Locuitorii comunei constantene Deleni au participat, la sfarsitul saptamanii trecute, la inaugurarea noului sediu al administratiei publice locale. La eveniment au fost prezenti deputatul democrat Stelian Dutu, subprefectul judetului Constanta, Adrian Nicolaescu si reprezentanti ai institutiilor deconcentrate. Primarul localitatii, Anica Dan, considera ca inaugurarea noului sediu al primariei reprezinta un pas spre civilizatie. Localitatea nu se numara printre cele cu venituri mari la bugetul local si orice investitie este considerata o victorie in conditiile in care de la bugetele judetean si central banii au intarziat sa vina ani de zile. "Suntem, parca, mai aproape de Uniunea Europeana, cel putin, din acest punct de vedere. Pentru noi urmeaza o perioada dificila peste care speram sa trecem. Trebuie sa ne adaptam din mers la conditii noi, dupa ce ani de zile am procedat asa cum invatasem. Sunt obiceiuri la care trebuie sa renuntam pentru a adopta altele ce nu sunt chiar pe placul nostru", a declarat Anica Dan, primarul comunei Deleni.
Conditii optime de munca
Eforturile administratiei locale de a intreprinde ceva pentru comuna si locuitorii ei au inceput in urma cu ani de zile. Constructia unei noi biserici a fost primul pas. Primarul considera ca, mai intai de toate, trebuie sa avem grija de suflet. Pentru constructia noului sediul al primariei s-au investit 520.000 RON. Administratia locala isi va desfasura activitatea intr-un spa-tiu modern: sapte birouri si o sala de consiliu. Au fost achizitionate si echipamentele fara de care nu se poate vorbi despe eficienta. Stelian Dutu, fost presedinte al Consiliului Judetean Constanta si liderul democratilor din judet cunoaste foarte bine situatia de la Deleni si tocmai de aceea a raspuns invitatiei primarului de a participa la eveniment. Anii trecuti au fost caracterizati prin neajunsuri, iar lipsa banilor a fost simtita de locuitorii comunei.
Investitii pe termen scurt si lung
Urmatoarea investitie de care vor beneficia cei mai tineri locuitori ai comunei Deleni este sediul scolii. Cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean si al Ministerului Educatiei si Cercetarii, in comuna se va construi o scoala noua. Primarul Anica Dan a sustinut ca unitatea de invatamant va fi data in folosinta chiar la inceptul anului scolar 2007-2008, si va oferi cele mai bune conditii de studiu copiilor din localitate. Nu in ultimul rand, la Deleni civilizatia va insemna retea de alimentare cu apa si canalizare. Oamenii pot sa vada cu ochii lor cum lucrurile se schimba in bine. Daca totul va merge bine, in ceea ce priveste alocarea de fonduri si finantarea cu bani europeni a proiectelor, in scurt timp vor atinge nivelul la care au ajuns deja multe dintre localitatile constantene. Conducerea organizatiei judetene a PD s-a angajat sa sustina administratia locala in demersurile pe care le va face pentru ca locuitorii comunei sa simta ca sunt cetateni europeni.
Cresterea animalelor
Locuitorii din Deleni stiu ca traiul lor este strans legat de cresterea animalelor. S-au informat si au aflat ca europenii prefera laptele de capra. “Noi am incercat, prin asociatia de profil, sa aflam cat mai multe. Crescatori de capre din Spania au venit la Deleni unde le-au vorbit oamenilor despre ce inseamna acest lucru in Uniunea Europeana.
Trebuie sa ne adaptam repede noilor conditii, si cred ca vom depasi cu bine obstacolul reprezentat de noile reguli. Oricum, cale de intors nu avem: oamenii din Deleni sunt crescatori de animale si nu cred ca in viitorul apropiat se va schimba ceva”, a declarat Anica Dan. Viitorul comunei s-ar putea schimba daca proiectele pentru localitate vor primi finantare, iar locuitorii se vor adapta la noile reguli ale unui joc de care pana acum nu au mai auzit.