3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialSecretele "gherilei" din SIF Banat-Crişana

Secretele „gherilei” din SIF Banat-Crişana

Compania financiară din Arad a reuşit, cu ajutorul unor adevărate tactici de război economic, să reziste încercărilor de preluare ostilă.

 

SIF-urile au devenit atracţia multor investitori. Au portofolii interesante, care în anumite situaţii de management ar putea aduce bani frumoşi unor „băieţi deştepţi”. SIF Banat-Crişana s-a confruntat de mai multe ori cu încercări de preluare ostilă, însă până acum a reuşit să se salveze. Practic, în acest război financiar, părţile implicate utilizează adevărate tactici de gherilă pentru a câştiga ori pentru a-şi consolida poziţiile.

Cuzman, supravieţuitorul

Ioan Cuzman, preşedintele Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana, spune că toţi acţionarii trebuie trataţi la fel, indiferent de numărul de acţiuni. Dar acest lucru nu este pe placul celor care încearcă să preia prin diverse metode SIF. „Trebuie să avem grijă să nu se ia decizii subiective”, a declarat Ioan Cuzman. Preşedintele Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana a explicat că există presiuni asupra Parlamentului României pentru modificarea pragului de deţinere la acest gen de societăţi de investiţii financiare, care acum este de 1%. „Modificarea pragului de deţinere ar uşura preluarea managementului societăţilor de investiţii financiare cu consecinţe imprevizibile. Aşa cum au fost ele construite, cu consultanţă străină, societăţile de investiţii financiare sunt protejate de preluările ostile”, a declarat Ioan Cuzman. Dacă ar reuşi modificarea pragului de deţinere, atunci şi preluarea managementului acestei instituţii ar putea fi făcută foarte uşor de anumite grupuri de interese. „Este într-adevăr o problemă. Am discutat cu parlamentarii şi am pus problema dacă se mai doreşte ca SIF-urile să fie un organ de plasament colectiv. Sunt singurele instituţii care nu au fost încă preluate. În lume, instituţiile de plasament colectiv sunt protejate împotriva preluărilor ostile”, a declarat Ioan Cuzman.

„Băieţii deştepţi” vor SIF-ul

SIF Banat-Crişana este o instituţie cu mare potenţial. Acest lucru îl dovedesc desele încercări de preluare ostilă. Ioan Cuzman a făcut faţă mai multor tentative de preluare în acest fel a SIF-ului. Printre grupurile care au vrut să preia societatea de investiţii financiare s-au aflat şi două reţele internaţionale: una din Slovenia şi una din Cehia.

Anul trecut, a fost o acţiune concertată a peste 17% din totalul acţiunilor SIF Banat-Crişana. Anul acesta, „băieţii deştepţi” au încercat din nou. „Există inşi cu bani, iar aici poţi uşor să înmulţeşti banii”, a explicat preşedintele Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana. Asemenea acţiuni se derulează la Adunarea Generală a Acţionarilor. Atunci apar grupurile de acţionari care încearcă să acţioneze concertat pentru a-şi impune strategiile. Unii, prin diverse structuri, deţin mai mult decât pragul admis de lege şi se supără când sunt descoperiţi. Alţii chiar recunosc că au mai multe acţiuni decât le permite legea şi atunci sunt obligaţi să le vândă. Însă, o lege românească, întocmită cu consultanţi europeni, îi apără atât pe acţionarii simpli, cât şi instituţia de o preluare ostilă de către „băieţii deştepţi”. Ioan Cuzman a explicat că legea prevede că persoanele care acţionează concertat sau dacă există între ele un acord tacit vor fi suspendate de la vot la adunările generale ale asociaţilor SIF. „Şi în acest an am constatat că s-a constituit o grupare de interese şi nu avea doar intenţia de a majora valoarea dividendului”, a declarat Ioan Cuzman. Au existat două locuri noi în Consiliul de Administraţie. „Ne-am străduit să fim echidistanţi. Reprezentanţii susţinuţi de Banca Transilvania nu au întrunit numărul necesar de voturi care să le permită accederea în Consiliul de Administraţie. Au obţinut voturile necesare Ioan Marius Pantea, conferenţiar la Universitatea de Vest din Timişoara, şi Ştefan Dumitru, avocat, membru al Baroului Bucureşti, acţionar în cadrul celei mai mari firme din domeniul insolvenţei din România”, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana. Aceste declaraţii vin pe fondul unei confruntări între reprezentanţii Băncii Transilvania şi cei ai SIF Banat-Crişana.

Reprezentanţii Băncii Transilvania ar fi vrut o influenţă mai mare în cadrul SIF Banat-Crişana. Cele două entităţi au o istorie comună îndelungată, pentru că SIF Banat-Crişana a cumpărat acţiuni în cadrul băncii clujene, iar aceasta, la rândul ei, se numără printre acţionarii SIF-ului din Arad.

Vor investiţii în Europa

Societatea de Investiţii Financiare Banat-Crişana S.A. este constituită ca societate pe acţiuni din noiembrie 1996 şi este o societate de investiţii de tip închis, care se autoadministrează. Acţiunile SIF Banat-Crişana sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti. Societatea are emise un număr de 548.849.268 acţiuni ordinare cu o valoare nominală de 0,1000 lei. Pentru anul 2011, SIF Banat-Crişana şi-a programat construirea unui portofoliu de acţiuni ale unor companii din Europa, program ale cărui componente să fie superioare randamentului mediu al principalilor indici bursieri europeni. Planul de activitate al SIF Banat Crişana pentru 2011, de asemenea, vizează investiţii în proiecte noi, în domeniul energiei regenerabile, agricultură, bunuri de larg consum, industrie alimentară.

Cele mai citite

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă