Un grup format din locuitori ai comunei constantene Tortomanu au initiat procedurile pentru suspendarea lui Gheorghe Panait din functia de primar. Initiativa a starnit, cum era firesc, rectia celor care il sustin pe edilul localitatii. Au fost invocate fel de fel de motive pentru a impiedica derularea etapelor ce preceda organizarea alegerilor prin care cetatenii localitatii trebuie sa desemneze un nou primar.
Unul dintre ele este cel legat de verificarea veridicitatii semnaturilor locuitorilor care astfel si-au exprimat dorinta de a da pe mana altcuiva conducerea administratiei locale. Prefectura Constanta a constituit o comisie care sa preia rezolvarea problemelor legate de Tortomanu.
Primarul Gheorghe Panait a fost nemultumit de faptul ca membrii comisiei nu au descins la locul faptei si nu s-au apucat sa bata la portile oamenilor pentru a verifica daca au semnat in cunostinta de cauza pentru inlocuirea primarului si are de gand sa apeleze la instanta pentru a i se face dreptate. Panait a invocat prevederile Legii 215 privind functionarea administratiei locale, in care era stipulata obligativitatea constituirii unei comisii care sa verifice, macar prin sondaj, semnaturile date de cetateni, prevedere ce nu mai exista dupa modificarea actului normativ.Pentru a pune capat oricaror speculatii legate de legalitatea procedurilor premergatoare organizarii consultarii cetatenilor din Tortomanu, cu privire la alegerea unui alt primar, conducerea Prefecturii Constanta a solicitat, oficial, un punct de vedere al Ministerului Administratiei si Internelor.
“In conformitate cu prevederile legale in vigoare, noi trebuie sa vedem daca numarul semnaturilor reprezinta 25% din numarul locuitorilor din fiecare dintre satele care formeaza comuna Tortomanu.
Veridicitatea semnaturilor este atributia altor institutii ale statului, abilitate sa cerceteze acest lucru. Prin ordin, se va stabili data la care cetatenii din Tortomanu isi vor exprima punctul de vedere cu privire la schimbarea primarului”, a declarat Danut Culetu, prefectul judetului Constanta. Pe de alta parte, initiatorii actiunii au dat declaratii notariale pe proprie raspundere ca semnaturile sunt reale, deci exista, chiar in afara prevederilor legale, persoane care pot raspunde in cazul in care anchetatorii vor fi solicitati sa investigheze fapte privind eventuale falsuri in declaratii.