Legea 249 nu a apucat sa iasa bine pe piata politica ca a si inceput sa produca valuri. Reactia este fireasca din moment ce prin aplicarea actului normativ se urmareste combaterea unui fenomen la a carui manifestare au asistat neputinciosi cetatenii cu drept de vot. Legea ar fi trebuit adoptata cu ani in urma. Asa s-ar fi putut tine in frau traiectoria unora dintre politicienii romani care au trecut de la o formatiune la alta, in functie de cum a oscilat puterea, urmarindu-si astfel propriul interes. Legea 249 vine sa faca ordine intr-o zona in care a dominat un haos… controlat.
Numai ca, si de aceasta data, politicul incearca sa influenteze lucrurile in asa fel incat sa creeze portita prin care sa se strecoare cei ce scapa turma. Ministrul secretar de stat in ministerul Administratiei si Internelor (nimic in comun cu relatia cu Prefecturile!), Liviu Radu, a trimis in teritoriu o circulara in care explica forurilor judetene cum anume trebuie interpretata legea.
Plangere penala
„In articolul 2 al legii se spune ca in termen de 45 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, alesii locali care intra sub incidenta unor articole din Legea 393, privind statutul alesilor locali sunt obligati sa isi declare in scris apartenenta politica si sa depuna documentul la secretariatul unitatii administrativ-teritoriale. Nu exista nici un fel de probleme in ceea ce priveste corectitudinea redactarii textului legii. Am vorbit cu parlametarii nostri si cu avocati si specialisti in administratie. Secretarul de stat Liviu Radu se face vinovat de abuz in serviciu pentru ca incearca sa induca in eroare autoritatile locale. Se sugereza ca, la publicare in MO, s-a strecutat o „inadvertenta”. „In radiograma transmisa Prefecturilor se spune ca trebuie sa se ia in calcul 45 de zile de la data la care alesul a depus declaratia, nu de la data publicarii. Conducerea centrala a PSD a depus o plangere penala pe numele secretarului de stat Mircea Toader pentru faptele de care se face vinovat in acest caz”, a declarat Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta.
Alesii isi pierd functiile
In calitate de membru al unui partid, Nicusor Constantinescu sustine ca legea este foarte buna. In cazul in care primarii, viceprimarii, consilierii locali si judeteni nu se mai regasesc in randul membrilor partidului pentru care au candidat la alegeri, vor fi eliberati din functii. Aici intervine un alt aspect al problemei. Verificarea concordantei dintre declaratiile pe propria raspundere a alesilor si starea de fapt revine Prefecturilor. „Nu pot sa ma schimb de pe azi pe maine: astazi sunt de dreapta, maine de stanga, azi sunt capitalist, maine sunt social-democrat, poimaine sunt independent, iar in ziua urmatoare sunt extremist. Este o lege foarte buna care va stabiliza clasa politica. Ii atentionez pe toti cei care vor sa faca sau sunt indemnati sa faca greseala zilele astea sa fie foarte atenti la ce declara: daca in declaratie se spune altceva decat in lista partidului pentru care au candidat, isi pierd mandatul. Pierderea mandatului de primar inseamna organizarea de alegeri. Numai de asa ceva nu ne arde cand avem atatea probleme in judet”, a spus Nicusor Constantinescu. Conform legii, eliberarea din functii a alesilor se face pe baza proiectelor de hotarare supuse dezbaterii si aprobarii consiliilor locale. Cu siguranta de aici se vor isca o multime de probleme. Nemultumiti de hotararile forurilor locale, cei ce isi vor pierde calitatea de alesi vor ataca in contencios. In cazul in care Prefectura va constata ca nu s-a aplicat legea in cazul unor primari sau consilieri, va cere instantei sa se pronunte cu privire la legalitatea hotararilor consiliilor locale sau judetene. Pe de o parte, legea este in favoarea electoratului, pe de alta la mijlocul unui mandat se fac valuri care cu greu se vor linisti.