» Mii de elevi constanteni sunt obligati sa invete in scoli subrede, fara apa potabila, cu grupuri sanitare insalubre.
» Un sfert din scolile din judetul Constanta, adica peste 130, nu au primit inca autorizatii sanitare de functionare.
» Multe unitati de invatamant au urgent nevoie de bani pentru reparatii capitale, dar criza a evaporat fondurile necesare.
Inspectorii din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Constanta au luat la puricat cele 546 unitati de invatamant constantene, in vederea avizarii din punct de vedere sanitar. Controlul a inceput pe 15 august, iar lucratorii DSP verifica conditiile igienico-sanitare din scoli. Directorul adjunct al DSP, Mihaela Dinisov, a precizat ca, la sfarsitul anului scolar 2007-2008, aproximativ 60% din unitatile de invatamant constantene au primit autorizatie sanitara de functionare, iar raportul din teren arata aceleasi nereguli in fiecare an. Mai precis, in special in mediul rural, grupurile sanitare sunt necorespunzatoare, iar apa potabila lipseste. De asemenea, copiii invata in clase iluminate deficitar, iar mobilierul este invechit. La acestea se adauga invatarea conform unui program de functionare in doua schimburi si in locatii necorespunzatoare. Controlul inspectorilor sanitari se va incheia la inceputul lunii septembrie, atunci cand vor inainta inspectorilor scolari si autoritatilor locale datele centralizate. Reprezentantul DSP mai spune ca obtinerea avizelor sanitare depinde foarte mult de lucrarile de reabilitare si conditiile de lucru din scoli. Potrivit datelor centralizate la nivelul Inspectoratului scolar Judetean (ISJ), in luna iulie a acestui an, procentul unitatilor de invatamant din municipiul si judetul Constanta care au primit autorizatii sanitare de functionare si autorizatii sanitar veterinare a crescut la 76%.
Zeci de santiere in ajun de an scolar
La randul sau, inspectorul scolar general constantean, Petrica Miu, anunta un control al Inspectoratului scolar Judetean in aceasta saptamana. Inspectorul-sef Miu afirma ca nu toate unitatile de invatamant vor fi gata pe 15 septembrie. "Unele dintre ele nu se termina pana pe 15 septembrie, pentru ca depinde si de cum s-au derulat banii, a fost si perioada asta de criza, iar banii au venit cu intarziere", motiveaza Miu. De la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, ISJ Constanta a primit in jur de zece miliarde de lei vechi, necesare reabilitarilor. In acelasi timp, 47 unitati de invatamant asteapta finantare prin derulare de programe. Mai mult decat atat, 25 de proiecte operationale regionale (POR) au fost depuse la agentia regionala de la Braila si au fost avizate, mare parte dintre acestea, de catre MECI. Saptamana trecuta s-a facut receptia la unitati de invatamant din Cernavoda, Dobromir, Baneasa, Independenta, iar in prezent se desfasoara reparatii in cel putin 20 de unitati de invatamant din municipiul si judetul Constanta.
Situatie dramatica in mediul rural
"La partea de interioare din scoli stam bine. Nu sunt probleme. Probleme sunt la unele scoli din mediul rural unde nu avem apa", spune seful ISJ. scoala din Lipnita este doar un singur exemplu negativ in ceea ce priveste aspectul cladirii si lipsa sursei de apa. In unitatile de invatamant unde nu este apa potabila, elevii isi aduc sticlute sau pahare de acasa si beau apa din rezervoare cu robinete. "scolii din Lipnita nici eu nu i-as da autorizatie de functionare. Saptamana trecuta in doua sali s-a aruncat cu var pe pereti. scoala este veche. Va trebui sa intre in reabilitare. Acoperisul mi se pare destul de vechi. Cred ca si rezistenta cladirii. Grupurile sanitare… sa nu vorbim de ele. Mai bine nu ar exista", completeaza Miu. si scolile din Adamclisi si Viisoara trebuie urgent reabilitate. In aceeasi situatie jalnica se afla scoala si liceul din Ostrov. scoala din Ostrov este cea mai veche cladire din Dobrogea, construita in 1879. Din pacate insa, a cazut recent si placa pusa de Carol I, cel care a fondat scoala. Cladirea necesita reabilitare si modernizare. In aceasta saptamana, in unitatile de invatamant constantene se desfasoara si lucrari de igienizare cu fonduri de la primarii ori, in unele situatii, cu personalul scolii.
Consecinte
Cursuri in spatii improvizate
Taraganarea sau intarzierea reabilitarilor si reparatiilor din unitatile de invatamant are drept consecinta, in unele cazuri, mutarea elevilor in alte spatii pentru derularea procesului educational. La Amzacea, de exemplu, se lucreaza in prezent la o gradinita noua, iar primaria din localitate a pus la dispozitia prescolarilor o cladire pentru care plateste lunar o chirie de 500 de euro. La scoala din Castelu, anul trecut, din lipsa de spatiu, 21 de elevi ai claselor II-IV au invatat, in cadrul Programului "scoala dupa scoala", intr-o fosta benzinarie, aflata in apropierea scolii, precum si intr-o sala improvizata a unei cladiri a IAS.
» Scolii din Lipnita nici eu nu i-as da autorizatie de functionare. Acoperisul mi se pare destul de vechi. Grupurile sanitare… sa nu vorbim de ele. Mai bine nu ar exista". Petrica Miu, inspector sef Inpectoratul scolar Judetean Constanta.