Înscrierea pe lista UNESCO ar putea avea loc „la pachet” cu Sighişoara.
Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Sibiu au făcut pace pe unul dintre cele mai importante subiecte comune, includerea Sibiului în patrimoniul Unesco. După o discuţie cu primarul Klaus Johannis, ministrul Culturii, Hunor Kelemen, a putut anunţa în sfârşit că ministerul va pregăti dosarul Sibiului ca o extensie a celui depus de Sighişoara. „Am avut trei variante: Sibiul singur, Sibiul împreună cu împrejurimile sau o extensie a Sighişoarei, care este deja pe listă. Singura şansă reală este extinderea poziţiei Sighişoarei, care să înglobeze şi Sibiul. UNESCO are o strategie pe termen lung care vizează mai degrabă poziţii îmbogăţite, şi nu unele noi. Europa este suprareprezentată pe listă, iar UNESCO vrea să stabilească un echilibru cu Asia şi Africa”, spune Hunor Kelemen.
Au îngropat securea războiului
Situaţia tensionată dintre primărie, Ministerul Culturii şi Direcţia pentru Cultură a fost dezamorsată de sosirea ministrului. „Nu am venit la Sibiu să ne facem reproşuri. Pe mine mă interesează astăzi şi mâine, nu ce a fost până acum”, mai spune Hunor Kelemen. Dosarul Sibiului la UNESCO ar urma să fie depus anul viitor şi supus spre analiză în 2012. Ministerul Culturii va forma o comisie compusă din specialişti ai ministerului, ai primăriei şi ai Direcţiei pentru Cultură. Această comisie va face un inventar cu tot ce trebuie făcut şi termenele de execuţie. Cât va costa însă această „aventură internaţională” nimeni nu ştie. „Pentru a fi incluşi pe lista UNESCO se cheltuie bani. E vorba de mai multe dosare, de o serie de avize, studii, documentaţii, toate costă bani. Când intri în UNESCO ai mai multe obligaţii decât beneficii. Dar includerea pe lista patrimoniului internaţional înseamnă mai mulţi turişti şi oportunităţi de investiţii”, mai spune ministrul. Echipa de specialişti va fi coordonată de cei care au lucrat la dosarul Suceviţa, al bisericilor din Moldova.
Vizibilitate internaţională
Includerea unui oraş ori a unui monument pe lista UNESCO îi asigură un plus de vizibilitate internaţională. În multe cazuri, un astfel de avantaj asigură „intrarea” sitului girat de UNESCO pe lista celor mai promovate destinaţii turistice, în cadrul campaniilor pe care le organizează guvernele ori agenţiile importante de turism. Însă administraţiile locale trebuie să investească în reabilitarea monumentelor şi în modernizarea infrastructurii folosite de turişti.