» Cladirea in care isi desfasoara activitatea Sectia de Endocrinologie este un adevarat pericol pentru medici si pacienti.
» Desi banii necesari lucrarilor de reabilitare au fost alocati de anul trecut, nimeni nu mai munceste aici in prezent.
Pacientii constanteni cu afectiuni tiroidiene sunt nevoiti sa suporte conditii greu de imaginat odata ajunsi pe patul spitalului. Lucrarile la Sectia de Endocrinologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta ar fi trebuit terminate de multa vreme, insa in prezent sunt sistate, cu toate ca fonduri in acest scop exista. Astfel, pacientii sunt consultati si internati intr-o cladire care se poate darama oricand si poate provoca grave accidente. Cadrele medicale care acorda consultatii la Endocrinologie asteapta inca din octombrie 2008 mutarea in noua cladire, dar pana acum acest lucru nu a fost posibil. Saloanele in care sunt spitalizati acum bolnavii cu probleme endocrine risca sa se prabuseasca. Anul trecut s-au obtinut fonduri de la Ministerul Sanatatii pentru reparatii capitale. A fost acordata suma de 3,5 milioane lei, iar lucrarile trebuiau finalizate pana la finele anului trecut.
Nici vorba de asa ceva. Pacientii sunt in continuare internati in saloanele vechi, fara conditii, cu geamuri care nu se inchid si tevi care stau sa cada pe paturi. Peisajul este parca rupt dintr-un film de groaza. Cu toate acestea, bolnavii nu se plang prea tare. Ei sustin ca vor sa urmeze tratamentul, problemele cu tiroida fiind destul de serioase. "Este o afectiune grava. Iti bulverseaza intreg organismul, ficat, inima, pancreas. Ma enervez foarte repede, ma stresez", a precizat Mioara Radulescu, internata pe data de 1 ianuarie cu probleme de tiroida. O alta pacienta internata la Endocrinologie ne-a declarat ca pleaca din spital si cu alte boli: "Am venit pentru tiroida, dar din cauza ca la toaleta este dezastru plecam constipate".
Schimbarea, asteptata de aproape un deceniu
Pacientele, ca si medicii de altfel, asteapta de multa vreme o schimbare. "Din 2001 tot asteptam sa se schimbe ceva. Cladirea asta cade pe noi, geamurile nu se inchid, trebuie sa punem paturi ca sa nu intre frigul. De medici suntem multumite, problema este de ce nu se fac reparatii", a declarat Elena Chirita, internata pe data de 25 ianuarie. "Asteptam sa se renoveze!", spune, de pe un pat alaturat, Mioara Radulescu, o alta pacienta care este nevoita sa suporte conditiile groaznice de la Endocrinologie.
Dintre bolile endocrine, primele locuri ca frecventa sunt ocupate de patologia tiroidiana si hipofizara, tulburarile de crestere si complicatii ale disfunctiilor ovariene. Pacientii cu probleme tiroidiene vor fi urmariti de medicul de specialitate tot restul vietii, boala fiind cronica. In cazul acesta, glanda devine hipofunctionala si, astfel, este necesara urmarea unui tratament de substitutie. Dintre pacientii care se prezinta la Endocrinologie, 60% au patologie tiroidiana.