2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialSesiunea "Pontica" – sansa pentru monumentele Constantei

Sesiunea „Pontica” – sansa pentru monumentele Constantei

» Peste 50 de arheologi, istorici si muzeografi din tara si din cateva tari europene au deschis, ieri, Sesiunea stiintifica Internationala "Pontica".

» Evenimentul este dedicat implinirii a 130 de ani de la prima consemnare a Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta (MINAC).

Timp de trei zile, in intervalul 7-9 octombrie, invitatii speciali ai evenimentului vor sustine comunicari stiintifice. Specialistii atrag atentia, in lucrarile lor, asupra importantei protejarii monumentelor si cetatilor antice si medievale, ale caror urme incarcate de istorie dainuie si astazi pe teritoriul tarii noastre, cu precadere in Dobrogea. Se va vorbi, de asemenea, despre comert, navigatie si cartografie, dar si despre bogatia tezaurului monetar de la Constanta si despre descoperirile monetare din Tulcea sau Ester-Targusor. Tot ieri, muzeografii constanteni au organizat si o expozitie inedita, cu fotografii care prezinta diverse momente din dezvoltarea institutiei de cultura.

 

"Prima mentionare a muzeului constantean apare, in 1879, intr-o telegrama. Pentru a exista oficial in acte insa, i-au trebuit mai multe decenii. Dupa acele decenii, muzeul a primit din partea Guvernului un document prin care sa existe. Apoi nu avea sediu. In ultimii 60 de ani a avut si colectiv inchegat", a precizat directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea. Inca de la inceputul festivitatii, acesta si-a exprimat regretul de a nu fi participat la deschiderea oficiala a sesiunii anuale nici un reprezentant al autoritatilor locale. In acelasi timp, specialistul in problemele romanilor din Timoc, istoricul bucurestean Robert Stanciugel, este rezervat in ceea ce priveste viitorul cercetarii stiintifice romanesti.

» Regrete
"Particip la orice actiune unde este vorba de romanism si despre romanii din jurul Romaniei, mai ales. Comunicarea mea se refera la ceea ce inseamna cercetare stiintifica, cum se facea in trecut, astazi si nu vad nici un viitor pentru ea, avand in vedere situatia economica si institutiile statului, care nu ajuta aceasta cercetare. Toate cercetarile din momentul de fata sunt facute din bani proprii. Nu se aloca fonduri pentru cercetari". Istoricul Robert Stanciugel.

Cele mai citite

Turcia, un pilon-cheie pentru aprovizionarea cu gaz natural a Europei

Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer...

Salvamont: 150 de persoane salvate în doar 24 de ore; cele mai multe intervenții la Predeal

Sâmbătă a fost o zi aglomerată pentru echipele Salvamont din întreaga țară, care au intervenit la 146 de apeluri de urgență primite prin Dispeceratul...

Taxa pe stâlp reintrodusă de Guvern: Impact economic și costuri pentru consumatori

Reintroducerea taxei pe stâlp este estimată să aducă la bugetul de stat între 2 și 3 miliarde de lei anual Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe...
Ultima oră
Pe aceeași temă