000 de câini, majoritatea eutanasiaţi. Efectul uciderii în masă a câinilor comunitari e surprinzător: se înmulţesc pisicile şi şobolanii. Specialiştii numesc „nişă ecologică” arealul din jurul unui bloc, unde se pot afla doi sau 5 câini comunitari. Odată dispăruţi câinii, nişa e ocupată de alte specii. Specialiştii consideră că dacă în Bucureşti ar fi diminuat numărul de maidanezi de la 40.000 sub 10.000, străzile Capitalei vor fi invadate de pisici şi şobolani.
La Galaţi se observă deja că în zonele unde s-a diminuat numărul de câini a crescut numărul pisicilor. O problemă serioasă o vor avea hingherii, care peste câţiva ani vor fi puşi să captureze pisici.
Maidanezii umblă pe stradă şi capturarea depinde doar de viteza hingherului, dar la capturarea pisicilor, hingherii vor trebui să dea dovadă de măiestrie, căţărându-se rapid în copaci şi pe burlane.